home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Strassbourgban az ifjúságról
(-)
2011.07.13.
LXVI. évf. 28. szám
Strassbourgban az ifjúságról

Június 20-a és 24-e között került sor Strassbourgban az Európa Tanács nyári közgyűlésére, amelyen többek között napirenden volt az Európa Tanács közgyűlésének reformja, a nők részvételének növelése a társadalmi és a gazdasági szférában. Asztalra került a Hogyan tudunk együtt élni a XXI. szá...

 

Június 20-a és 24-e között került sor Strassbourgban az Európa Tanács nyári közgyűlésére, amelyen többek között napirenden volt az Európa Tanács közgyűlésének reformja, a nők részvételének növelése a társadalmi és a gazdasági szférában. Asztalra került a Hogyan tudunk együtt élni a XXI. században? című jelentés, valamint Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője által elkészített, fiatalokról szóló jelentés. A Fiatalok jogairól az európai keretegyezményben című jelentésben az a kérdés merült fel, hogy egy nemzetközi egyezmény valójában megoldja-e a fiatalok problémáit, és vajon ők maguk, a közvélemény, valamint a politikusok ismerik-e a fiatalok jogait.
- 2009 decemberétől, amikor megválasztottak jelentéstevőnek, az idén júniusig több ízben, mintegy ötszáz európai fiatallal találkoztunk, és megkérdeztük őket, hogy milyen problémákkal szembesülnek. Mint kiderült, az Európa Tanács tagországainak fiataljai szinte ugyanolyan problémákkal küszködnek, mint a vajdasági és a szerbiai ifjúság - mondta Kovács Elvira.
Az Európában történt demográfiai és kulturális változások miatt az utóbbi években az ifjú nemzedéknek egyre nagyobb nehézségekkel kell megküzdenie szerte a kontinensen. Nagy gondot okoz a nem megfelelő oktatási rendszer, ezért elsősorban biztosítani kellene a flexibilitást és a mobilitást, valamint egyszerűsíteni a diplomahonosítást. Emellett fontos az egészségügyi oktatás bevezetése az általános és a középiskolákba.
Az oktatási rendszer problémájához közvetlenül kapcsolódik a munkanélküliség problémája, mely a 15 és 30 év közöttiek körében a legnagyobb. Ezért a fiatalokat alkalmazó vállalatoknak adókedvezményeket kellene felkínálni, valamint a tagállamoknak fel kellene mérniük a munkaerőpiac szükségleteit, és az oktatási rendszert arra alapozni. Ma a fiatalok többsége túl sokat vár az első munkahelyére, sőt, önkéntesen vagy igen alacsony bérért dolgozik, ami megengedhetetlen.
A fiataloknak joguk van megfizethető és kellő minőségű lakásra, amely biztosítja a fejődésükhöz nélkülözhetetlen stabil környezetet.
A fiatalokat ösztönözni kell a társadalmi életben és a döntéshozatalban való hatékony szerepvállalásra. A fiatalok részvétele rendkívül fontos tényezője a demokrácia működésének.
A fiatalok társadalmunk fejlődésének kulcstényezői, és képesek arra, hogy önállóan gyakorolják a jogaikat. Tájékozottabbak, mint valaha, de a rendelkezésükre álló információk önmaguktól nem biztosítják a nélkülözhetetlen eszközöket. Ezért kell felhívni a nyilvánosság figyelmét a fiatalok jogainak a létezésére és fontosságára.
Annak ellenére, hogy a fiatalok jogainak többsége már beépült a létező dokumentumokba, nyilvánvaló, hogy nagy a különbség az elmélet és a gyakorlat között, ezért fontos a nemzetközi jogalkotás és politika hatékony alkalmazása.
Amennyiben a Miniszterek Tanácsa kedvező választ ad a szóban forgó jelentésben megfogalmazott javaslatokra, az Európa Tanács az elkövetkező időszakban a Fiatalok jogairól szóló európai keretegyezmény kidolgozásán munkálkodik majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..