home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Súlyos vereséget szenvedtek a kormánypártok
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Súlyos vereséget szenvedtek a kormánypártok

Az önkormányzati választásokon az eddigi adatok alapján súlyos vereséget szenvedett a kormánykoalíció. A megyei jogú városokban a felére csökkenhet polgármestereinek a száma, a megyei közgyűlésekben viszont -- kettő kivételével -- mindenütt ellenzéki győzelem várható.A TÉNYEK. Bár még nincs...

Az önkormányzati választásokon az eddigi adatok alapján súlyos vereséget szenvedett a kormánykoalíció. A megyei jogú városokban a felére csökkenhet polgármestereinek a száma, a megyei közgyűlésekben viszont -- kettő kivételével -- mindenütt ellenzéki győzelem várható.
A TÉNYEK. Bár még nincs végleges eredménye a 2006-os önkormányzati választásoknak, az eddigi adatokból az derül ki: a kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett. A megyei jogú városokban az eddigi 14 polgármesteri helyéből mindössze hét maradt, olyan városokat veszített el, mint Eger vagy Szolnok. A megyei közgyűlésekben két megye kivételével magabiztos Fidesz-vezetést mutatnak az eddigi adatok. Heves megyében egyenlő számú képviselőt küldhetnek a kormánypártok és az ellenzék a közgyűlésbe, Somogyban pedig -- bár itt is fölényesen győzött a Fidesz--KDNP listája -- a Gyenesei István vezette Somogyért Egyesület az MSZP-vel együtt ugyanannyi képviselővel rendelkezik, mint az ellenzék. Azt még nem tudni, hogy az egyesület kivel köt koalíciót. A kormánykoalíció a jelenlegi feldolgozottság alapján a fővárosban is pozíciókat veszített, több kerületben várható a Fidesz és szövetségesei győzelme. A főpolgármesteri posztért folyó harcban Demszky Gábor csekély különbséggel ugyan, de győzött Tarlós István előtt. Demszky a szavazatoknak a 46,90, Tarlós pedig a 45,14 százalékát kapta meg. AZ MDF jelöltje, Katona Kálmán 6,01, a MIÉP-es Zsinka László pedig 1,40 százalékot kapott. A fővárosi közgyűlésben egyelőre szavazategyenlőség alakult ki a kormánypártok és ellenzék között. Mindkét oldalnak 33 képviselője lesz a közgyűlésben, de Demszky azt mondta: lemond mandátumáról, így a helyébe lépő SZDSZ-es képviselő és a főpolgármester szavazatával egyképviselős többsége lehet a kormánypártoknak. A fővárosi kerületekben is sikeresebben szerepeltek az ellenzéki jelöltek, lapzártánkkor úgy tűnik, hogy nyolc kerületben lesz a Fidesz és szövetségesei által támogatott polgármester. A többi kerületben két SZDSZ-es, hat MSZP-s, öt koalíciós és két független polgármester győzelme várható. Az SZDSZ elveszítette összes polgármesteri helyét a megyei jogú városokban, így talán övék a legnagyobb bukás.
A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK BESZÉDE. Szeptember 17-e óta rendkívüli események történtek -- mondta vasárnap esti hétórai televíziós beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki -- mint fogalmazott -- a kampánycsendet közvetlenül követő ,,semleges helyzet"-et választotta beszéde elmondására. Az elnök szerint az ország látná kárát, ha minden menne tovább. A miniszterelnöki beszéd megrázta az országot, az emberek egészséges erkölcsi érzését ért megrázkódtatás miatt békés tüntetések söpörtek végig, de a katarzis elmaradt, értékelte a helyzetet a köztársasági elnök. Sólyom László megítélése szerint a miniszterelnök balatonöszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta Gyurcsány Ferenc kiforgatta jelentéséből a hazugság fogalmát. A köztársasági elnök megismételte, hogy nincsenek alkotmányos eszközei, a parlamenti többség mozdíthatja el a helyéről a kormányfőt, és állíthatja helyre a szükséges társadalmi bizalmat.
REAGÁLNAK A PÁRTOK. Orbán Viktor a Fidesz MPSZ elnöke szerint az MSZP történelmi vereséget szenvedett. Az emberek pedig kinyilvánították, hogy az igazságot, a békességet és az egyenes beszédet szeretik. A Fidesz elnöke kijelentette: az emberek a legnagyobb ellenzéki pártot tisztelték meg bizalmukkal, hiszen országosan a voksok 52 százalékát szerezték meg, míg az MSZP a 35 százalékát. A Fidesz elnöke szerint a választók az önkormányzati voksoláson kijelentették, hogy Magyarországot az MSZP--SZDSZ koalíció delegálta kormány vitte csődbe. Orbán Viktor szerint az emberek arról is döntöttek, hogy nem tartják alkalmasnak a válság megoldására a hivatalban lévő miniszterelnököt, és vasárnap este leváltották. ,,Nyomatékosan felszólítjuk az MSZP-t, hogy haladéktalanul hajtsa végre az emberek döntését" -- fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.
,,Ilyenre még nem volt példa, most is elég furcsa" -- kommentálta Sólyom László államfő vasárnap esti üzenetét Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a hétfői Napkeltében. Felidézte, hogy az államfő a politikai bizalom megingásáról beszélt, de Kuncze szerint ha van ilyen, akkor az nem két hét alatt következett be, hanem benne van az is, ahogy a két nagy párt kampányolt. ,,Nem tett jót a politikai bizalomnak az sem, ahogy a köztársasági elnököt megválasztották" -- mondta. Az SZDSZ elnöke elmondta, Medgyessy idején nagy pénzosztás volt, és ezt nagy győzelem követte az önkormányzati választásokon. Ez a kormány szakított ezzel a gyakorlattal, és ennek következményeként elbukta a választásokat -- folytatta Kuncze. Azt mondta, meg kell találni a politika iránti bizalom elősegítéséhez vezető utat, ,,de ehhez nem felétlenül személyi változásnak kell bekövetkeznie".
Ma a harmadik erő a politikai palettán a Magyar Demokrata Fórum -- mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Napkeltében. Tarlós szavaira -- miszerint Demszky az MDF-nek köszönheti győzelmét -- azt mondta, olyan szavazóbázisuk van, amelyik nem kér sem az MSZP-ből, sem a Fideszből. Megérti Tarlós fóbiáját az MDF-fel szemben, de csak így, az önálló indulással tudták elérni, hogy legyen saját frakciójuk a közgyűlésben.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök késő esti beszédében úgy fogalmazott: meghallotta a kritikus hangokat, de eltökélt az egyensúlyteremtés, a reformok és a fejlesztések végigvitelében, és folytatja a kormányzást.
MIT MOND A KÜLFÖLDI MÉDIA? Csak abban egységesek a külföldi lapbeszámolók, hogy a kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon. A BBC szerint Sólyom Gyurcsány elmozdítására szólította a kormánypártokat, a Reuters szerint a koalíció meggyengült, az AFP szerint a budapesti győzelem még meg is erősítheti a miniszterelnököt. A kormánypártok súlyos vereségeként értékelik a külföldi beszámolók az önkormányzati választások eredményét. Valamennyi beszámoló kiemeli, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a Fidesz elsöprő sikere ellenére sem kíván lemondani posztjáról. Ezt Gyurcsány A BBC-nek és a Reutersnek személyes nyilatkozatában is megerősítette.
KIS JÁNOS: ELKERÜLHETETLEN A BIZALMI SZAVAZÁS! Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke, aki 2002-ben végül a pártból is kilépett, terjedelmes publicisztikával köszöntötte Sólyom László vasárnapi ,,drámai hangú” beszédét a Magyar Hírlapban, konklúzióként pedig levezette, hogy a demokrácia védelmében bizalmi szavazást kell tartani a parlamentben. Pontosnak ítélte a köztársasági elnök értékítéletét, igazat adott neki abban is, hogy ,,az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése rég nem tapasztalt erkölcsi sokkot okozott Magyarországon”, ami nem kizárólag az ellenzék szavazótáborára igaz, hanem akár az MSZP vagy az SZDSZ eltökélt híveire is. Megkérdőjelezte a koalíciós pártok túlzott magabiztosságát, hiszen mint írja, ,,ha a koalíció nem érzékeli a miniszterelnök erkölcsi helyzetének megingását, képtelenné válhat a kormányzásra”.
(A Hét Nap hírösszefoglalója)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..