home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Skandináv módra
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.10.21.
LXXV. évf. 42. szám
Skandináv módra

A skandináv stílust a letisztult vonalakkal, a funkcionalitással, a részletek kidolgozásával és a dizájn szeretetével együtt emlegethetjük. Ezekben az otthonokban a berendezés szellős, mégsem áraszt ridegséget.

A rendkívül precízen megtervezett skandináv lakásokban a stílus és a komfort elengedhetetlen párosítás. Emellett sallangmentes, figyelembe veszi az ott lakók személyiségét, ezért sohasem átlagos a megjelenése.

A skandináv stílus nagyon népszerű, és nemcsak az érintett régióban lakók számára kedves, hanem az egész világon is közkedveltté vált.

Ezúttal egy Moszkvában élő, fiatal fotóspár lakásába lesünk be. Ebben az egyedi otthonban megmutatkozik, hogy mennyire jól működhet ez az irányzat más területeken is, valamint akkor is, ha az önkifejezést is beiktatjuk a berendezett miliőbe.

Az alapszínek természetesen a fehér és a fa színei. A kis konyha területe nem is tűnik aprónak, hiszen a tér nyitott a nappali-étkező felé. A konyhaszekrényeket a tulajdonosok maguk festették fehérre — ez jól látszik a rusztikus megjelenésen. Nem zsúfolták tele felső szekrényekkel a falat, inkább szellős polcokat választottak, melyeket a csészék, poharak tárolására használnak. A konyhában elhelyeztek még egy ugyancsak szellősnek mondható reggelizőpultot, mely kettejük számára elegendő, mind étkezéshez, mind az ételek elkészítéséhez. Az ablak alatt található étkezőt egy kisebb, kerek, fehér asztallal, fekete székekkel tették hangsúlyossá. Az apró étkezősarok enteriőrjét színes festménnyel, virágokkal lágyították. Az étkező és a konyha között kapott helyet a nappali, melynek apró részleteiben megjelenik a tulajdonosok személyisége. A fehér kanapé, a norvég mintás szőnyeg roppant jól harmonizál. A kanapéval szemben helyezték el a komódot, melynek gyűjteménye egyfajta csendélet — a megkomponált rendben régi, muzeális értékű fotóskellékeket, fényképezőgépeket, könyveket láthatunk. És gondolhatnánk, hogy a sok tárgy miatt zsúfolt lesz a hatás, de a fehér komód és a fehér fal remek kontúrt ad hozzá, mintha keretbe volna foglalva az egész.

A lakásban van még egy külön hálószoba, melyben az ágy mellett álló asztalka a home office tereként is, és éjjeliszekrénykeként is remekül megállja a helyét egy kisebb székkel párosítva.

A kis lakásban valóban egy letisztult enteriőrt hoztak létre. A szellős elrendezés, a fehérre festett falak mentén bármikor kísérletezhetünk, apró részletekben gazdag sarkokat létrehozva. Ha van bármilyen témájú gyűjteményünk, bátran kiállíthatjuk — a mellékelt példán már láthatjuk, hogy nem lesz zsúfolt az összhatás.

A stílus nagyon fontos eleme még, hogy kizárólag természetes anyagokat használjunk — helyezzük a hangsúlyt a fabútorokra, illetve a fa- és a kőburkolatok alkalmazására.

Ezt a moszkvai lakást remek inspirációnak tekinthetjük, ha egyedi otthonra vágyunk, ám félünk attól, hogy a végeredmény nagyon kaotikus lesz. Az orosz pár ez utóbbit roppant intelligens módon kerülte el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..