home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Skandinávia — a lakberendező szemével
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.04.13.
LXXII. évf. 14. szám
Skandinávia — a lakberendező szemével

A skandináv lakberendezésben rengeteg stílus megtalálható, alapjában minden keveredik benne.

A lakberendezés szinte benne van a skandinávok zsigereiben, mégpedig úgy, hogy nem dizájnolnak túl, hanem mindent iszonyatosan könnyeden, lazán terveznek. A stílusukban nincs semmi mesterkéltség, első ránézésre azt gondolnánk, hogy nincs is tervezve, ám mégis.

Az emberek ritkán követnek trendeket, nem az a legfontosabb számukra, hanem ráéreznek, hogy mi mutat jól együtt. Nem rendeznek be például egy egész lakást art deco, neobarokk vagy minimál stílusban, mert tudják, hogy ezeket legfeljebb öt évig lehet nézni, bennük lakni. Kb. ennyi idő után jövünk rá, hogy elviselhetetlen számunkra, nem érezzük magunkat jól benne, és változtatni szeretnének, de a változtatás igencsak sok pénzbe kerül. Tehát a most divatos trendnek behódoló lakás öt év után már nagyon ciki lesz, mert kimegy divatból. Arra kell tehát törekednünk, hogy a lakás otthonos legyen, ne csupán a trendekhez kötött. Mindenből válogassuk ki azt, ami tetszik. A skandináv stílusban benne van a country, a rusztikus és a retró, valamint az Ikea bútorok is közkedveltek.

A skandinávok általában fehérre festik a falakat. Nagyon kevés felületen használnak színeket, akkor is inkább valamilyen halvány árnyalatot, mely nem lesz egy idő után unalmas. Néhol tapétát is „bevetnek”, de az is szellősebb, világosabb. A padlóburkolat leggyakrabban világos hajópadló vagy parketta. Ritkán alkalmaznak padlócsempét, a falicsempe pedig szinte mindenhol fehér.

A konyhában rendszerint fehér konyhabútort láthatunk. Az asztal általában fehér, de az is inkább vintage stílusú — a faasztal lapja festetlen. Nem baj, ha látszik rajta néhány régi karcolás, egy pohár lenyomata. Nincs csiszolva, lakkozva, mert akkor elveszti a rusztikus, vintage báját.

Mivel északi régióról van szó, nagyon jelentős szerepet kapnak a kandallók, cserépkályhák. Ezek a díszes fűtőeszközök főleg a régi polgári lakásokban találhatóak meg. Az is jellemző, hogy a cserépkályhához letisztult, minimál bútorzatot vásárolnak. Ezek nagyon jól megférnek egymás mellett, szellős és átlátható lesz tőlük a lakás. Az is előfordul, hogy egy modern kandallóhoz rusztikus darabok kerülnek, puha szőnyeggel, melyek mind oldják a ridegséget.

Északon az emberek egyáltalán nem használnak függönyt, ha mégis, akkor azt nem lehet elhúzni, csupán dekorációs elem. Szeretik, ha a fény betölti a szobát. Szép nagy nyílászárókat használnak, így a tér még jobban tágul a természet felé.

Szeretik a régi bútorokat, a tonettszékeket — általában lefestik őket, hogy szebbnek tűnjenek, de kopottan is jók. Egyszerű tárgyakat tesznek egymás mellé, a lényeg, hogy régies stílusúak legyenek. Semmilyen luxusholmit nem vásárolnak, csak jól válogatnak. A nagyobb bútordarabok mindig egyszerűek, a kisebbek stílusosak.

A skandináv országokban az egyszerű konyhabútorokat gyakran párosítják barokkos, rokokó stílusú asztallal és modern székekkel. Nem zárkóznak el a különleges megoldásoktól.

Még egy érdekességet fedezhetünk fel náluk: a legtöbbször nem egyforma székeket vásárolnak, nem kedvelik az étkezőgarnitúrát, legalább két-három féle széket tesznek az ebédlőasztal köré. Nagy jelentőséget tulajdonítanak továbbá annak, hogy az asztal fölé jól belógjon a lámpa, mert így fogja bevilágítani, így funkcionál jól. A lámpa hangsúlyos formájú, jól látható.

Az egyszerű alapbútorzatot viszont gyakran megbolondítják nagyon színes, hangsúlyos kiegészítőkkel: például kékre festik a székeket, vagy a szürke kanapé mellé egy élénkzöld fotelt és még néhány apró, ugyanolyan színű dekorációs elemet, használati tárgyat választanak. Ezáltal megteremtik a helyiség fókuszpontját, mely azonnal odavonzza a tekintetet.

Nem ritkák az olyan enteriőrök sem, amelyekben élénk színeket használnak, már-már papagájszerű hatást keltve, de az alap — a fal és a padló — mindig fehér vagy semleges, halvány. A legjobb az egészben, hogy ha az emberek megunják a kiválasztott, hangsúlyos színt, akkor minden nagyobb nehézség nélkül le tudják cserélni. Ehhez csupán egy-két liter festék kell, illetve a díszpárnahuzatokhoz néhány méter anyag, és máris teljesen új hangulat költözik az otthonba.

A skandinávok kétfajta szőnyeget használnak: az egyik puha, szőrös, legfeljebb két színből áll, a másik pedig az úgynevezett kilim (kézzel szövött nomád szőnyeg). Ezek nem olcsók, de remekül illenek a fehérhez és az egyszerű bútorokhoz. Nem baj, ha használtak, kopottak, ha egy kicsit szét vannak szakadva, hiszen még így is szívesebben használják őket, mint a modern szőnyegeket.

Ha skandináv stílusú beltérben gondolkodunk, lehetünk bátrabbak, humorosak, választhatunk nagyon érdekes tárgyakat, melyek lendületet visznek az otthonunkba, de ne feledjük: a kevesebb néha több. Ez a stílus szinte minden lakástípushoz illik — a polgári háztól a panelig —, talán csak a mediterrán jellegű házakban nem tudnám elképzelni. A titok a világos felületekben és a szellős elrendezésben rejlik.

A country és a hagyományos ötvöződése adja meg az összhangot, az igazi boldogságot. Merjünk tehát kilépni a komfortzónából, mert ez elhozza az igazi beteljesülést.

 

A skandinávok kis helyiségekbe nem szoktak indokolatlanul nagy bútorokat rakni, sokkal fontosabb számukra, hogy a tér szellős maradjon.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..