home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Soha nem dolgozott még ennyi munkagép a településen
Talpai Lóránt
2023.01.24.
LXXVIII. évf. 3. szám
Soha nem dolgozott még ennyi munkagép a településen

A tavalyi esztendőben számos kisebb, illetve jelentősebb beruházás kezdődött Kishegyes községben. Sándor István, a település alpolgármestere két részre osztotta a 2022-beli, Kishegyes községet érintő fejlesztéseket. Az egyik csoportot az alulról induló fejlesztések, a másikat a nagyberuházások alkották. Mindezeket tartományi és anyaországi támogatással sikerült megvalósítani.

Alulról induló kezdeményezések, fejlesztések

Ezek a kisebb-nagyobb fejlesztések a különféle civil szervezetek vagy éppen az önkormányzat kezdeményezése kapcsán valósultak vagy valósulnak meg a jövőben. Kishegyes Önkormányzatának régóta dédelgetett álma a színházterem, az egykori szövetkezeti otthon felújítása. Mindez azért is fontos, mert ezzel a fejlesztéssel nemcsak megújult épületeket és főteret kapna a település, hanem a kulturális élet is fellendülhetne.

Az építkezés javában tart, az idén már a közösség számára is megnyílhatnak a felújított terek. A színházterembe új szőnyeg került, valamint megújultak a nézőtéri székek. A teljes belső teret átfestették, a szövetkezeti otthon emeleti része pedig szintén teljes mértékben megújult. Az idei esztendőre megmaradt az objektumok külső burkolatának a festése, valamint a térkövezés, illetve magának a térnek a kiépítése. A színház előtti buszmegálló szintén meg fog újulni.

A színházfelújítás kapcsán sikerült némi pénzt megtakarítani, ennek köszönhetően a nyári színpad fedetté válhat, valamint a parkolót is ki lehet bővíteni.

A már említettek mellett további fejlesztések is megvalósultak Kishegyesen. A keleti temetőbe előtető épült a kápolna elé, de tervben van a mellékhelyiségek felújítása is. Emellett a központi óvoda tetőszerkezetének szigetelése, valamint az iskola épületének modernizálása is a közeljövő fontos célja.


Sándor István

 

Civil szervezetek támogatása, új játszótér kiépítése

A településen a civil szervezetek is folyamatos támogatásban részesülnek. Az önkéntes tűzoltók épületének homlokzata a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával újult meg, valamint új garázs is épült. A nyugdíjasotthon rákapcsolódhatott a gázfűtésre.

A falu egyik központi csomópontjánál új játszótér létesült, melyet a gyerekek már birtokukba is vettek, továbbá az illetékesek köztéri kamerákat helyeztek ki a település számos pontján.

Mindezek mellett a polgárok energiahatékonyságot szolgáló eszközökre pályázhattak, új gázkazánok, korszerű nyílászárók és szigetelőanyagok vásárlására kaptak támogatást.

Világos Adrianna, a jelentős nemzetközi sikereket elérő fiatal gerelyhajító korszerű öltözőt kapott minisztériumi támogatással, így már kiválóak a feltételek az edzésmunkához.

 

A nagyberuházások

Ezek a beruházások nemcsak községi, hanem regionális érdekeket is képviseltek, illetve képviselnek. A szennyvíztisztító és a szennyvízelvezető hálózat kiépítése mindenképp a fejlesztéseknek ebbe a csoportjába tartozik. Ez egy hosszabb ideje húzódó projektum, a jelenlegi munkálatok pedig hamarosan befejeződnek. A szennyvízelvezető kiépítése azért is nagyon lényeges, mert a szennyvíztisztítás terén Szerbia igencsak elmaradott ország, és az európai uniós csatlakozás feltétele, hogy ezen a területen is fejlesztések valósuljanak meg.

 

A tó turisztikai jelleget is ölthet

További jelentős beruházás a Patak-tó (Potok) és víztározó kiépítése. Az elképzelések szerint a víztározó a jövőben összekötődne egy csatorna által a Buránysori-tóval. A tó egyébként a továbbiakban nemcsak a mezőgazdaságot szolgálná, hanem rekreációs tevékenységekre is lehetne használni. A körülötte levő védőgát már megépült, a vízfeltöltés pedig hamarosan elkezdődik, de még egy villanytrafó kiépítése is szükséges a beruházáshoz. A tóhoz vezető út egyébként szilárd burkolatot is kapott egészen Szeghegytől. A jövőben a környék akár turisztikai jelleget is ölthet.

Az említett két beruházás mellett szerepel még a vasút, illetve a gyorsvasútvonal kiépítése is. Ez a községben a legjelentősebb befektetés, mely számos más dolgot is magával von. Részben a Kishegyesen élők életére is hatással van, hiszen soha ennyi munkagép nem dolgozott ezen a területen. Emellett pedig két új híd is felépül hamarosan. A Topolya és Kishegyes közötti vasúti felüljáró már évtizedek óta felújításra szorul, de a másik, az úgynevezett Fekete híd sem volt túl jó állapotban, mielőtt lebontották.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..