home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sportágfejlesztés a világ tizenkettedik legszegényebb országában
Tóth Tibor
2022.10.14.
LXXVII. évf. 41. szám
Sportágfejlesztés a világ tizenkettedik legszegényebb országában

Rozsnyik Ervin, a Spartacus súlyemelőinek vezetőedzője a közelmúltban az afrikai kontinens déli részén fekvő Malawiban járt, ahol a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megbízásából képzést tartott a sportág fejlődése céljából. Malawi a világ tizenkettedik legszegényebb országa, mely nagyon súlyos gazdasági és egészségügyi problémákkal küzd.

— A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolidaritási programot működtet, melynek célja bizonyos sportágak fejlesztése a szegény, elmaradott országokban. A NOB a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséghez fordult, az pedig a Szerbiai Súlyemelő-szövetség ajánlására engem tartott alkalmasnak arra, hogy a távoli országban előadásokat tartsak a sportágról, és közreműködjek a Malawi Súlyemelő-szövetség megalapításában. Megszerveztük az országban a legelső súlyemelőversenyt, melyhez mindössze két rúd és egyetlen dobogó állt rendelkezésünkre. Az előadások során a tizennyolc 30 év feletti hallgatóm megismerkedett a súlyemelés szabályaival, a fogásnemekkel, a technikákkal, a felszereléssel, egy-egy verseny lebonyolításának menetével. Kilenc napig tartózkodtam az ország fővárosában, a több mint félmillió lakosú Lilongwében, ahol hét napig elméleti és gyakorlati képzést tartottam a jövőbeli edzők számára. A visszajelzések kedvezőek, és az előadások minden bizonnyal hamarosan tovább folytatódnak. Biztattam őket, hogy nevezzenek be az Afrika-bajnokságra, valamint a Brit Nemzetközösségi Játékokra, hiszen fejlődni leginkább versenyeken lehet. Malawi nagyon szegény ország, az élelem annyiba kerül, mint nálunk, viszont az átlagfizetés mindössze 55 euró. A körülményekhez képest a legjobb hotelről gondoskodtak számomra, saját szolgálati autóm és sofőröm is volt. A helyiek nagyon barátságosak, nyitottak, nem véletlenül hívják az országot Afrika meleg szívének. Nyugat-európai szakemberek is próbálták már bevezetni őket a súlyemelés rejtelmeibe, viszont nem jártak sikerrel. Próbáltam mindenféle szigor nélkül valóban segíteni nekik, semmit sem kértem tőlük számon, nem volt osztályzás sem. Kölcsönösen megszerettük egymást, és nagyon eredményesen folyt a munka — mondta Rozsnyik.


Az oklevelet szerzett hallgatók Rozsnyik Ervinnel (a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség felvétele)

Az országban a biztonság jónak mondható, viszont az egészségügyi helyzet rendkívül kedvezőtlen, hiszen rengeteg az AIDS-beteg, de a malária és a kolera is szedi áldozatait. A sportágak közül a legnépszerűbb a labdarúgás, bár a válogatott eddig mindössze egyetlen mérkőzést nyert meg, azt is az ország B-válogatottja ellen. A lakosok kedvelik a vitorlázást, az atlétikát és a kosárlabda rokonának számító netballt is. 1972 óta vesznek részt a nyári olimpiai játékokon, érmet még nem szereztek. A legjobban ökölvívásban szerepeltek, ahol egyik versenyzőjük két mérkőzést megnyerve bejutott a legjobb harminckettő közé.

— Rendkívül zárt országról van szó, mely a sport által próbál nyitni a világ felé. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség felé jeleztem, hogy szükség lenne tárcsákra, rudakra, különféle felszerelésekre, ami jóvá is lett hagyva. Bízom benne, hogy a tizennyolc hallgató közül legalább négy-öt folytatja a munkát, és a jövőben hallani fogunk a malawi súlyemelőkről — mondta Rozsnyik.

A közelmúltban Szabadkán rendezték meg a felnőttek egyéni országos bajnokságát, melyen a Spartacus versenyzői négy arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek. A dobogó legfelső fokára Német Richárd (55 kg), Aleksandar Saulić (61 kg), Hődör Patrik (73 kg) és Kajdocsi Tamás (+109 kg) állhatott, a 2. helyen Rihter Adrián (89 kg) és Zovko Gordan (102 kg), a 3.-on pedig Bencsik Masa Balázs (67 kg) és Mihajlo Šijak (102 kg) végzett, emellett a szabadkai súlyemelők három országos csúcsot is döntöttek a 17 éven aluliak mezőnyében.


Nyolc érem a Spartacus mérlege az egyéni országos felnőttbajnokságon (a Spartacus Súlyemelőklub felvétele) 

— Az eredményekkel nem vagyok maradéktalanul elégedett, főleg a junioroktól vártam jobb teljesítményt. Két héttel korábban csapatbajnoki fordulón emeltek a fiúk. Jól szerepeltek, de azt a formát nem tudták megtartani az országos bajnokságig. Šijak, Bencsik és Rihter országos csúcsokat döntöttek, amire nagyon büszke vagyok. A junior korú versenyzőink a mutatottnál lényegesen többet tudnak, fejenként 3-4 kiló még bennük maradt, ami, reményeink szerint, majd az országos csapatbajnoki döntőn jön ki belőlük. Kiváló utánpótlással büszkélkedhetünk, hiszen a 20 és a 17 éven aluli csapatunk országos bajnok, a 15 éven aluliak pedig 2.-ak az országban. A felnőtt-Európa-bajnokságon Kajdocsi Tamás történelmi eredményt ért el, hiszen lökésben a 6., összesítettben pedig a 7. helyet szerezte meg, amire nagyon büszkék vagyunk. A szerbiai válogatottat illetően is láthatóak a fejlődés jelei, hiszen először nyertünk felnőttérmet a kontinensviadalon. A juniorválogatottal nálunk edzőtáborozó Radmila Zagorac három bronzérmet nyert a felnőtt-Eb-n, most pedig az október 16-án kezdődő junior-Európa-bajnokságra készül, ahol súlycsoportja legnagyobb esélyesének számít. Az idén még vár ránk a férfiak és a nők országos csapatbajnokságának harmadik, döntőfordulója, melynek mi vagyunk a házigazdái. A november 12-én megrendezendő versenyen megpróbáljuk ledolgozni a bácsi Hercules 26 pontos előnyét, és megvédeni országos csapatbajnoki címünket. Nagy kihívás az 1. hely, mivel csapatunk igen fiatal, hiszen három 17 éves versenyző is a felnőttek között emel. Úgy hiszem, a döntő harmadik fordulójában már ők is képesek lesznek ugyanannyit emelni, mint a Hercules válogatott versenyzői. A történelem során még sosem volt ekkora harc a két klub között az 1. helyért. A Hercules 75 éves fennállása alatt még sosem szerzett országos csapatbajnoki címet, így számára ez egy óriási lehetőség, de azért címvédőként mi sem hagyjuk magunkat. A női csapatunk jelenleg a 2. helyen áll, és reményeink szerint a lányok megőrzik ezt a helyezést. Több fiatal lány abbahagyta a súlyemelést, és be kell vallani, a liga az idén gyengébb a tavalyinál, amikor a 3. helyet szereztük meg. Várjuk a tizenegy—tizenöt éves lányok jelentkezését, jöjjenek, próbálják ki ezt a sportágat. Természetesen nem terheljük őket nagy súllyal, az első két-három évben a helyes technika elsajátítására helyezzük a hangsúlyt, az erő fejlesztése csak évek múlva következik — mondta.


Az edzőteremben (a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség felvétele)

A négy aranyérem egyikét Kajdocsi Tamás nyerte, aki a klub elnöki tisztét is betölti.

— Az egyéni országos bajnokság egyfajta edzés volt számomra. Súlycsoportomban nem volt ellenfelem, de fel kellett lépni, mivel a pontszámokra szükség volt az összesített rangsorban. Készülünk a csapatbajnoki döntő utolsó fordulójára, abban bízva, hogy hátrányunkat ledolgozva újra bajnokok leszünk. Egyik legfontosabb versenyem az áprilisi Európa-bajnokság volt, ahol új egyéni és országos csúcsot is döntöttem. Klubelnökként elégedett vagyok versenyzőink országos bajnokságon nyújtott teljesítményével, de mindig lehet jobb, és van még hova fejlődnünk. Néhány versenyzőnkben volt még néhány kiló, tehát valamennyivel kevesebbet emeltek, mint amennyit tudnak. Bízom benne, hogy a csapatbajnoki döntőn már a fejek fölé kerül az a néhány kiló, és megvédjük címünket — mondta Kajdocsi.

November 12-én nagy csatára van kilátás, így minden sportkedvelőt arra biztatunk, látogasson ki a szabadkai sportcsarnokba, és biztassa a szabadkai férfi- és női csapatot az újabb sikerek felé vezető úton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..