home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sorban állás nélkül
2017.10.16.
LXXII. évf. 41. szám
Sorban állás nélkül

​​​​​​​Automatikusan hitelesítik az egészségügyi kártyát — Aszálykárokról és öntözésről a tartományi, illetve a szerbiai kormány együttes ülésén — Mégsem ülnek iskolapadba a miniszterek és a polgármesterek? — Szerbia is Nobel-békedíjas

Automatikusan hitelesítik az egészségügyi kártyát

A közigazgatás digitalizálásának köszönhetően ezentúl elegendő, ha a munkáltatók rendszeresen fizetik munkavállalóik után az egészségügyi biztosítást. Az egyszerűsítés annak tulajdonítható, hogy rendszerbe kötöttek öt intézményt, a betegbiztosítót, a nyugdíjbiztosítót, a foglalkoztatási szolgálatot, az adóhivatalt és a kötelező szociális biztosítás központi regiszterét. A nyugdíjasoknak sem kell többé sorba állniuk, a munkanélküliek számára pedig elegendő, ha bejelentkeznek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásába. Az automatikus hitelesítés a Stop a bürokráciának nevű program keretében valósul meg. A kormány illetékes irodájának igazgatója, Mihailo Jovanović elmondta, az új szolgáltatást október 1-jén vezették be, áldásos hatását azonban majd csak az új év elején érzik meg a munkáltatók. Kiszámolták, évente összesen mintegy félmillió órát (!) vesztegetettek el a munkaadók az egészségügyi kártya hitelesítésével és a szükséges papírok beszerzésével. (Politika)

 

Aszálykárokról és öntözésről a tartományi, illetve a szerbiai kormány együttes ülésén

Együttes ülést tartott a vajdasági és a szerb kormány Belgrádban. Infrastrukturális beruházásokról, útfelújításokról, illetve az aszálykárok enyhítéséről is egyeztettek. Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta, tizennégy olyan projektumot támogatnak majd, amely az öntözőrendszerek kiépítésére irányul. Szavai szerint megengedhetetlen, hogy a vajdasági mezőgazdasági földterületek csupán 3%-án legyen öntözőrendszer. Igor Mirović rámutatott, hogy a Vajdaság számára fontos projektumokat csak közösen tudják megvalósítani. Erre példa az újvidéki Žeželj-híd, a BioSens Intézet, a Vajdasági RTV leendő székháza és a Népszínház. A tartományi kormányelnök és Zorana Mihajlović szerb közlekedésügyi miniszter aláírta az Újvidék—Nagybecskerek és a Nagybecskerek—Borča út műszaki, illetve tervdokumentációjának kidolgozására vonatkozó szándéknyilatkozatot. (Vajdasági RTV)

 

Mégsem ülnek iskolapadba a miniszterek és a polgármesterek?

Megkezdte őszi ülésszakát a szerbiai parlament. Napirenden szerepel az a törvény is, amely lehetővé tenné a közigazgatásban dolgozók szakmai (tovább)képzését. A Nemzeti Közigazgatási Akadémia nem lesz kötelező mindenki számára, a vezetők döntik majd el, kit küldenek továbbképzésre — fejtette ki Dražen Maravić közigazgatási és önkormányzati segédminiszter. A törvényjavaslat utolsó változatába tehát végül nem került be, hogy az akadémia mindenki, így a miniszterek és a polgármesterek számára is kötelező lesz. (Szerbiai RTV)

 

Szerbia is Nobel-békedíjas

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat és az elismeréssel járó tízmillió koronát (kb. egymillió eurót). Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) 2007 óta működik, mára 468 partnerszervezete van 101 országban — köztük Szerbiában is. A civil szervezet délkelet-európai részlegének koordinátora Jelena Vićentić, a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának doktorandusza. Mint hangsúlyozta, Szerbia a régió és a világ számos más országához hasonlóan évek óta aktívan hozzájárul az atomfegyverek, valamint a taposóaknák és a kazettás fegyverek elleni küzdelemhez. Az elmúlt három évben húsz tanácskozásra, előadásra került sor, főleg egyetemistáknak. (Novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..