home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Sok az `úrtól levetett holmim`,...
ORBÁN Ferenc
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám

Sok az ,,úrtól levetett holmim, főleg a vejemtől örökölök, szerencsére egyforma a cipőméretünk, ugyanakkora inget hordunk, a dzsekijét is felveszem, legfeljebb egy kicsit szorít hasi tájon. Hálás vagyok az efféle öröklésekért, az igazság az, hogy immár évek óta nem kellett ruhaneműt vásárolnom mag...

Sok az ,,úrtól levetett holmim, főleg a vejemtől örökölök, szerencsére egyforma a cipőméretünk, ugyanakkora inget hordunk, a dzsekijét is felveszem, legfeljebb egy kicsit szorít hasi tájon. Hálás vagyok az efféle öröklésekért, az igazság az, hogy immár évek óta nem kellett ruhaneműt vásárolnom magamnak. Kikerül a családból, ami azért számít a csóró nyugdíjasnak. Meg aztán a vejem is tapintatos, mindig azzal kezdi, hogy ,,nem akarlak megsérteni... Ilyenkor már tudom, miről van szó, s nyomban rávágom, hogy ,,sérts csak meg nyugodtan! Legutóbb egy pólóval sértett meg, amin az áll, hogy ,,Viszlát, honvágy!
Nem tudom, mennyire volt céltudatos ez a ,,sértés, egy póló felett, ugye, nem szokás elgondolkodni, én azonban - eléggé el nem ítélhető módon - azt tettem. Egészen pontosan a feliraton töprengtem el... Hogy vajon ezek a gyerekek mit is gondolnak felőlem?... Meg a honvágy felől. Mit láthatnak, amiből esetleg arra következtethetnének, hogy én?
Hát - azt ugyan csak tudják, hogy Petőfivel ellentétben (,,Mit nekem ti zordon Kárpátoknak...) a hegyek ugyancsak hiányoznak. Itt élek az Alföld közepén, nézem ezt a végtelen síkságot, amelyen csupán egy-egy akácfába akad bele a tekintet, s - szorongásom van... Nincs egy földhát, aminek neki támaszkodhatna a laposságban céltalanul kóválygó, elfáradt tekintet. És ez a szinte katonás rend... Haptákba állított jegenyék - ültetett erdő - között egy-egy eltévedt kósza akác, a fenyő is loncsos, fésületlen, csak a tűlevele nő hosszúra, a fa csökött marad, látszik, alig várják, hogy kivághassák. A sok ültetett erdő fölött ott lebeg a halál szele - papírerdők -, már születésükkor cellulóznak szánják őket. Az irtás a sorsuk. Nincs bükkös és közé elegyedett tölgy, sem fordítva, sem isteni rendetlenség, ami csak látszólag az, hiszen a természet azért mindent a maga helyére rak, igaz, nem emberi logika szerint. Hanem gyönyörű összevisszaságban, amit nagyon kell ismerni és szeretni, hogy az ember eligazodjon benne! A természet rendje isteni rend, amiben van mélység és magasság, emelkedő és ereszkedő, lapos és meredek, aztán mindenféle forma és formátlanság, és az egész egyszerre összeáll valami fenséges gyönyörűséggé. A folyó az aljban kiszélesedik, úgy suvad be az égerfák közé (amelyeken ott rekedt a tavalyi toboz), de fennebbről szorongva, még csak patakként tekereg alá, átbukdácsol a hatalmas köveken, amelyek mögött pisztráng lesi az étket. A parton a nedvességtől nagyra nőtt zsurlók és keserűlapik, tisztes távolságban a medertől s az árterülettől. Mert ott a lezúduló tavaszi esők idején hely kell a tomboló víznek!
A gyönyörű rendetlenség rendje szerint lenn a lombhullatók - bükk, gyertyán, kőris, juhar, szilfa, cserefa -, aztán vagy nyolcszáz méterre a tengerszint fölött megjelenik az örökzöld. Eleinte csak tétován egy-egy, majd mind több, végül ezer méter körül a hegyek hátát beborítja a fenséges, büszke, egyenes derekú, szemet gyönyörködtető örökzöld fenyő. A leghűségesebb fa, amely maroknyi földben is képes megkapaszkodni! A Békás-szoros fölé magasodó Kis-Cohárdon csupasz sziklák meredeznek, azokon legfeljebb repedéseket vájhatott az idő. Nos, ezekbe a repedésekbe eresztett gyökeret egy árva fenyő s áll ott évtizedek óta, és ellenáll szeleknek és viharoknak. Gyönyörű emberi sors!
Mostanában, ha néha arra járok, ettől a képtől szégyenérzetem támad. Mert egyre inkább kételkedem az olyan közhelyes bölcsességekben, miszerint ,,az ember a sorsát nem kerülheti el. Nem, különösen akkor, ha nem is tesz azért, hogy elkerülje. Ha pedig nem, akkor...
Viszlát...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..