home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Süssünk-főzzünk magliszttel!
Bíró Tímea
2018.06.12.
LXXIII. évf. 23. szám
Süssünk-főzzünk magliszttel!

Mindenhol azt olvassuk, hogy kerüljük a finomított fehér lisztet, és teljes kiőrlésűvel süssünk-főzzünk.

Az úgynevezett integrális liszten kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a maglisztek, melyekkel szinte bármit el tudunk készíteni a konyhában.

A magvak esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, így nem kérdés, hogy az őrleményük is rendkívül egészséges a szervezetünk számára. A maglisztek, más néven pelletlisztek, a különféle magok hideg sajtolási maradékának megőrlésével keletkeznek. Kiválóan alkalmasak a búzaliszt egészséges helyettesítésére, továbbá a fogyókúrázók, a paleolit vagy a low carb diétát követők, a gabonamentesen étkezők és a vegetáriánusok, illetve a vegánok is fogyaszthatják.

A maglisztek tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, zsír-, kalória- és szénhidráttartalmuk lényegesen alacsonyabb, miközben az olaj kinyerése után omega-6-tartalmuk jelentősen csökken, így biztonságosan süthetünk vele. Az omega-6 zsírsavról tudnunk kell, hogy hevítés hatására gyulladást keltő anyaggá alakul. A maglisztek fehérjetartalma vetekszik a búzalisztével. Magas rosttartalmukból fakad, hogy növelik a jóllakottság érzését, ezért később nem érzünk késztetést a nassolásra. A vércukorszintet is karbantartják, mivel fogyasztás után nem alakulnak át glükózzá.

Ezekből a lisztekből kenyér, muffin, sütemény is készülhet, némelyeket pedig akár szószokhoz vagy panírhoz is használhatjuk. Sűrítésre is jók, mert nagy mennyiségben képesek folyadék és zsiradék felvételére. Általánosságban elmondható, ha csak gabonamentes liszttel helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiségét, több tojást kell használnunk, mint amennyit a recept előír, különben erősen morzsálódik.

Nézzük, melyek a legnépszerűbb és a legkönnyebben beszerezhető maglisztek!

Lenmagliszt

Agyműködést serkentő, illetve koleszterinszint-csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3-, azaz linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

Mandulaliszt

A mandulában található E-vitamin megköti a szabadgyököket, ezáltal véd azok káros hatásai ellen, erős antioxidáns hatásával pedig segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében. A mandulát a menstruációs és az izomgörcsök oldására is használják, valamint a rossz koleszterin szintjének alacsonyan tartására. A diófélékre allergiások ne fogyasszák!

Tökmagliszt

A szív- és az agyműködésre is jótékonyan hat, rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében. Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott, mivel fontos vasforrás. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A tökmagliszt a magas magnéziumtartalmának köszönhetően az idegrendszeri folyamatokra is jótékonyan hat. 

Szezámmagliszt

A szezámliszt alacsony kalóriatartalmú, kiváló kalcium- és magnéziumforrás, ezért fontos szerepet tölt be az immun- és az izomrendszer védelmében. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, mely egy fontos nyomelem, számos fehérje alkotórésze, valamint sok enzimreakcióban vesz részt. A cink egyrészt elősegíti az immunrendszer működését és a szellemi teljesítőképességet, másrészt hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..