home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sokszínűség és integráció
Tóth Tibor
2021.03.25.
LXXVI. évf. 11. szám
Sokszínűség és integráció

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ és a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület sikeres Transdia pályázati projektumának eredményeire építve, és annak folytatásaként, a két partner az elmúlt évben újabb programot indított. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, határon átnyúló IPA-projektum, mely az INCIRCLE (Belül a körön — sokszínűség és integráció) nevet viseli, a megváltozott munkaképességű emberek sikeres munkaerőpiaci integrálását segíti. A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban rendezték meg a nyitókonferenciát, melyen a projektumban részt vevő Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ és a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület is bemutatkozott.

A pályázat tavaly október elején indult és 2022. január 31-én zárul, teljes összege 148 700 euró, melyből 126 395 euró az Európai Unió támogatása, Magyarkanizsa Önkormányzata a 15%-os önrészt adja az intézmény számára. A pályázat alapcélja a munkaerőpiacról kiszoruló és a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrációjának támogatása, valamint a meglévő feltételek fejlesztése a határon átnyúló régióban, az érdekelt felek összekapcsolásával. A foglalkoztatási mutatók javítása érdekében pontos és határozott iránymutatásra, illetve tájékoztatásra van szükség.


A nyitókonferencia résztvevői

Szakács Ibolya, a projektum szakmai vezetője elmondta, hogy a programnak köszönhetően húsz megváltozott munkaképességű személlyel tudnak foglalkozni.

— Előadások, képzések, konferenciák, webshop, website, azaz többféle kommunikációs eszköz által próbáljuk ezt megvalósítani, hogy a nagy nyilvánosság minél jobban és minél közelebbről megismerje a megváltozott munkaképességű emberek lehetőségeit, képességeit — emelte ki a szakmai vezető. A célok érdekében már számos intézkedés történt, viszont teljes körű és átfogó ismereteket nyújtó információs hálózat még nincs. A projektummal ezen is változtatni próbálnak.

Az elképzelés elősegíti a megváltozott munkaképességű emberek sikeres részvételét a nyílt munkaerőpiacon családtagjaik és a velük dolgozó pedagógusok bevonásával, továbbá a szociális vállalkozások és más üzleti tevékenységgel foglalkozó szervezetek ilyen jellegű kapacitásának fejlesztését, a megváltozott munkaképességű emberek figyelmének felkeltését, valamint a célcsoportok közötti kölcsönös megértést és a nagyobb mértékű elfogadás lehetőségének megteremtését.


Szakács Ibolya, a projektum szakmai vezetője köszönti a megjelenteket

A nyitókonferencián először Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója, majd Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központot Szakács Ibolya, a projektum szakmai vezetője, a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesületet pedig Harter Árpádné ügyvezető mutatta be.

— Az előző közös projektumunkban kutatást végeztünk, melyből kiderült, hogy a munkaadók nyitottak, de külső segítség kell ahhoz, hogy ezen az úton elinduljanak. A munkaadóknak nincsenek információik, ezeket mi adjuk meg nekik. Bízom benne, hogy ez egy gyümölcsöző kapcsolat lesz köztünk és a munkáltatók között — mondta Harter.

Az összegből a konferenciák, előadások megszervezése mellett a községbeli műhelyek felújítására, eszközök beszerzésére is jut. A tervek közé tartozik a gölöncsérműhely, az üvegház és a varróműhely felújítása, valamint a horgosi napközi pincéjében olyan eszközöket szeretnének vásárolni, amelyekkel megkezdődhet a gombatermesztés.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..