home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szabad sajtó/szabadúszás
Szerda Zsófia
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám
Szabad sajtó/szabadúszás

Engem még soha sehonnan nem rúgtak ki. Eddig mindig én léptem le. Nem is tudom, milyen érzés lehet, ha elbocsátanak. Néha azonban elgondolkodtam rajta, mit csinálnék, ha kirúgnának a munkahelyemről.

Ha azért rúgnának ki, mert nem jól végzem a dolgom, elgondolkoznék, hogy hol rontottam el, mit lehetne jobban csinálni ezután. Ha azért rúgnának ki, mert a bélyegeket gyűjtöm, nem pedig a szalvétákat, akkor előbb nagyon ideges lennék, utána röhögnék egyet. De ez én vagyok. Van, aki nem jut el a röhögésig, és nem azért, mert nincs humorérzéke, hanem, mondjuk, azért, mert egy családot kell fenntartania.

Én egy felmondás után valószínűleg egy jó ideig szabadúszó lennék (hiszen akkor nincs, aki kirúgjon). De én régen úsztam, nekem egy kicsit könnyebb szabadon úszni. A szüleim fontosnak tartották az úszást. Jó tartást ad, és kondíciót. Nem is tudták, mi mindenre lesz még jó a későbbiekben. Én soha nem gyűjtöttem sem bélyeget, sem szalvétát. Blogot írnék. Ez az internet kora (már egy ideje, csak ezt nem mindenki veszi észre). Nyomtatunk még dolgokat, de már nem sokáig. Bélyegek és szalvéták is vannak még, de manapság elég kevesen gyűjtik őket.

A sajtónak szabadnak kell lennie. Punktum. De nem csak a sajtónak. A gondolkodásnak, a véleménynyilvánításnak is. Elvégre ez senkinek sem árthat egy jól működő, demokratikus világban. Legfeljebb gondolkodásra serkent néhány olyan embert, aki talán már elfelejtette használni a szürkeállományát. Nem kell hogy mindenkinek minden tetsszen. A negatív vélemény is vélemény, az okos ember pedig átgondolja, és hasznára fordítja.

Persze a ló túloldalára sem jó átesni, és mindenben csak a rosszat keresni. De egy biztos. Mindenkinek szabadon kell tudnia beszélni arról, amit gondol. És mindenkinek joga van véleményeznie azt, ami vele és az őt körülvevőkkel történik. Vagy nem történik. El kell hogy tudja mondani, mi zavarja, és minek örül. És lehet azzal egyetérteni, vagy nem. A hogyant pedig mindenki a saját tudása szerint kell hogy művelje. S addig, amíg valaki ezt nem teheti meg, mert attól fél, hogy ennek kemény következményei lesznek, addig valami nagyon nincsen rendben. Ha valaki elveszíti a munkahelyét ilyen okból, az nagyon nincs rendben. Valami tehát nagyon nincs rendben.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..