home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sportmédia szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen
Tóth Tibor
2018.08.11.
LXXIII. évf. 32. szám
Sportmédia szakirányú továbbképzés a Testnevelési Egyetemen

A sportriporterek, honlapszerkesztők, sajtósok, media officerek képzésének megújítását a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Testnevelési Egyetem a Nemzeti Sporttal együttműködve indította el.

Diplomás, a sportmédia és a médiumok iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését várja a TE és az MSÚSZ a 2018 októberétől induló három féléves képzésére, mely neves oktatók közreműködésével, illetve a Nemzeti Sport partnerségével valósul meg.

Felvételi követelmények
* Bármely tudományterületen szerzett, felsőfokú végzettséget igazoló alap- vagy mesterfokozatú oklevél. A képzésre a 2018 nyarán diplomát szerzők is jelentkezhetnek.
* Kézzel írott, kétoldalas, kreatív önéletrajz beadása.
* 2018. szeptember 10-e és 14-e között a Testnevelési Egyetemen egy bizottsággal lefolytatott felvételi beszélgetés, mely a jelentkező sportszakmai, sportági tájékozottságát, motivációját és kommunikációs képességeit hivatott feltérképezni.
 
A jelentkezés menete
* A sportmédia szakirányú továbbképzésre jelentkezni a határidőre leadott, szabályosan kitöltött jelentkezési lappal lehet.
* A Testnevelési Egyetem Tanulmányi Hivatala kéri, hogy a jelentkezési lap mellé a jelentkező csatolja alapdiplomája másolatát is.
* A szakirányú továbbképzés önköltséges, díja 320 000 Ft/félév.
* Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 22-e.
* Felvételi vizsga: 2018. szeptember 10-e és 14-e között egyéni beosztás alapján, időpontjáról a felvételi kérelem benyújtása után, legkésőbb 2018. szeptember 4-éig küld írásos tájékoztatót az intézmény.
* A szakirányú továbbképzésre nem a rendes felvételi eljárás keretében kell jelentkezni!
* Jelentkezni elektronikus formában lehet!
 
Tudnivalók a képzésről
* A három féléves képzés célja olyan modern tudásanyaggal felvértezett, felsőfokú végzettségű sportriporterek, sportszerkesztők, sportújságírók és media officerek képzése, akik a hagyományos és az „új média” területén a magas szintű elméleti ismereteken kívül a gyakorlati munkához szükséges képességekkel és készségekkel is bírnak, illetve folyamatosan ezek fejlesztésére törekednek.

***

A sport és a média napjainkra összefonódó világa olyan munkatársakat igényel, akik átfogó, illetve specifikus tudásuk révén szakmai közösségben, valamint önállóan is képesek feladatokat teljesíteni, hivatásukat magas színvonalon művelni. A képzést sikeresen teljesítő szakemberek a tömegkommunikáció intézményeiben (pl. rádióban, televízióban) és sportszervezetekben tudják hasznosítani a megszerzett ismereteket — sportújságíró-szerkesztő, sportriporter, sportkommentátor vagy sportsajtós munkakörben.

* A gyakorlati képzéshez a szakmai és az intézményi hátteret a kilencvenhárom esztendeje Európa meghatározó testkulturális oktatási intézményének számító Testnevelési Egyetemen kívül a 700 tagú Magyar Sportújságírók Szövetsége, a 115 éves Nemzeti Sport és az online sportmédiában piacvezető Nemzetisport.hu nyújtja.

* Az oktatók többek között a következők: Mocsai Lajos (a Testnevelési Egyetem rektora, Magyarország legeredményesebb kézilabdaedzője), Szöllősi György (a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője), Novotny Zoltán (a Magyar Rádió örökös tagja, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke), Ballai Attila (a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletági igazgatója), Csisztu Zsuzsa (televíziós műsorvezető, az MSÚSZ első alelnöke), Csurka Gergely (az Európai Úszószövetség sajtófőnöke, újságíró), Mezei Dániel (a TE PR- és marketingosztályának vezetője, sportkommentátor), Gundel Takács Gábor (televíziós műsorvezető, sportkommentátor), S. Tóth János (a Nemzeti Sport szerkesztője).

A képzés során elsajátítandó ismeretek:
* önismeret, az asszertív kommunikáció iránti igény kialakítása,
* a verbális és a nonverbális kommunikáció tudatos szabályozásának képessége,
* fejlett íráskészség,
* a sportra vonatkozó általános műveltség megszerzése,
* a média hatásmechanizmusaira vonatkozó elméletek ismerete,
* speciális elméleti és gyakorlati szakmai tudás birtoklása,
* a sportmédia jogi vonatkozásainak ismerete,
* a sajtóműfajok sajátosságainak felismerése,
* a szakmára vonatkozó etikai szabályok ismerete,
* a sportesemények médiakiszolgálásának alapelvei és követelményei,
* PR-munka, kapcsolattartás a médiával, sajtófőnöki feladatok elvégzése.

A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..