home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Stevan Bakić polgármester köszöntője az államiság napja alkalmából
2024.02.15.
LXXIX. évf. 7. szám
Stevan Bakić polgármester köszöntője az államiság napja alkalmából

Tisztelt polgárok, kedves szabadkaiak!

Fogadják jókívánságaimat Szerbia államiságának napja, e jelentős ünnepünk alkalmából, amelyen népünk és országuk történelmének két fontos dátumáról emlékezünk meg.

1804-ben, gyertyaszentelő boldogasszony napján, Orašać faluban kitört az első szerb felkelés, ami a török uralom alóli felszabadulásért folytatott harc kezdetét jelentette, és a feudalizmus megszűnéséhez vezetett, 1835. február 15-én pedig Kragujevacon, az akkori székvárosban meghozták az ún. Gyertyaszentelő-napi alkotmányt, ami a kor egyik legliberálisabb és legdemokratikusabb alkotmánya volt, és alapot képezett a modern szerb állam megteremtéséhez.

Ez a jeles ünnep emlékeztessen bennünket arra, hogy legyünk büszkék dicső múltunkra, és őrizzük meg őseink hősiességének és bátorságának, haza-, szabadság- igazságszeretetének emlékét.

Tény, hogy ma minden eddiginél nagyobb szükségünk van a felkelések korát jellemző egységre és elszántságra, hogy megőrizzük és ápoljuk mindazt, ami népünk önazonosság-tudatát képviseli, hogy ezekben a nehéz és kihívásokkal teli időkben is a fejlődés útján haladjunk tovább.

Minden jót kívánok az ünnepek alkalmából, és hogy gyertyaszentelő boldogasszony napja a jövőben is újabb sikereket hozzon nekünk.

Örök dicsősség a felkelés hőseinek és államalapítóinknak! 

Éljen Szabadka! Éljen Szerbia! 

Stevan Bakić
polgármester

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..