home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Source Hub — A Te vállalkozásod helye
Bíró Tímea
2018.12.18.
LXXIII. évf. 50. szám
Source Hub — A Te vállalkozásod helye

Aki mer, az nyer! A kishegyesi Source Hub egy hiánypótló kezdeményezést indított el nemrég a csendes, vidéki környezetben. Herbut Karolinával, az irodaház vezetőjével tervekről és bátorságról beszélgettünk.

* Milyen céllal és kinek a támogatásával indult el a falusi közösségi irodaház?

— A Source Hub elsősorban azért kezdte meg működését, hogy különféle vállalkozóknak adjon teret, vagyis ahelyett hogy az emberek irodahelyiséget bérelnek, vagy otthon dolgoznak, itt egy munkateret kapnak. Többen is együtt tudnak dolgozni, a tervezett kapacitás 20-25 személy, de ez még bővíthető. Az itt eltöltött időt mindenki saját magának szabja meg, hiszen olyan esetekre is gondolunk, amikor valaki csak egyetlen tárgyalás erejéig szeretné igénybe venni az egyik irodarészt. Egyébként nemcsak a vállalkozókat várjuk nagy szeretettel, hanem azokat is, akik például tanfolyam vagy jógaórák megtartásához szeretnének kibérelni egy-egy helyiséget. Teljes mértékben önerőből indultunk el, tőkét fektettem a családi ház felújításába, és ez az épület alakult át irodaházzá.


Herbut Karolina (a szerző felvételei)

* Nagy bátorságra vall, hogy egy faluban született meg ez a kezdeményezés. Volt korábban olyan jelzés, hogy erre igény van?

— A Source Hub célközönsége nem csupán a kishegyesi lakosság. Éppen az az irodaház lényege, hogy egy nagy kertet is magában foglaló falusi környezetben tudjuk fogadni azokat a külföldről érkező személyeket, akik nem helyhez kötött munkát végeznek. Népszerű most az a kifejezés, hogy digitális nomádok, mely azokra vonatkozik, akik a számítógépükkel bárhol képesek dolgozni, és ezt össze tudják kötni a vidéki csenddel, nyugalommal. Jelenleg a Kátai Vendégházzal működünk együtt, az ügyfeleink ott tudnak éjszakázni. Szeretnénk a falusi turizmust is fellendíteni olyan módon, hogy egyszerű háztartások egy-egy helyiséget alakítsanak át vendégszobává, és ezáltal tudjanak egy kis pluszbevételt szerezni maguknak. A nagyobb létszámú programoknál és képzéseknél együtt tudnánk működni a már meglevő komplexumokkal.

* Nemrég kezdődött el a Biznisz Akadémia. Kiknek szól és mire irányul ez a képzés?

— Ez a Source Hub első programja, melyet a német gazdasági társaság együttműködésével valósítunk meg. Megközelítőleg húsz vajdasági nőnek fogunk segíteni a vállalkozóvá válás útján, illetve abban, hogy a már meglevő vállalkozásukat serkentsék. Különféle workshopokból és képzéssorozatokból áll a program, melyet sikeres előadó- és vállalkozónők tartanak. A képzés három hosszú hétvégét foglal magában. A résztvevők nemcsak meghallgatják az előadókat, hanem feladatokat is kapnak tőlük, és ezáltal a találkozások között is folyamatosan dolgozni fognak az előrelépés, a fejlődés érdekében. Intenzív munkafolyamatról van szó, hiszen minden előadás után el kell hogy gondolkozzanak a hallottakon, új terveket kell kitalálniuk.

* Milyen nehézségek merülnek fel egy vállalkozás elindításával kapcsolatban?

— A legtöbb személynek az okoz gondot, hogyan tudja majd finanszírozni azokat az eszközöket, amelyekkel el tudja indítani a vállalkozását. A másik fontos témakörök pedig az értékesítés és a marketing. Mindez ahhoz kötődik, hogy mi hogyan építettük fel a Biznisz Akadémiát, hiszen ahhoz, hogy jól el tudd adni a termékedet, elsősorban az előnyeit, a pozitív tulajdonságait kell ismertetned a vásárlóval. A képzésen részletesen átvesszük, hogyan is kell a termékről szóló információkat átadni, továbbá azt is, hogy kiket szeretnénk megszólítani, hiszen ezt is fontos definiálni. Aktív ötletcsere folyik a képzésen, és az elképzelések „tesztelve” is lesznek, hiszen az előadó és a többi résztvevő el tudja mondani, hogy szerinte jó-e az ötlet, vagy sem. Fontos eleme az akadémiának, hogy a pénzügyi tervezésen is dolgozunk, és megmutatjuk, hogy milyen finanszírozási lehetőségek vannak. Nagyon sokan szeretetből kezdenek el valamivel foglalkozni, és a hobbit később üzletté kívánják alakítani. Több olyan esetről tudunk, amikor valaki a rendes munkája mellett kezd bele valaminek az előállításába, ezért nincs elég ideje foglalkozni vele, viszont öli bele a pénzt. Egyértelmű, hogy ez hosszú távon sem anyagilag, sem pedig a motiváltság terén nem szül jó eredményeket. Ennek elkerülése érdekében igyekszünk segítséget nyújtani. A marketing terén az a tapasztalat, hogy a nők nem szeretik promotálni a termékeiket, tolakodásnak érzik a reklámozást. Szeretnénk megtanítani nekik, hogy ez nem szégyen.


Vállalkozó szellemű nők

* Miért a nőknek szól a Biznisz Akadémia?

— Úgy alakult, hogy a nők társadalmilag nincsenek oly mértékben támogatva, hogy vállalkozásba kezdjenek. Sok szerep között kell ingadozniuk (anya, feleség), és ezek mellé gyakran már nem fér be a vállalkozó is. Ha viszont szerencsés esetben egy nő mégis ki tudja alakítani magának ezt a szerepet, akkor is csak akkor kap megfelelő támogatást, ha már egy bizonyos mértékű bevételt generál a vállalkozás. Az is gond tud lenni, hogy ha a nő nagyobb sikereket ér el egy családban, mint a férfi, de mindezt orvosolni lehet.

* Mik a tervek?

— Elsősorban a Source Hub felszerelését szeretnénk tökéletesíteni. A Pénzügyi Oktatási és Megerősítő Központtal koordináljuk a tevékenységeinket, ezért a terveink között a pénzügyi oktatás és a vállalkozásfejlesztés is szerepel. Lesznek ingyenes és mindenki számára nyitott képzéseink, mert tudni kell, hogy a Biznisz Akadémián való részvételre a jelentkezőknek pályázniuk kellett.


Kancsár Loretta

A kishegyesi Kancsár Loretta lelkes tagja a Biznisz Akadémiának. Olyan nagy benne az elhivatottság, hogy semmi sem tántoríthatja el a tervei megvalósításától.

— Jelenleg egy irodában dolgozom, viszont a cég szeretne terjeszkedni és más irányban is elindulni. Ez volt az egyik ok, amiért elkezdtem ilyen téren gondolkodni, a másik pedig az, hogy a férjemmel már régóta törjük a fejünk egy vállalkozás beindításán, de még nem léptünk egyről a kettőre, mert nincs kellő alaptudásunk és ismeretségi körünk. Azért jelentkeztem a Biznisz Akadémiára, hogy megvalósítsuk az ötleteinket. Mindenképp Kishegyesben gondolkodom, nagyon szeretem a falumat, és soha nem hagynám el. Egy kerékpárszerelő műhelyt szeretnénk nyitni, mert az nincs a településen. Úgy gondolom, hogy ha valaki szülő, akkor az egy pluszindíttatás számára, hogy elindítsa a saját vállalkozását, mert jövőt kell teremtenünk a gyerekeinknek. Egy egyszerű munkásember nem tud nagyon távoli jövőben gondolkodni a családja számára. Szeretnék minőségi jövőt teremteni a gyerekeimnek, és itt nem az anyagiakra gondolok, hanem például arra, hogy valamilyen téren fejlesszék vagy képezzék magukat, ami nem olcsó mulatság.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..