Sikoly a farkasok között

Sikoly a farkasok között

A Sikoly folyóirat legújabb száma is bemutatkozott még a karácsonyi ünnepek előtt. A szabadkai Klein house kiállítóterében igazán jó helyszínre talált, hiszen csak néhány nappal előtte Davor Gromilović ecsetje népesítette be a fehér falakat fekete farkasokkal, ők felügyelték a sikoltozás mennyiségét, minőségét.

Az előző számokhoz hasonlóan a 41—43. is tematikus, ez alkalommal a Mona Lisa sikolya/A káosz harmóniája cím köré épült. Ahogyan Sándor Zoltán, a lap főszerkesztője elmondta, egy digitális paradigmaváltásra került sor az új számban. Sokat foglalkoznak benne a város fogalmával, körüljárják a városi létet, valamint egy-egy szöveg erejéig megjelennek benne azok a kötetek is, amelyek a mindennapjainkat tematizálják. Olyanok, mint például Danyi Zoltán, Sirbik Attila legújabb kötete vagy a Fenyvesi Ottónak szentelt antológia. A Sikoly valahol az underground szubkultúra egyik nyomtatott hírnökeként létezik. 2004-ben jelent meg az első száma. Hátrányai és előnyei is vannak ennek az elnyomott létnek — mondta Sándor Zoltán. Hátránya, hogy minden újabb szám előkészületeinél azt érzik, hogy ez akár az utolsó is lehet... Előnyeként azt emelte ki, hogy olyan szerzők jelenhetnek meg egymás mellett, akik más folyóiratokban nem biztos, hogy egymás mellett szerepelnének. Az újság egy állandó kívülálló szerepet vállalt fel, minden alkalommal minőségi szövegeket jelentet meg, melyek egy bizonyos téma köré csoportosulnak. Ez a tematizálás a lap ars poeticájaként is definiálható. A mostani szám ráadásul erőteljesen hordozza magán a punk szubkultúra jegyeit.

A szerző felvétele

Az új szám bemutatkozó estjén, melynek moderátora Berényi Emőke volt, több szöveget is hallhattunk Benedek Miklós, Csík Mónika, Lenkes László, Szögi Miklós és Sándor Zoltán előadásában, valamint sor került a kötetet illusztráló Damir Pavić, azaz Septic kiállítására is, akivel Lenkes László beszélgetett a punk létről, a munkásságáról, a rajzairól. Septic az az őspunk, aki rajzzal kezdte, nem zenével, képregényeket is készített, melyek a többi közt a Képes Ifjúságban jelentek meg, a Symposion folyóiratban is többször publikált, valamint ő volt az, aki összegyűjtötte a fiatal szabadkai képregényrajzolókat, és egy fanzinban adták ki a munkáikat, ebből később folyóirat lett. Elmondása szerint ez volt az első és egyetlen szabadkai képregényújság. Rajzai több helyen is láthatóak Szabadka-szerte. A Klein house-ban kiállított munkái egészen frissek, néhányat a megnyitó előtt egy-két órával fejezett be. Szögi Csaba Bada Dada egyik szövegéből inspirálódva adott elő egy igazi punk számot Idahóról, „sajnos” túl jól sikerült, nem tudni azonban, hogy ez mennyire felel meg a punk műfaj elvárásainak, a „minél rosszabb, annál jobb” filozófiája csak félig sikerült, túl jól szólt ugyanis a gitár.

Kézbe vehető tehát az új Sikoly, és mivel szerintem mindenki egy picit punk, azt ajánlom, forgassuk nyugodtan ezt a számot is. 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Sikoly a farkasok között
Irodalom
  • 2020.04.01.
  • LXXV. évfolyam 14. szám
Sikoly a farkasok között
Irodalom
  • MTI
  • 2020.03.31.
  • LXXV. évfolyam 13. szám
Facebook

Támogatóink