Sokadalom

Sokadalom

Sok dal és még több tánc

Egy sikeres és jó hangulatú népi fesztiválnak lehettek részesei mindazok, akik múlt hét csütörtökön és pénteken ellátogattak a Palicsi Magyar Sokadalomra. A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület rendezvényén Szerbia legrégebbi nyári színpadáról, az 1200 férőhelyes, impozáns létesítményről most bebizonyosodott: mégsem olyan nagy, hogy ne lehessen megtölteni.

Mintegy 700 néptáncos lépett fel az ötödször megtartott kétnapos eseményen. Érkeztek fellépők Szabadka testvértelepüléseiről — Székelyudvarhelyről és Dunaszerdahelyről —, továbbá bemutatkozott a magyarországi Deszk képviseletében a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület tánccsoportja, valamint a környező települések gyermek- és ifjúsági táncegyesületei. Emellett több kísérőrendezvény, gasztronómiai finomságok és borok, illetve kézműves-kirakodóvásár is várta az érdeklődőket.

A rendezvény első napján fellépett a budapesti Bahorka Társulat. A Tündér Ilona című mesét adta elő a gyerekek legnagyobb örömére, hiszen ők is aktív szereplői lehettek a történetnek. A táncegyüttesek fellépése után a Juhász Zenekar lemezbemutató koncertet tartott.

A rendezvény második napján került sor a hivatalos nyitóceremóniára. A Talentum egyesület célja a magyar kulturális értékek, a néphagyomány és a népi kultúra megőrzése, a Palicsi Magyar Sokadalom pedig éppen ezeket a népművészeti értékeket hivatott bemutatni.

— Nagy kincs őrzői vagyunk, ezt a feladatot pedig komolyan kell venni. Táncainkat, dalainkat, viseleteinket, szőtteseinket, csipkéinket, receptjeinket úgy őrizhetjük meg legjobban, ha ismerjük, műveljük, szeretjük, becsüljük, használjuk, magunkhoz igazítjuk és továbbadjuk őket — nyilatkozta Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke. Hozzátette: az idén Dunaszerdahelyről és Székelyudvarhelyről is érkeztek fellépők, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar népművészet és kultúra nem ismer határokat, hiszen a sok évszázados múltú népművészet nincs tekintettel a kényszerű történelmi változásokra.

— Nagyon fontosnak tartom identitásunk megőrzését, hagyományaink ápolását, dédapáink örökségének továbbadását — mondta köszöntőjében Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. — Tanítsunk gyermekeinknek népi játékokat, népmeséket, népdalokat. Írassuk őket magyar óvodába és iskolába. Érezzék az itthon illatát, azt, hogy érdemes, van miért és kiért itt maradni. Gyökereinkkel erősen kell ragaszkodnunk a szülőföldhöz, ez a rendezvény is ezt képviseli.

A Palicsi Magyar Sokadalom a FOLKcoolTOUR elnevezésű IPA Határon Átnyúló Program keretében valósult meg a deszki Száva Központ és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően, illetve Szabadka város önkormányzatának támogatásával.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Sokadalom
Szabadkai Napló
  • 2019.08.22.
  • LXXIV. évfolyam 34. szám
Facebook

Támogatóink