home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Startol az Interetno
(SZ. L.)
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Startol az Interetno

Rekordszámú fellépő, 11 ország 13 együttese mutatkozik be az idén az Interetno Fesztiválon Szabadkán. Többek között indonéziai, olaszországi, romániai és panamai tánccsoportok lépnek fel, valamint gazdag koncertkínálat is várja a közönséget.

Természetesen szerbiai és magyarországi együttesek is részt vesznek a multikulturális rendezvényen, amely a világot hozza el Szabadkára évről évre. A szervezők, a Népkör Magyar Művelődési Központ munkatársai azt mondják: noha a nehéz gazdasági helyzet miatt csökken a támogatottság, a fesztivál minden évben túlszárnyalja önmagát — emelte ki Bodrogi Béla fesztiváligazgató.
— A tartományi szervek valamennyivel több pénzt tudtak biztosítani, valamint Szabadka város továbbra is támogat bennünket, így a fesztivál programjainak jelentős része továbbra is díjmentes. Rendezvényünk nagyon jó hírnévnek örvend világviszonylatban is, így 22 ország jelezte részvételi szándékát. Sajnos, ennyi ország fogadására nem volt lehetőségünk, de ennek köszönhetően alapos szelekciót végeztünk. Így a világ legjobb, legeredményesebb együttesei mutatkoznak be.
Bodrogi Hajnalka, a rendezvény ügyvezetője hozzátette: megújult csapattal szervezik a XII. Interetno Fesztivált, ami mindenképpen előnyére vált.
— Az új emberek új ötletekkel gazdagítják a rendezvényt, amelynek szellemiségét, tradícióját tiszteletben tartva minden évben valami újdonsággal lepjük meg a látogatókat. Megújult a honlapunk is, híreket, interjúkat, információkat közlünk, valamint a Népkör MMK oldalán és a Facebookon is folyamatosan friss információkkal szolgálunk. A teljes programot is megtekinthetik az érdeklődők. Úgy döntöttünk, hogy az Interetno hivatalos pólóját minden évben egy tehetséges fiatal divattervezővel, iparművésszel készíttetjük el. Az idén Barna Szabó Éva — Evetke tervezte meg a pólót, és megvásárolható lesz a főtéren elhelyezett információs pultunknál. Most is lesz Etnopolisba szóló útlevél, amely nyereménykupont tartalmaz, valamint kedvezményekre jogosítja fel a tulajdonosát. Ezt is az információs pultnál vehetik meg. Mivel rendkívül gazdag programokat kínálunk, úgy döntöttünk, hogy a hagyományos ex libris kiállítást októberben, a Népkör napján rendezzük meg, mivel ez a kiállítás megérdemli, hogy tovább nyitva tartson. Az Interetno képekben című pályázatunk győztesét is ekkor hirdetjük ki. A fotókat szeptember közepéig várjuk. Az idén a tavalyi győztes Csákány Lóránt fotója látható a plakátokon.
A rendezvényen rendszeresen helyet kap a gasztronómia is. Ettől az évtől pedig borfesztivált is rendeznek az Interetno részeként. A borutcában nyolc vajdasági borász kínálatát kóstolhatják meg a borkedvelők. A részleteket Szilágyi Dorottya, a program társszervezője ismertette.
— Hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg a borfesztivált. Az emberek kóstolhatnak, vásárolhatnak, beszélgethetnek a borászokkal, jobban megismerhetik a vajdasági borokat. Ugyanakkor kis koncertekkel is kedveskedünk az embereknek. A rendezvény minden napján 18 és 22 óra között várjuk a látogatókat. Szakmai kerekasztal-beszélgetést ugyancsak szervezünk, 23-án, a Városháza előcsarnokában az őshonos szőlőfajtákról, a borkészítés technológiájáról lesz szó. 
A vásár a fesztivál minden napján várja a vásárlókat, nézelődőket. Az idén is lesz játszóház, s a fesztivál színpadán tartják meg a vajdasági magyar gyermektánc-együttesek bemutatóját is. Az Interetno Fesztivál 22-én nyitja meg kapuit, majd 26-án este a táncegyüttesek felvonulásával, illetve fellépésével zárul. Az idén is tájol a fesztivál. Magyarkanizsán és Zentán lépnek majd fel a külföldi együttesek. A szervezők mindenkit szeretettel látnak Etnopolisban, ahol minden korosztály találhat magának érdekes programot. A világ hamarosan megérkezik!

A PROGRAM

2013. augusztus 22. csütörtök

Etnopolis

16.00 óra
Ki játszik ilyet…?
Aranykapu játszóház programja

17.00 óra
Aranykapu játszóház –
Csernik Szende székely mesemondó
lábbábos művész, mesemondó előadása

18.30 óra
Borutca, borkóstoló
Világzenei kisszínpad

19.30 óra
NYITÓCEREMÓNIA
Szabadkai tolerancia és táncpanoráma

Népkör MMK

23.00 óra
Fesztiválklub
Koncert – Silver Smoke

2013. augusztus 23. péntek

Etnopolis

16.00 óra
Ki játszik ilyet…?
Aranykapu játszóház programja

17.00 óra
A Talamba ütőegyüttes hangszerbemutatója gyermekekenek

18.00 óra
Garaguja Gólyalábasok
Komédiás Kompánia
Vásári komédiák

18.30 óra
Borutca, borkóstoló
Világzenei kisszínpad

19.00 óra
Táncpanoráma

21.30 óra
A Talamba ütőegyüttes koncertje

Népkör MMK

23.00 óra
Fesztiválklub – Nemzetek táncháza
Drum and Folk együttes koncertje

2013. augusztus 24. szombat

Etnopolis

16.00 óra
Ki játszik ilyet..?
Aranykapu játszóház programja

17.00 óra
Garaguja Gólyalábasok Komédiás Kompánia
Vásári komédiák

19.00 óra
Táncpanoráma

21.00 óra
Tabán Táncegyüttes produkciója

Népkör MMK

23.00 óra
Fesztiválklub –  Nemzetek táncháza
Koncert – Drum and Folk
                         

2013. augusztus 25. vasárnap

Etnopolis

16.00 óra
Ki játszik ilyet..?
Aranykapu játszóház programja

18.00 óra
Lovagi játékok
a Szent Longvinus Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatásában

17.00 óra – 18.30 óra
Gyermekek fesztiválja
Vajdasági gyermek néptáncegyüttesek szemléje

19.00 óra
Táncpanoráma a külföldi csoportokkal

21.00 óra
Maros Művészegyüttes produkciója

Népkör MMK

22.00 óra
Fesztiválklub – Nemzetek táncháza

A külföldi csoportok
vendégszereplése
Zentán és Magyarkanizsán


2013. augusztus 26. hétfő

Etnopolis

16.00 óra
Ki játszik ilyet…?
Aranykapu játszóház programja

18.00 óra
Csipkés mese
Vörös Imelda bábelőadása

Szent Teréz Székesegyház

18.00 óra
Igeliturgia a fesztivál résztvevőivel

19.00 óra
Szeretetasztal – Vendégeljük meg a Világot

19.30 óra
A fesztivál résztvevőinek ünnepélyes felvonulása
Szent Teréz Székesegyház – Etnopolis

Etnopolis

20.00 óra
ZÁRÓCEREMÓNIA

Népkör MMK

23.00 óra
Fesztiválklub – FESZTIVÁLZÁRÓ MULATSÁG
Koncert – Silver Smoke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..