home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sisi
Talpai Lóránt
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Sisi

​​​​​​​Erzsébet királyné élethű viaszmását tekinthették meg az érdeklődők — Izland a világ legbiztonságosabb országa — Európa alkoholba fojtja bánatát

Erzsébet királyné élethű viaszmását tekinthették meg az érdeklődők

A múlt héten egy napra kedvenc gödöllői pihenőhelyére érkezett Erzsébet királyné élethű viaszmása Madame Tussauds bécsi panoptikumából. Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, azaz közismert nevén Sisi mindig is roppant népszerűségnek örvendett a magyarok körében. Ferenc József osztrák császár feleségének magyarok iránti szimpátiája ugyancsak köztudomású, még a nyelvünket is iparkodott elsajátítani. Így nem csoda, hogy a vele kapcsolatos kiállítások népszerűek és gyakoriak, ahogyan az sem, hogy a gödöllői Grassalkovich-kastély kedvelt pihenőhelye volt. Sisi hatvanévesen, 1898. szeptember 10-én merénylet áldozata lett. Noha biztonsági szempontból veszélyesnek ítélték a genfi látogatását, ő mégis elutazott. Sztáray Irmával a Beau Rivage szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon éppen a hajóállomásra sietett, amikor Luigi Lucheni olasz anarchista fellökte, és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.

Izland a világ legbiztonságosabb országa

A Global Peace Index friss adatai alapján Izland a világ legbiztonságosabb országa. Az észak-európai államot Új-Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia követi a listán. Magyarország a tavalyi 20. helyezés után az idén a 15.-re került. A júniusban publikált jelentés főbb megállapításai: az elmúlt tíz évben a világban megnőtt a zavargások száma, viszont tavaly egy kis elmozdulás volt tapasztalható a béke irányába. A fegyverkezés mértéke az elmúlt harminc évben visszaesett, az erőszak világszerte óriási hatással van a gazdaságra. A béke elősegítésére, fenntartására fordított összeg jóval elmarad az optimálistól, így bizonyos országokban erősödnek a populista politikai mozgalmak. A tavalyi adatokhoz képest világszerte 93 országban nőtt a biztonság és a nyugalom, 68-ban viszont az erőszakos tendencia erősödik.

Európa alkoholba fojtja bánatát

Az Európai Gasztroenterológusok Egyesületének szakértői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján megállapították, hogy az európaiak sokkal többet isznak, mint bármely más kontinens lakosai. Az egy főre jutó átlagos alkoholfogyasztás 10,9 liter évente. Ez az adat csak a tiszta alkohol mennyisége, vagyis ha valaki megiszik egy liter 5 százalékos sört (térfogatszázalékban számítva), akkor az nem egy liternek számít, hanem fél decinek. Egy átlagos európai naponta kétszer fogyaszt alkoholtartalmú italt. Az amerikaiak a felmérés alapján 20 százalékkal kevesebbet isznak, mint az európaiak, az afrikaiak pedig majdnem feleannyit. A helyzetet súlyosbítja, hogy minden ötödik 15 év feletti európai legalább hetente egyszer keményen berúg, azaz legalább négy pohár italt iszik meg.


A nyitókép illusztráció: Mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..