Suliszem diákfilmfesztivál
BTG
2019.09.04.
LXXIV. évf. 35. szám
Suliszem diákfilmfesztivál

Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

Ha van videokamerád, mobiltelefonod, akkor a legújabb kor egyik legfontosabb vívmányát tartod a kezedben. Arra ösztönözzük a diákokat, fiatalokat, hogy átgondolják, mekkora lehetőség rejlik az új technológiákban, hiszen az sokaknak az életét változtathatja meg.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban működő Bolyai Filmműhely
hagyományteremtő szándékkal   

 
Suliszem
elnevezésű diákfilmversenyt hirdet a vajdasági magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai számára.
 

A verseny pedagógiai célja

Az általános iskolák felső tagozatára és a középiskolába járó, filmezés iránt érdeklődő tanulókat, új filmkészítő műhelyek létrejöttét – akár iskolákban, akár művelődési egyesületek keretein belül –, illetve a már meglévők tehetséggondozását szeretnénk támogatni. Ezzel az elhanyagolt és elhaló filmtevékenységet feléleszteni. Egyben felkutatni az olyan oktatókat, mentorokat, akik hajlamot éreznek az iránt, hogy egy-egy ilyen filmszakkört, filmműhelyt vezessenek.

A verseny kategóriái

A versenyfilmeket általános iskolás és középiskolás kategóriában külön értékeli és díjazza a zsűri.

Témák

A versenyen résztvevők videokamerával, mobiltelefonnal (mobiltelefon, tablet) vagy webkamera, GoPro kamera segítségével bármilyen témát feldolgozhatnak, amit rözítésre érdemesnek tartanak. Amennyiben elegendő pályamunka érkezik, az előzsűri feloszthatja őket külön kategóriákba. Ezek: dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film, riportfilm az iskolai tevékenységről. A filmek hossza nem haladhatja meg az általános iskolásoknál az 5 percet, a középiskolásoknál pedig a 10 percet.

A nevezés módja és határideje

Nevezhet minden olyan általános iskolás diák, aki a 2019/20-as tanévben valamely felső osztályba jár, középiskolások esetében pedig az adott tanévben középiskolába jár.
Nevezni a nevezési lap kitöltésével és a pályamunka együttes elküldésével lehet.
Nevezések beküldhetők postai úton, DVD-n (egy lemezre csak egy film írható rá és a lemezen fel kell tüntetni a film címét), vagy interneten WeTransfer segítségével.

Postai cím:
Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium
Suliszem diákfilmfesztivál
24400 Zenta
Posta utca 18.
E-mail: filmmuhely@bolyai-zenta.edu.rs

 

A pályamunkákat 2019. október 5-éig kell eljuttatni.

A fesztivál időpontja:
2019. október 26., szombat

Díjazás

A legjobb filmeket a díjkiosztó ünnepségen bemutatjuk, az alkotók oklevelet, jutalmat kapnak. A zsűri nemcsak kategóriás díjakat ítél oda, hanem külön értékeli és díjazhatja az egyes kimagasló egyéni szakmai tevékenységet.

Pályázati feltételek

A vesenyre egyének vagy legfeljebb háromfős alkotócsoportok nevezhetnek. Egy alkotó vagy alkotói csoport több filmmel is pályázhat, de minden alkotást külön DVD-n vagy fájlban kell elküldeni külön-külön nevezési lappal. Amennyiben az alkotók munkáját iskola vagy művelődési egyesület segíti, akkor a nevezési lapon az erre vonatkozó részt is ki kell tölteni. A pályamunkáknak min. 60%-ban saját terméknek kell lenniük. Az alkotók hozzájárulnak, hogy a Suliszem szervezői a filmet nonprofit vetítésekre bocsássák, valamint a projekt honlapján nyilvánossá tegyék.

Az útiköltséget nem térítjük meg.

Tartalmi és formai követelmények

  • A beküldött filmeknek tisztelniük kell az általános emberi értékeket. Nem sérthetik sem a személyiségi jogokat, sem a közerkölcsöt, nem tartalmazhatnak megbotránkoztató részleteket, nem kelthetnek ellenséges indulatokat.
  • Felnőttek, tanárok a diákok felkészítésében, az alkotás folyamatában mentorként, értékelő útmutatással segíthetnek.
  • A képarány lehet 3:4, vagy 16:9.
  • Bármilyen HD- (1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720) vagy DV- (720 x 576) felbontású anyag elfogadható.
  • Fájlméret: maximum 2 GB.
  • A filmhez felhasznált zeneszámok címét a szerző és az előadó nevével együtt meg kell jelölni.
  • Amennyiben a diákok nem saját maguk által készített anyagot is felhasználnak az elkészült produktumban, azt a szerzői jog követelményeinek megfelelően, forrásmegjelöléssel tegyék.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Felhívás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..