home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabad utat a turizmusnak
Talpai Lóránt
2021.04.15.
LXXVI. évf. 15. szám
Szabad utat a turizmusnak

Közös európai szabályokat sürgetnek — A nyár végére már kialakulhat a közösségi immunitás az EU-ban — Ausztria májusig vár a nyitással

Közös európai szabályokat sürgetnek

A nyár közeledtével a tagállamokban közös szabályrendszert kell kidolgozni a turisták fogadására — mondta Massimo Garavaglia idegenforgalomért felelős olasz miniszter, aki a nemzetközi sajtónak nyilatkozott Rómában. Hangsúlyozta, a nyári idegenforgalmi szezon a küszöbön áll, ezért minél gyorsabb lépésekre van szükség a turizmus újraindítása érdekében. Kifejtette, az Európai Unió tagállamainak ahelyett, hogy versenyeznének egymással, közös szabályokat kell meghozniuk a biztonságos turizmus és az egyenlő fogadási feltételek szavatolására. Úgy vélte, az Európai Bizottságtól a zöld kártyának is nevezett oltási útlevél helyett a szabad közlekedést elősegítő igazolásra van szükség, amely nincs kizárólag az oltáshoz kötve. „Olyan menlevél kell, amely igazolja, hogy a turista vagy be van oltva, vagy negatív eredményt adott a tesztje, vagy már átesett a betegségen, és így megfelelő ellenanyagszinttel bír” — emelte ki Massimo Garavaglia.

 

A nyár végére már kialakulhat a közösségi immunitás az EU-ban

Az oltóanyag-szállítások felgyorsulásának köszönhetően jó esély van arra, hogy a nyár végére már kialakul a koronavírus elleni közösségi immunitás az Európai Unióban (EU) — jelentette ki Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján. „Várhatóan szeptember közepére az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltják, mivel a kiszállítandó oltóanyag dózisszáma háromszorosára növekszik az első negyedévhez képest. Ez az átoltottsági arány lehetővé fogja tenni a közösségi immunitás kialakulását” — tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő megerősítette, hogy az EU-ban a kezdeti késlekedések miatt eddig szétosztott dózisszám nem több, mint 107 millió. Ez a mennyiség azonban véleménye szerint elengedő volt arra, hogy beoltsák a különféle célcsoportokat. Hangsúlyozta viszont, hogy április hónaptól kezdve egészen június végéig 360 millió adag vakcina kiszállítására lehet számítani az unióban.

 

Ausztria májusig vár a nyitással

Ausztria az élet újraindítására, számos szektor újranyitására készül májusban — jelentette be Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár emellett közzétette a szövetségi kormány, a tartományok és a települések tisztségviselőiből álló illetékes bizottság összetételét. Kurz szerint fontos továbbá, hogy óvatosan és jó időzítéssel készítsék elő a nyitást. Áprilisban várhatóan olyan mértékben haladhatnak az oltási kampánnyal a 65 év felettiek esetében, hogy az jelentősen enyhíthet a kórházakra nehezedő nyomáson. Eközben egy héttel, április 18-áig meghosszabbították a három keleti szövetségi tartományra — Bécsre, Burgenlandra és Alsó-Ausztriára — elrendelt vesztegzárat, mivel továbbra is nagy az intenzív osztályokon fekvő páciensek száma. A 8,9 millió lakosú Ausztriában eddig csaknem 563 000 koronavírus-beteget és a fertőzéshez köthető 9517 halálesetet regisztráltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..