home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabad a légtér
Talpai Lóránt
2021.02.25.
LXXVI. évf. 8. szám
Szabad a légtér

Létrejött a SEE FRA — Megújult a vatikáni büntető törvénykönyv — Soha nem fognak atomfegyvert kifejleszteni

Létrejött a SEE FRA

Magyarország, Bulgária és Románia után Szlovákia is csatlakozott a HungaroControl koncepciója alapján megvalósított, délkelet-európai szabad légtérhasználathoz (SEE FRA — South East Europe Free Route Airspace), így létrejött Európa egyik legnagyobb összefüggő szabad légtere, melyen a hét minden napján és a nap 24 órájában korlátozások nélkül, a legrövidebb útvonalon haladhatnak át a repülőgépek — közölte a HungaroControl. A SEE FRA-hoz jövőre a lengyel és a litván légteret összefogó Baltic FAB és Moldova is csatlakozhat — tették hozzá. A HungaroControl 2015-ben vezette be a HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) eljárást, mely lehetővé tette a légitársaságok számára, hogy a nekik legkedvezőbb, szabadon megválasztott útvonalon üzemeltessék járataikat a magyar légtérben. 2019 novemberében a bolgár és a román légi navigációs szolgálat is csatlakozott a forgalomszervezési koncepcióhoz, az idén január végétől pedig Szlovákia légterében is alkalmazzák. A SEE FRA-nak köszönhetően a légiforgalmi irányítók már 1300 kilométeren tervezhetik az optimális repülési útvonalakat.


 

Megújult a vatikáni büntető törvénykönyv

A társadalmilag hasznos munkavégzés és jó magatartás miatti büntetéscsökkentés is bekerült a Vatikánvárosi Állam büntető törvénykönyvébe a bevezetett jogi reformok értelmében, melyeket Ferenc pápa indított el. A katolikus egyházfő saját kezdeményezésére (latinul motu proprio) kiadott rendelkezés a vatikáni büntető törvénykönyvet a legmodernebb jogrendszerekhez igazította. A pápai állam büntetőjogi kódexébe bekerült a büntetésnek a társadalmilag hasznos munkavégzéssel való kiváltása, valamint a jó magatartásból eredő büntetéscsökkentés, melyet évente 45—120 napig terjedő időszakban határoztak meg. Eltörölték a vádlott távollétében, védelmi képviselet nélkül tárgyalt pereket, valamint egyszerűsítették a vád másodfokú képviseletét, melyet eddig az elsőfokú ügyész nem tölthetett be. A Vatikánvárosi Állam 1929. évi megalakulásakor lépett hatályba a büntető törvénykönyv, mely Vatikánváros állami rangját volt hivatott erősíteni. A joggyűjteményt az utóbbi majdnem száz évben gyakran módosították, korszerűsítették. Az első jelentős reformot 1969-ben végezték el, amikor a Vatikán eltörölte a halálbüntetést, melyet addig az egyházfő meggyilkolásának esetére írtak elő.

 

Soha nem fognak atomfegyvert kifejleszteni

Irán eddig sem fejlesztett atomfegyvert, és soha nem is fog — szögezte le az iráni külügyminisztérium szóvivője teheráni sajtótájékoztatóján. Szaíd Hatibzadeh elmondta: Irán tovább korlátozza a 2015. évi atomalkuból fakadó kötelezettségeit, ha az egyezmény többi aláírója nem tesz eleget az abban foglaltaknak. Hatibzadeh újságíróknak hangsúlyozta: kormányának be kell tartania azt a parlament által nemrég elfogadott törvényt, amely korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek szabad mozgását Iránban. A február 21-én életbe lépett törvény csak a Teherán által jóváhagyott — hivatalosan is nukleáris létesítménynek minősített — telepekre engedélyezi a belépésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..