Sub Rosa

Sub Rosa

Sub Rosa – avagy történelmi kaleidoszkóp Budapest harmadik kerületéből

Ajánló: „Vannak dolgok, amelyek minden erőfeszítéseink ellenére sem bújnak elő teljesen a sejtelmesség, a titokzatosság biztonságot adó félhomályából. Így van ez rendjén. Sub Rosa.” (hétfői jegyzetek)

Gül Babát – magyarul Rózsa Atyát – az Oszmán Birodalom határvidékén élő muszlimok szellemi „védőszentjüknek”, emberbarát, segítőkész és bölcs bektasi dervisnek tartották. A híres 17.századi török utazó, Evlia Cselebi feljegyzései szerint Gül Baba 1541. szeptember 2-án halt meg, amikor Buda elfoglalása után a dzsámivá átalakított budavári Nagyboldogasszony-templomban az első pénteki imádságot elmondták. Temetésén a hagyomány szerint maga Szulejmán szultán is részt vett, a halotti imát pedig a ruméliai hadbíró, Ebesszuúd effendi mondta. Sírja az oszmán-török hódoltság egyik legfontosabb zarándokhelyének számított.


A szerző felvételei

A türbét, azaz sírkápolnát a harmadik budai beglerbég, jahjapasazáde Mehmed pasa építtette 1543–1548 között. Gül Baba és türbéje a 19. század utolsó évtizedeiben a magyar-török megbékélés és barátság szimbóluma lett, a környék is ekkor kapta a Rózsadomb nevet. Az épületet és környezetét 2016–2017-ben magyar-török kormányközi megállapodás keretében újították fel.

Fotóink január 13-án készültek. Helyszínileg a Gül Baba Türbeje Kulturális Központ és Kiállítóhely lokációján, Budapest második kerületében.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg HÍREK KÉPEKBEN rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Sub Rosa
Sub Rosa
  • Kenderesi Vilmos
  • 2020.02.21.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Facebook

Támogatóink