home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Sir Tom Jones nyolc év után ismét Budapesten
Zvekán Péter
2019.06.07.
LXXIV. évf. 23. szám
Sir Tom Jones nyolc év után ismét Budapesten

Ami a zenei világot illeti, a walesi származású sir Tom Jones egy igazi veteránnak számít. 1963-ban kezdett el zenével foglalkozni, a profi pályája 1965-ben kezdődött, és azóta is töretlen.

Az énekes folyamatosan jelen van, vagy valamilyen dallal áll elő, vagy egy-egy műsorban tűnik fel — 2012 óta például a The Voice UK-ben láthatjuk zsűritagként. Több mint 50 éves karrier, több mint 100 millió eladott lemez, 36 top 40-es dal az Egyesült Királyságban. És ez a legenda nyolc év után ismét Budapesten ad koncertet június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Ha már Tom Jones, akkor írok néhány sort a kezdetekről is (arról, amiről sokan beszélnek, ám nincs száz százalékban megerősítve). A legenda úgy szól, hogy Tom gyermekként sokat nézte a BBC adásait, így megismerkedett az akkori amerikai divatzenével, mint amilyen a blues, a rhythm and blues és a rock and roll. Ez a későbbiekben nagy hatással volt a pályájára. Közben amikor tizenhat éves lett, otthagyta az iskolát, és alkalmi munkákat vállalt, például házaló ügynökként is dolgozott — hogy élete melyik szakaszában lehetett bányász, arról nem sok infót találni, de állítólag ebbe a foglalkozásba is belekóstolt.
 


 

Ami viszont tény, hogy 1957-ben megismerkedett egy Linda nevű lánnyal, és tizenhat éves korában megnősült. Itt jegyezném meg, hogy a mai sztárok gyorsan házasodnak, de el is válnak, Toméknál viszont ez teljesen más volt. Tom végig Linda mellett maradt. Felesége rövid, de küzdelmes betegség következtében 2016-ban hunyt el. Visszatérve az élettörténetre, 1963-at írtak, amikor az énekes megalapította a Tommy Scott and The Senators nevű csapatát, mely nem vert nagy port, viszont fennmaradt belőle egy igazán értékes kapcsolat. A zenekar harmonikása, név szerint Gordon Mills ugyanis a későbbiekben az énekes menedzsere lett. Tom Jones életében az igazi áttörés 1965-ben jött el, amikor kisebb-nagyobb küzdelem révén sikerült adásba tenni egyik dalát, nevezetesen az It’s not unusualt. Nehéz volt, mert a BBC kidobta, viszont a Radio Caroline kalózrádió befogadta. Itt pedig rövid időn belül elérte a slágerlista élét. Ez volt az első igazi áttörés. 1965-ben elnyerte a Grammy-díjat is a legjobb művész kategóriában.

Ugyanebben az évben történt, hogy egy tv-műsor végett Los Angelesbe utazott, akkor ugyanis csak nagyon kevés stúdióból tudtak színes közvetítést sugározni. Egyszer csak azt mondta neki az egyik fejes, hogy Elvis Presley itt van a szomszédban, és üdvözölni szeretné. Tom teljesen le volt hidalva attól, hogy egy általa ikonnak tartott énekes szeretne megismerkedni vele — hiszen csak néhány hónapja volt sikeres —, de természetesen igent mondott a felkérésre. Akkor még nem sejtették, hogy ez egy életen át tartó, szoros barátság első pillanata volt. Tom és Elvis híresen jó barátok voltak egészen A Király haláláig.

 

 

Bár Tom Jonesról szinte mindenki hallott, vannak érdekességek, melyekről csak kevesen. Például, hogy 1953-ban, amikor még csak tizenhárom éves volt, tuberkulózis támadta meg, ezért két évig nyomta az ágyat, vagy hogy 1969 és 1971 között This is Tom Jones címmel népszerű tévéműsort vezetett, melyért 1970-ben Golden Globe-díjra jelölték. Arról se feledkezzünk meg, hogy 1999-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét, 2006-ban pedig II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

Tom Jones egy olyan előadó, aki már több mint 50 éve a pályán van, így természetes, hogy munkásságának csak egy kis momentuma fér el egyetlen oldalon. Az viszont tény, hogy egy ritka energikus popénekesről van szó, aki hetvenhét éves kora ellenére felrobbantja a színpadokat — mondják ezt azok, akik élőben látták az utóbbi időben. És mint már említettem, júniusban Budapesten koncertezik, de gondolom, az igazi rajongói ezt már hónapok óta tudják...
 

 


Nyitókép: Szalai Attila karikatúrája

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..