home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Síugrás magyar lendülettel
Bíró Tímea
2019.04.03.
LXXIV. évf. 13. szám
Síugrás magyar lendülettel

Lassan véget ér a síugrószezon, tavaszi pihenőre hangolódnak a pályák.

Tudjuk, hogy a síugrás Norvégiából származik, és a skandináv országon kívül a németek, lengyelek, osztrákok és az utóbbi időben a japánok jeleskednek leginkább a sportágban. Ne feledkezzünk meg azonban a magyar síugrókról sem, hiszen Molnár Flórián képviseli az országot.

A síugrást számunkra szinte elérhetetlen sportként csodáljuk a televízió képernyője előtt ülve, hiszen messze vannak tőlünk a hóborította hegyek, a síugrópályák és ebből adódóan az említett sportba vetett hit is. Kivételek szerencsére mindig vannak. A Kőszegi Sportegyesület Síugrószakosztályának sportolója mindössze tizenhét éves, és a legutóbbi szezonban számos versenyen megmutathatta magát. Ennek kapcsán beszélgettünk az egyik legfiatalabb versenyzővel.

* Hány évesen kezdtél el síugrani Kőszegen? Mi vonzott leginkább ebben a sportban?

— Körülbelül három-négy éves lehettem, amikor kisebb ugratókon kezdtem el ugrani, lecsúszni. Édesapám is síugró volt, és ő terelgetett ebbe az irányba. Szerettem a sebességet és az ugratásokat.

* Hogyan kell elképzelni egy síugró életmódját?

— A táplálkozás terén, mondhatni, szerencsés vagyok, mert nehezen szedek fel kilókat még akkor is, ha sok mindent eszem, ezért nincsen kötött étrendem. Általában hetente hat alkalommal edzek, ugróedzést pedig csak edzőtáborokban tudunk végezni, általában napi két alkalommal. Ezenkívül mindezt kocogással és nyújtással lehet jól kiegészíteni.

* Izgulsz a versenyek előtt? Szoktatok ismerkedni, barátkozni a toronyban a versenytársakkal?

— Én személy szerint ritkán szoktam izgulni, viszont ha izgulok, az sincs annyira hatással a teljesítményemre. A toronyban igazából nem szokás haverkodni, egy-egy versenyen van olyan, hogy a menetrendbe beépítenek közös programokat — ez ilyenkor már inkább jellemző.

* Mennyire vagy elégedett az idei szezonban elért teljesítményeddel?

— Egész jó szezont zártam, sok tapasztalatot szereztem, és az ugrástechnikám is rengeteget fejlődött. Ebből majd a következő szezonban lehet építkezni, még többet fejlődni.

* Van-e példaképed? A csapatversenyek alkalmával kinek szurkolsz?

— Nincs igazán példaképem, sok mindenkit szoktam követni. A német és a szlovén csapatoknak szurkolok.

* Magyarországon van-e utánpótlás, érdeklődnek a legkisebbek a síugrás iránt?

— E tekintetében nem állunk túl jól. Sajnos évek óta nincs hó, így kevesen jutnak ki hozzánk a sáncokra. Ebből adódóan elég szerény az érdeklődés.

* Terveid?

— A következő szezon fő versenye a YOG 2020, ezenkívül szeretnék COC-pontot szerezni, és ezzel kvalifikálni magamat a világkupára.

Flórián eljutott az Amerikai Egyesült Államokba, sikerült kvalifikálnia magát a COC (Continental Cup) versenyekre és a III. ifjúsági téli olimpiára, valamint élete első felnőtt-világbajnokságán is részt vett.

Sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..