home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sümegi vármustra
Martinek Imre
2020.08.22.
LXXV. évf. 33. szám
Sümegi vármustra

Ajánló: „Mindig két út van előtted: a biztonságosabb, és az, amelyre születtél.”

A sümegi hegyen álló kővár IV. Béla királyunk parancsára és az akkori veszprémi püspök további szorgalmazása nyomán épült annak idején. 245 m tengerszint feletti magasságon, a XIII. század második felében.

Meglétének viharos történelme során az erődítmény (és védői) megannyi, különböző indíttatású ostromnak állt(ak) ellen. Hadászati fontosságát a nagyságos fejedelem irányította kuruc szabadságharcban is megtartotta. Stratégiai szempontból igen jelentős bázist nyújtva a hazáért és a szabadságért Istenbe vetett hittel (Cum Deo pro patria et libertate), az elnyomó Habsburgok uralma ellen elszántan harcoló magyar csapatoknak. Falai között még lőport is gyártottak. A szabadságharc leverése után sajnos ez a vár sem kerülhette el a győztesek bosszúját. A vár épületeit 1713-ban a császári parancsnokság egy hadgyakorlat ürügyén felgyújtatta. A gazdátlanná vált védőművek állagának további leépüléséhez, illetve pusztulásához az idő(járás) vasfoga mellett a sajátos újrahasznosítás elvét valló közelben lakók aktív hozzájárulására is szükség volt.


A szerző felvételei

A sümegi vár régészeti feltárásának és megóvásának első hivatalos lépéseit kereken hatvan évvel ezelőtt tették meg. Hogy mindez ténylegesen mennyit is nyomott a latban, arról a leghitelesebb képet a vár új bérlői kaphatták. A rendszerváltás utáni évek a hányattatott sorsú sümegi vár életébe is új fordulatot hoztak. Vitathatatlanul a leendő várkapitánynak köszönhetően, aki nemcsak újragondolta az addigi műemlékvédelmi gyakorlatot, de jelentős lépéseket is tett az erődítmény tényleges és hiteles felújításának megkezdése terén. A sümegi vár felújítása, 2016-tól kezdődően, a nemzeti várprogram keretében történik.

Személyes jelenlétünket a szépreményű, duplahúszas esztendő mezsgyevonalán jegyezték fel e vidék vendégkönyvei. Emlékszem, néhány hónappal korábban óceánszemű kedvesem papírgalacsinokat dobált bele egy edénykébe. Mondván: ha már sehogyan sem tudunk dűlőre jutni az újévvárást illetőleg, döntse el hát a véletlen. Már ha egyáltalán létezik ilyesmi! G. B. Shaw például igen érthetően megírta, „előbb-utóbb mindenkivel minden megtörténik, ha van rá elég idő”.

Érkezésünk első óráiban mindenekelőtt a várost, vagyis Sümeget jártuk be. Egészségesen aprólékos kíváncsisággal meg rácsodálkozással. A vár ostromát másnapra, az óév utolsó napjának délelőttjére halasztottuk. Elvegyülve a vonatkozó turisztikai kínálat forgatagában, mely kritikus tömeg akarata előtt a kővár felvonóhídja is főt hajtott végül. És bebocsáttatást nyertünk néhány óra erejéig.

Azóta, mármint sümegi vármustránk óta, lassacskán a nyolcadik hónapba fordultak mindentudó kalendáriumaink lapjai. De vajh, mit ér e mindent tudás — kérdezzük újabban egyre, és mind türelmetlenebb vehemenciával —, amikor jövendőnk minden egyes pillanatát sűrű homály fedi?

Alighanem főrendezői gondviselés lesz ez is. Az Úré, aki — azonkívül, hogy külső és belső váraink mindennemű épülését és pusztulását egyaránt ismeri — azt is látja, hogy gyakran puszta jelenünkkel sem igazán tudunk mit kezdeni. Önerőből meg végképp nem. Elég a mának a maga baja. Untig elegendő!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..