home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sokszínű sportélet
Tóth Tibor
2020.03.07.
LXXV. évf. 9. szám
Sokszínű sportélet

Ada község területén huszonöt sportegyesület működik. Az elmúlt év a sikerekről marad emlékezetes, hiszen a Potisje Pletex felnőtt kézilabdázói magasabb rangfokozatba jutottak, a moholi Bácska labdarúgói pedig megnyerték a Tisza Menti Ligát, ők azonban maradtak a legalacsonyabb osztályban.

A folyó idényben a Potisje Pletex kézilabdázói újoncként az I. Liga északi csoportjának 5. helyéről várják a tavaszi folytatást, a Halász József kézilabdázónői ugyanebben a rangfokozatban a 2. helyen állnak tizenegy mérkőzés után, az AFK labdarúgói pedig a Tisza Menti Liga 3. helyén teleltek át. Az adai sport elmúlt évéről, a lehetőségekről és a tervekről Berec Csabával, Ada Község Sportszövetségének elnökével beszélgettem.

* Mely eredmények fémjelezték a tavalyi adai sportévet?

— 2019 sikerei közül kiemelkedik a moholi Bácska labdarúgóinak bajnoki címe a Tisza Menti Ligában, valamint a Potisje Pletex kézilabdázóinak 1. helye a II. Liga északi csoportjában, aminek eredményeként a csapat az ősztől az I. Ligában folytathatta a versengést. Emellett kimagasló eredmények születtek az utánpótlás terén kézilabdában, labdarúgásban és birkózásban. Több egyéni sportág is jelen van a községben, de a hangsúly inkább a csapatsportágakon van. A női kézilabda a legtömegesebb, továbbá szép számú lány asztaliteniszezik, birkózik és focizik is a községben. Férfivonalon a kézilabda nagy tömeget vonz, illetve az adai és a moholi labdarúgóklubban is sok gyerek sportol.

* Magyarországi pénzekből kézilabda-akadémia épül majd Adán. Folynak-e már az előkészületek ezzel kapcsolatban?

— A topolyai labdarúgó-akadémia mintájára kialakulóban van egy vajdasági kézilabda-akadémia, melynek központja a tervek szerint Adán lenne. Egyesületeink több tárgyaláson vannak túl a Magyar Kézilabda-szövetséggel és az érintett magyarországi akadémiákkal. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az általános iskola tornatermének padlózatát teljesen sikerült felújítani. Az előzetes tervek szerint Adán 60 személyes kollégium épülne, mely a középiskolát és az akadémiát is szolgálná, emellett a sportlétesítmények felújítása, bővítése is tárgyalási téma.


Berec Csaba (a szerző felvétele)

* Van-e elég utánpótláskorú versenyző a klubokban?

— Klubonként mintegy 100 utánpótláskorú gyermek sportol mind a kézilabda-, mind a labdarúgó-egyesületeinkben. A község lakosságához viszonyítva a sportoló gyerekek száma tömegesnek mondható. Az iskolákkal kiváló az együttműködésünk, sportlétesítményeink ugyanis az iskolák keretében működnek, tehát nagyon fontos a kiváló kapcsolat és a napi szintű kommunikáció az egyesületek és az iskolák között.

* Milyen sportolási lehetőségek állnak a falvakban élők rendelkezésére?

— A moholi sportcsarnok több sportágnak helyet ad, a kisebb településeken pedig az iskolák keretében működő szakosztályokban edzhetnek a gyerekek.

* Az idei költségvetésből mennyi jut sportra?

— 2020-ban Ada Önkormányzata 15,5 millió dinárt különített el a sportegyesületek működésére és az általuk rendezett eseményekre, ami a tavalyi évhez viszonyítva mintegy 15%-kal magasabb összeg. Emellett a sportinfrastruktúrába is fektet a község, jelen pillanatban egy balloncsarnok kiépítése van folyamatban. A létesítmény hamarosan elkészül, és sokkal könnyebbé teszi az egyesületek számára a téli időszakban való munkát.

* Milyen terveik vannak a sportinfrastruktúra terén?

— A sportobjektumaink felújítása magasabb szintről való pénzelést hoz magával. Az elkövetkező időszakban a Műszaki Középiskola tornatermének, illetve sportcsarnokának felújítása szerepel a tervek között, valamint a moholi kisterem felújítása is.

* Melyek a legjelentősebb sportesemények a községben?

— Az egyik legfontosabb a Balog Béla kispályás labdarúgó-emléktorna. E hagyományos felnőttmegmérettetés mellett a többi korosztály számára is több versenyt szerveznek évente. Szinte mindegyik sportegyesületünk rendez valamilyen eseményt, melyek közül kiemelkedik a Mikulás Kupa elnevezésű férfi-kézilabdatorna, a Böködi Zoltán labdarúgó-utánpótlásemlékverseny, az úszóklub által szervezett Delfin Kupa, valamint a Tiszai Úszómaraton. A női kézilabdaklub nemrég rendezte meg a Kárpát Meditop Kupát, melyen hat csapat vett részt a Kárpát-medencéből. A moholi Partizan Birkózóklub gyakran házigazdája az országos szövetség által rendezett bajnokságoknak és kupaversenyeknek, de más sportágakban is, mint amilyen a karate vagy a lovassport, gyakran láthat a közönség versenyeket a községben.

* Elmondhatjuk, hogy Adán sokszínű a sportélet?

— Igen, sokszínű. Fontos még hozzátenni, hogy Ada megkapta a 2023. évi Munkásolimpia rendezési jogát. Másodízben leszünk házigazdák, tehát már van bizonyos tapasztalatunk egy ilyen rangos esemény megszervezését illetően. Bízunk benne, hogy a Munkásolimpia további lehetőséget ad az infrastruktúra fejlesztésére és a sport népszerűsítésére.

* Milyen terveik vannak 2020-ra?

— Továbbra is végezzük a sportszövetségek feladatkörét. Kapocsként működünk az önkormányzat és a sportklubok között, valamint a sportegyesületeink számára könyvelési teendőket látunk el, jogi tanácsadást nyújtunk számukra, így felelve meg annak a kötelezettségnek, amelyet a törvény ír elő számunkra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..