home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Sütemények fesztiválja
Kónya-Kovács Otília
2015.10.18.
LXX. évf. 41. szám
Sütemények fesztiválja

Az idei Édes napon is ínycsiklandó süteményektől roskadoztak az asztalok Nagyerzsébetlakon. Az eseménynek immár nyolcadik alkalommal adott otthont a helyi Testvériség—Egység Általános Iskola, illetve a művelődési otthon.

Újdonságnak számított, hogy ezúttal a házigazdák is — igaz, külön kategóriában — versenyeztek. A fő szervezők a nagyerzsébetlaki Nők Klubjának tagjai voltak. Simon Annuska elnök elmondta, ezúttal tizennyolc településről érkeztek a vendégek, például Budiszaváról, Törökbecséről, Nagykikindáról, Torontálvásárhelyről, Szerbittabéről.

A manifesztációt rangos vendégek is meglátogatták. Miroslav Vasin, a tartományi kormány alelnöke, tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkár, valamint Anita Beretić segédtitkár is elismerően szólt a látottakról. Mindketten kiemelték, hogy a társadalmunkban a nők — de különösen a faluban élő nők — érdekében még sokat lehetne tenni.

Érdekességként említhető, hogy a jelen levő asszonyok a saját helyzetüket másként élik meg. Ők többnyire előnynek tartják, hogy falusi környezetben tevékenykednek, mert olyasmivel foglalkozhatnak, amivel városi hölgytársaiknak nincs lehetőségük. Az Édes napra főleg a nagyanyáink receptjei alapján készített süteményeket hozták el: a jó sok mazsolával „házasított” mákos bejglit, az egyszerű, de nagyszerű tökös málét, a csőregét, a hájas kiflit, a darálós kekszet, a falatnyi Lyukas Kata nevű teasüteményt, benne finom házi baracklekvárral... Persze akadt egy-két modern sütemény is, mert a korral haladni kell. Krémesből is volt kínálat, sőt torta is jutott annak, aki azt kívánta.

Azt mindenki megértette, miért tartott sokáig a döntéshozatal. A bírákra a legnagyobb édességimádók sem irigykedtek, hiszen szinte számba sem lehetett venni a sok süteményt. Az első díjat Biljana Popadić érdemelte ki Orlódról, a budiszavai Balla Erzsébet második lett, a harmadik hely a szerbittabéi Milka Trnovacnak jutott. A legszebb kiállítóhelyért járó jutalmat a szerbittabéiek vehették át, őket követték a muzslyai Nők Klubjának tagjai, és az orlódi csoport. A nagyerzsébetlaki asszonyok közül a legízletesebb süteményt Simon Annuska készítette, megelőzve Zadunajski Máriát és Hanjik Máriát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..