home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sok sebből vérző törvénytervezet
d. k.
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám

- Szalai Attila felvétele a tanácskozáson készültJó hangulatú, a közösség felemelkedését szolgáló kerekasztal-beszélgetésre került sor a hét végén a szabadkai Magyar Házban a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A szép számban összesereglett alkotó, intézményvezető, kultúrában tevékenykedő s...

- Szalai Attila felvétele a tanácskozáson készült

Jó hangulatú, a közösség felemelkedését szolgáló kerekasztal-beszélgetésre került sor a hét végén a szabadkai Magyar Házban a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A szép számban összesereglett alkotó, intézményvezető, kultúrában tevékenykedő szakember, közéleti személyiség a közvitán levő, kultúráról szóló törvénytervezetről mondta el véleményét, tette meg javaslatait.
A részvevők közül többen is üdvözölték az MNT és a VMSZ azon törekvését, hogy a nemzeti közösséget érintő minden fontos kérdésben kikéri az értelmiség, a szakma véleményét, s közös gondolkodás útján alakítja ki álláspontjait.
A tanácskozás részvevőit Józsa László, az MNT elnöke köszöntötte, majd a törvénytervezetről Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője és Hajnal Jenő, az MNT kulturális bizottságának elnöke tartott ismertetőt.
A tanácskozáson felszólalók üdvözölték ugyan a szerb kormány igyekezetét, hogy végre megpróbál rendet tenni a kultúra meglehetősen hínáros területén, hogy tekintetbe veszi Vajdaság Autonóm Tartomány meglétét és jogköreit, hogy némely rendelkezésében közelít az európai megoldásokhoz, a törvénytervezetről azonban ennél több jót nemigen lehet elmondani.
Elsősorban azért, mert diszkriminatív: teljes mértékben mellőzi a kisebbségi kultúra fogalmát, a nemzeti tanácsok intézményét, egyszóval nem tesz eleget a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség jogos elvárásainak. Egyetlen szó sincs benne a kisebbségi kultúra pénzelésének módjáról, s mellőzi a kulturális - benne a kisebbségi - intézményekről, szervezetekről, egyesületekről, művelődési házakról való gondoskodást.
Egyszóval: sok sebből vérzik ez a kultúráról szóló törvénytervezet, nem találjuk meg benne magunkat.
A részvevők megállapodtak abban, hogy a tanácskozáson elhangzottak mellett november 15-éig írásban is elküldik javaslataikat a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Hogy aztán a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői az így közösen kialakított álláspontjainkat képviselhessék a szerbiai parlament kultúrával foglalkozó ülésén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..