home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Sok hűhó semmiért
NAGY Nándor
2012.03.07.
LXVII. évf. 10. szám

Ki sem merem hangosan mondani, és arra kérem önöket, hogy gyorsan felejtsék is el, amit most tőlem hallanak. Unom már ezt az Uniót, és kezd az idegeimre menni: tagjelöltség, csatlakozás, tárgyalások, tagság, majd a mennyei jólét. Lappangó ellenszenvem még fokozódik is, amikor azt hallom, hogy az uni...

Ki sem merem hangosan mondani, és arra kérem önöket, hogy gyorsan felejtsék is el, amit most tőlem hallanak. Unom már ezt az Uniót, és kezd az idegeimre menni: tagjelöltség, csatlakozás, tárgyalások, tagság, majd a mennyei jólét. Lappangó ellenszenvem még fokozódik is, amikor azt hallom, hogy az uniós tagság gyümölcsét és áldását csak 15-20 év múlva fogjuk élvezni. Rendben van, gondolni kell a bennünket követő nemzedékekre is, de gondoltak-e ránk azok a hazafiak és nacionalista politikusok, amikor húsz évvel ezelőtt belekezdtek a délszláv testvérháborúba, és miattuk lett ez a húszéves lemaradás Európától? De maga az Európai Unió is mind gyanúsabb számomra. Úgy tűnik ugyanis, hogy igen messze van Mátyás király igazságától és az Unióban nemcsak a botnak, hanem az igazságnak is két vége van. Hiszen amíg Magyarországot félmilliárd eurós segély megvonásával fenyegetik, a fölöttébb gyanúsan gazdálkodó Görögországnak 130 milliárd eurós hitelt adnak -- úgymond becsületszóra. Az olaszországi állami és politikai maffia esetében pedig egyszerűen szemet huny az Unió. Bezzeg a kis Magyarországot fegyelmezi és kukoricára térdepelteti. Ilyen hozzáállás tapasztalható Szerbiával kapcsolatban is. Kosovo az ürügy és a büntetés, a csatlakozás késleltetésének az oka. Mert megpróbáltuk elhitetni, hogy a szóban forgó tartomány Szerbia része, ahogyan Katalónia vagy Baszkföld is Spanyolországhoz tartozik. Hogy nem ismerjük el Kosovo függetlenségét? Hiszen a tag Görögország meg Macedóniának még a nevét sem ismeri el. Vagy egy egészen friss példa: az uniós tag Észtországban népszavazáson döntöttek arról, hogy hivatalos állami nyelv legyen-e az orosz is. A kétmilliós Észtországban minden harmadik-negyedik lakos orosz nemzetiségű, viszont valamiféle bürokratikus okok miatt 200 ezernek még szavazati joga sincs. Az átkos és primitív Szerbiában viszont még népszavazás nélkül is hivatalos nyelv a magyar, a szlovák, a román, a ruszin... Erre odafigyelhetne az uniós Észtország is. Az Európai Unió élén is emberek állnak, és ők sem mentesek az emberi gyarlóságoktól. A hatalom és az anyagi fölény nekik is a fejükbe szállhat. Ehhez pedig talán már csak azt tehetnénk hozzá, amit a napokban hallottam egy politikai elemzőtől. Miszerint: adj pisztolyt az ember kezébe, kirabolja a bankot. Adj bankot az ember kezébe, kirabolja az egész világot. Adj hatalmat az ember kezébe, leigázza és letiporja alattvalóit.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..