home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Spirit of Hungary
Talpai Lóránt
2017.02.19.
LXXII. évf. 7. szám
Spirit of Hungary

Célba ért Fa Nándor! — Lebontják az utolsó szovjet atomrakéta-bázist — Hamarosan véget érhet az ötven éve dúló kolumbiai polgárháború — A brit alsóház igent mondott a kilépésre — A brit alsóház igent mondott a kilépésre

Célba ért Fa Nándor!

Néhány nappal ezelőtt célba ért a három hónapja nem látott magyar hajós. Fa Nándort az utóbbi napokban többször is rossz irányba vitte a szél, de még így is a nyolcadik helyen végzett. A helyszínen magyar szurkolói csoportok várták, a verseny szervezői pedig több hajóval mentek ki az érkező vitorlás, a Spirit of Hungary elé. A vitorlás Facebook-oldalán egyébként mindezt élőben is közvetítették.

A Vendée Globe a világ egyik leghíresebb vitorlásversenye, melyet négyévente rendeznek meg, és melyen a versenyzők egyszemélyes hajókkal kerülik meg a Földet. Nincs megállás és segítség, teljesen magukra vannak utalva, ezért ez az egyik legnehezebb sportmegmérettetés. A mezőnynek általában legalább a fele nem is ér célba.

Lebontják az utolsó szovjet atomrakéta-bázist

Lettországban, Gulbene közelében lebontják az utolsó olyan szovjet katonai bázist, amelyen nukleáris töltetet hordozó rakétákat állomásoztattak. Az R—12 Dvina típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz használt támaszponton négy, 32 méter mélységű indítósiló és egy, a mélyben létesített parancsnoki központ található.

„Ez valójában egy hatalmas, tízemeletes, több szintre tagolt, erős betonból készült, föld alatti épület” — hangoztatta a lebontást végző vállalat vezetője. A munkálatok során különleges műszaki berendezéseket is fel fognak használni mintegy 190 000 euró értékben. A létesítmény teljes lebontása a tervek szerint fél évet vesz majd igénybe.

Hamarosan véget érhet az ötven éve dúló kolumbiai polgárháború

A kolumbiai kormány megkezdte a béketárgyalásokat az utolsó aktív gerillaszervezettel. Az ELN nevű marxista lázadócsoport olyan megállapodást akar elérni a bogotai kormánnyal, mint amilyet a FARC nevű szervezet kötött tavaly. A kabinet főtárgyalója kijelentette, hogy békét csakis akkor kötnek, ha az erőszak véget ér.

„Juan Manuel Santos elnök hívott meg bennünket erre a párbeszédre, hogy véget vessünk a fegyveres konfliktusnak. Készen állunk a politikai megegyezésre. Ahhoz, hogy a fegyveres konfliktus befejeződjön, tudnunk kell, hogy a politikai és szociális párbeszéd is folytatódni fog a felek között” — mondta Pablo Beltrán, a gerillák főtárgyalója. A lázadócsoportnak Kolumbiában kétezer aktív katonája van, aki az évtizedek alatt több száz embert rabolt el. A lázadók váltságdíjakból és adószedésből tartották fenn magukat, illetve többször robbantottak fel olaj- és áramtermelő létesítményeket is.

A brit alsóház igent mondott a kilépésre

A várakozásoknak megfelelően módosítás nélkül, kényelmes többséggel véglegesítette a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához szükséges felhatalmazást, melyet a kormánynak kellett kérnie a törvényhozóktól, a brit legfelső bíróság januári döntése alapján. A képviselők a felhatalmazásról szóló törvényjavaslatot egy hete már nagy többséggel megszavazták, ezúttal azonban az indítvány ismét az alsóház elé került, melynek a tervezethez benyújtott módosító javaslatokról kellett döntenie.

A néhány soros törvénytervezethez 146 oldalnyi módosítási indítvány érkezett a pártok részéről, de az újabb vitanap során egyet sem fogadtak el, és a végszavazáson ismét nagy többséggel, 494:122 arányban véglegesítették a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához szükséges alsóházi felhatalmazást. Az 50. cikkely aktiválása hivatalosan is elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

David Beckham levelei

David Beckham világhírű labdarugó nemrég hatalmas botrányba keveredett. Rengeteg e-mailje került napvilágra, s a levelek meglehetősen rossz fényt vetnek rá. Ezek alapján ugyanis kiderül, hogy a sportoló rendkívül ingerülten reagált arra, ha pénzt kellett utalnia a UNICEF-nek, és minden jel arra utal, hogy csak azért fektetett ennyi energiát a humanitárius szervezetnél végzett munkájába, hogy minél korábban lovaggá üthessék, azaz Sir David Beckham válhasson belőle.

Noha négy évvel ezelőtt szinte mindenki biztosra vette, hogy erre sor fog kerülni, a hírek szerint David Beckham 2014 elejére tervezett kitüntetésének elmaradása annak tudható be, hogy adóügyei igencsak tisztázatlanok voltak. A most napvilágra kerülő e-maileket átpillantva az is ellenérzést idézhet elő, hogy miközben az Instagram-oldalán rendszeresen dicsőítette Erzsébet királynőt, kiderült, hogy 2014-ben pusztán azért támogatta Skócia maradását az Egyesült Királyságban, mert PR-tanácsadója, Simon Oliveira szerint ez közelebb hozhatta volna őt a lovagi címhez.


A nyitóképen Fa Nándor (Mti.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..