home 2024. július 08., Ellák napja
Online előfizetés
Sir Keir Starmer lehet a következő brit miniszterelnök
2024.07.05.
LXXIX. évf. 27. szám
Sir Keir Starmer lehet a következő brit miniszterelnök

Az Egyesült Királyságban július 4-én reggel nyíltak meg a választóhelyiségek, amelyek brit idő szerint 7 órától 22 óráig, a közép-európai idő szerint 8 órától 23 óráig fogadták a voksolókat. A brit statisztikai hivatal (ONS) nyilvántartása szerint a választási jegyzékben hozzávetőleg 49 millió szavazásra jogosult brit állampolgár szerepel.

A Konzervatív Párt élén ezúttal Rishi Sunak miniszterelnök, a Munkáspárt vezetői tisztségében Sir Keir Starmer mérkőzött a kormányfői tisztségért. A választáson több más párt is indult, köztük a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt, a Zöldek, a jobboldali radikális Reform UK.

A választóhelyiségek zárása után közzétett exit poll szerint a Munkáspárt nyerte meg a nagy-britanniai parlamenti választásokat. Az előzetes becslés alapján a Labour – az eddigi legnagyobb ellenzéki erő – 410, a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban. Az exit poll eredménye, ha a hivatalos választási adatok is alátámasztják, azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új brit kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök.

A hivatalos és végleges adatok július 5-én várhatóak. Ha egyértelmű eredmény születik, a győztes párt vezetője már ezen a napon felkeresi a londoni Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan felkéri őt a kormányalakításra.

Az uralkodó július 17-én nyitja meg az új parlamenti évadot.

Forrás: MTI, Vajdaság Ma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..