home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Snoop Dogg újjászületett
Zvekán Péter
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám
Snoop Dogg újjászületett

Az szinte természetes, hogy egy előadó művésznevet választ magának, az viszont már kevésbé, hogy azt is megváltoztatja — összezavarva vele sokakat.

A művésznevét többször megváltoztatók közé tartozik az 1971-ben született Calvin Cordozar Broadus Jr. is, aki karrierje kezdetén Snoop Doggy Doggként vált ismertté, később Snoop Doggként, újabban pedig Snoop Lionként hallat magáról. A legutóbbi névváltoztatásának oka, hogy Jamaicában rátalált a fényre és a belső energiára... Történt ugyanis, hogy egy templomban a pap megkérdezte tőle, hogy hívják. „Snoop Doggnak”, válaszolta, mire a pap mélyen a szemébe nézett, és ezt mondta: „Benned hatalmas energia lakozik, ezért mától nem Dog (kutya) a neved, hanem Lion (oroszlán). A történet kicsit furcsa ugyan, de az, hogy mindez Jamaicában történt  —  ahol az embernek enyhén szólva nem minden pillanata tiszta  — , hihetőbbé teszi.

A művész karrierjének kezdete ennél sokkal földhözragadtabb  —  a Snoopy becenévre hallgató raper ugyanis már hatévesen tudta, hogy mi lesz, ha nagy lesz. A középiskolás éveiben többször letartóztatták, és folyton összeütközésbe került a törvénnyel. Ma már kicsit megmosolyogtató, hogy Snoop az első felvételeit két barátjával, Nate Doggal és Warren G-vel  —  a rapzene  szintén legendás két előadóművészével  —  otthon készítette el. Velük alakította meg az első bandáját, a 213-at is, mely a nevét nem másról, mint Long Beach körzetszámáról kapta. Sokat freestyle-ozott is, és egy ilyen felvétel az egyik legmenőbb arc, Dr. Dre kezébe került. Meghallgatásra hívta, és innentől kezdve együtt dolgoztak. Snoopy felvette a Snoop Doggy Dogg művésznevet, és 1993-ban kiadta az első igazi stúdióalbumát, a Doggystyle-t. A történethez hozzátartozik, hogy miközben a lemez anyagának felvételein dolgoztak, Snoopot letartóztatták egy rivális banda tagja meggyilkolásának a gyanújával. Mint kiderült: ő csak az autót vezette, a halálos lövést testőre, McKinley Lee adta le, így önvédelemre hivatkozva végül megúszta a dutyit.

Talán ennek az ügynek is köszönhetően lett a Doggystyle annyira felkapott, hogy a raper az első lemezének bevételéből megvásárolhatott egy 460 m2-es új házat, melybe aztán édesanyjával és húsz pitbull kutyájával bele is költözött. Az albumon található Who Am I és a Gin and Juice az Amerikai Egyesült Államokban bekerült a tíz legjátszottabb dal közé, és a korong több hónapon át szerepelt a Billboard zenei listáján. A következő albuma 1996 novemberében jelent meg Tha Doggfather címmel, ekkoriban azonban már nagy gondok voltak a Death Row lemezkiadó háza táján. Dr. Dre már korábban elhagyta a kiadót szerződésvita miatt, 2Pac halála után pedig csökkent a gangsta rap népszerűsége. Talán ez az oka annak, hogy habár az új anyag eladási mutatói jók voltak, mégsem lett olyan sikeres, mint az első. A lényeg, hogy 1998-ban, szerződése lejárta után átvándorolt a Master P tulajdonában lévő No Limit kiadóhoz. Ekkor rövidítette le nevét Snoop Doggra. Még az év augusztusában elkészítette új lemezét Da Game Is to Be Sold Not to Be Told címmel, és noha ez is jól fogyott, rengeteg kritikát kapott. Az igazi sikerre negyedik korongjáig, a No Limit Top Dogg megjelenéséig kellett várnia.

Snoop eddig tizenkét albumot adott ki, közülük a legújabb néhány hete, április 23-án jelent meg Reincarnated címmel  —  és már Snoop Lion művésznéven. Mindenki hip-hopra számított, ezért volt meglepetés a reggae zenei anyag. A váltásról Snoop azt nyilatkozta, hogy megelégelte a hip-hoppal járó életfelfogást, elege van a csajos, pénzcsinálós szövegekből, és úgy véli, hogy a hip-hop dalaival szemben  —  melyek gyorsan eltűnnek majd  —  a reggae számait még az unokái is hallgatni fogják.

A váltás valódi okát azonban nem tudni: lehet, hogy csak az agyára ment a siker, a hírnév. Azt pedig, hogy mindez jó döntés volt-e, majd az idő dönti el. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..