home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni” 
Tóth Péter
2020.05.09.
LXXV. évf. 19. szám
„Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni” 

A címben idézett gyermekdal lehet, hogy most kap új értelmet? Nem tudni, hiszen minden bizonytalan. A jelenlegi perspektívából minden lehetséges, illetve mindennek az ellenkezője is. A valóság is legalább annyira bonyolult, mint ez a kifejezés, ám kevésbé vicces.

Történelmünk ilyen fordulata egyesek szerint meglepő, mások szerint csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg valamilyen világjárvány. Ez utóbbi logika alapján sajnos azt kell mondani, a jövő sem lesz felhőtlen, hiszen akár ennél még pusztítóbb kórokozók is megjelenhetnek. Sajnos, mint látjuk, az orvostudomány is csak tapogatódzik, de bízzunk abban, hogy hamarosan lesz majd megoldás, illetve hogy olyan megoldások is lesznek, amelyekkel a jövőbeli hasonló helyzeteket könnyebben lehet kezelni.

Számos vetületét taglalhatnánk a most előállt szituációnak. Az egészségügyi vetületét hagyjuk meg a szakembereknek, de a társadalmi-gazdasági dimenziója is talán legalább annyira fontos és meghatározó. A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés következtében a helyzet most egy kicsit hasonló az 1929—30-as nagy gazdasági válsághoz, de nyilván a körülmények miatt merőben más is. A történelem valójában egyébként sem ismétli önmagát, viszont a kialakuló helyzetek sok esetben hasonlóvá válnak, úgyszólván „rímelhetnek”, illetve hasonló mintázatok jelenhetnek meg. Az egyik példátlan fejlemény, hogy negatív tartományba csapott át az olajár.


Illusztráció (Pixabay.com)

Nem is olyan régen a bolygó olajkészleteinek végességéről értekeztek szakmai tekintélyek is, azt jövendölve, hogy egyre drágább lesz a „fekete arany”, és egyre nő iránta a kereslet, háborúk törnek majd ki miatta. Egy időszakban ez utóbbi igaz is volt, de a közelmúlt fejleményei ennek ellenkezőjét igazolják. Talán azoknak lesz igazuk, akik azt szokták mondani, a kőkorszak sem úgy ért véget, hogy elfogyott a kő. Éppen ellenkezőleg: értéktelenné vált, mert mással helyettesítették, csökkent iránta a kereslet. A negatív olajár csak a jéghegy csúcsa lehet? Sok helyen a termelők kiöntik a tejet, másutt a sertések eutanáziáján gondolkoznak az állattenyésztők, mert nem tudják eladni, amit megtermelnek. A gazdasági válságok általában a kereslet visszaesését, az árszínvonal mérséklődését okozzák. Ebben hasonlít a helyzet az egykori válságokhoz. Izgalmas kérdés azonban, hogy mi lesz, ha egyszer elmúlik a járvány. A szappanos vízben oldódó vírus sok tekintetben új világot eredményez?

Ezzel kapcsolatban is két markánsan eltérő vélemény fogalmazódik meg, bizonyítva, hogy minden és mindennek az ellenkezője is lehetséges. Az egyik szerint a most kialakuló recesszió ráerősít majd arra a trendre, amelyet az elmúlt évtizedben tapasztalhattunk, hogy a világban a korábbi időszakokhoz képest rendkívül mérsékelt az infláció. Pedig mi itt, Szerbiában még jól emlékszünk az 1993. évi hiperinflációra és annak következményeire. A másik álláspont szerint a mostani helyzet, amikor a kormányok a jegybankokkal karöltve próbálják serkenteni a gazdaságot, előbb-utóbb inflációt eredményez. Bizonyos történelmi tapasztalataink is azt mutatják, hogy az ilyen költekezést mindig az infláció megugrása követte.

Sokan hasonlítják — vagy akár azonosítják is — a mostanit a háborús helyzetekkel. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a vírus, bármennyire virulens is, nem okoz olyan nagy pusztítást a tőkeállományban, a termelői és a szolgáltatói kapacitásokban, mint egy igazi fegyveres konfliktus. Magyarán, nem bombáznak le gyárakat, üzemeket, városokat, infrastrukturális létesítményeket. Így nem is lesz majd olyan nagy beruházási igény. Lehet, hogy inkább a többletkapacitások okozhatnak majd gondot, ami viszont árleszorító hatással bír. Ha ezeket figyelembe véve nem is lettünk okosabbak, azt ismét megállapíthatjuk, hogy minden lehetséges, és az ellenkezője is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..