home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sikertörténet a javából
Orosz Ibolya
2007.06.28.
LXII. évf. 26. szám
Sikertörténet a javából

,,Semmilyen táj a világon még nem fogott meg úgy, mint a kanizsai, és nem tudtam mással helyettesíteni. Nekem nagyon nagy szükségem van arra, hogy itthonról táplálkozzak, szellemileg is és fizikailag is - vallja Magyarkanizsa szülöttje, a világhírű színész-rendező, táncos-koreográfus, a l...

,,Semmilyen táj a világon még nem fogott meg úgy, mint a kanizsai, és nem tudtam mással helyettesíteni. Nekem nagyon nagy szükségem van arra, hogy itthonról táplálkozzak, szellemileg is és fizikailag is - vallja Magyarkanizsa szülöttje, a világhírű színész-rendező, táncos-koreográfus, a legendás JEL Színház alapítója, Nagy József. 1980 óta Franciaországban él és alkot (Orléans, Avignon), produkcióival bejárta már a világ valamennyi földrészét, számos rangos díjat tudhat magáénak, köztük a színházi Oscar-díjnak számító Taormina Európa-nagydíjat, melyet eddig olyan XX. századi nagyságok kaptak, mint Peter Brook... A számos, immár színháztörténeti alkotás megálmodója, a Francia Köztársaság Becsületrend Lovagja érdemrenddel kitüntetett művésze most hazatér - a szülővárosában akar élni és dolgozni. Magyarkanizsai barátai - akik a kultúrában a szokványos, jól kitaposott utak helyett maguk is inkább bozótvágással igyekeznek utat törni az új felé - úgy gondolták: feltételeket kell teremteniük ahhoz, hogy Nagy József itthon alkothasson, Kanizsán. A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény falai között született elképzelésből mára valóság lett: az intézmény udvarában megépült a Nagy József Regionális Kreatív Műhely. Az épület ünnepélyes avatóját december 20-án tartják. Miközben a intézmény telkén, az utcai fronton, nagy lendülettel újabb építkezési munkálatok folynak: készül a Cnesa új épülete. Sikertörténet a javából. Erről a sikertörténetről beszélgettünk SARNYAI Károllyal, a Cnesa OMI igazgatójával.
- Befejeződött a Nagy József Regionális Kreatív Műhely építése. Az objektum legfontosabb része a 16x16-os próbaterem - ez ugyanakkora, mint a szomszédos épületben, a Művészetek Házában a színpad, csak ennek nincs nézőtere -, de természetesen öltözők és irodák is vannak benne. Az új épület a Cnesa tulajdona azzal, hogy világhírű művészünk irányításával új, külön intézményként működik majd. Közben, ahogy látják, az utcai fronton, a Fő téren megkezdődött egy másik építkezés - készül a Cnesa új épülete. Lebontottuk a munkásegyetemként ismert majd 200 éves öreg házat, melyben erősen repedeztek a falak, s a helyiségei nem igazán feleltek meg tantermeknek. Ennek helyére egy háromszintes (pince, földszint, beépített tetőtér) objektum kerül. Jobbról a tantermek kapnak majd helyet, balról a művészeti galéria. A kettő között pedig egy tágas, fedett átjáró nyílik majd, mely tölcsérszerűen vezet be a Művészetek Házába. Az udvari részben művészkávézó kap helyet, a padlástérben vendégszobák lesznek - itt szállásoljuk el azokat a külföldi vendégeket, akikkel Nagy József készíti majd a produkcióit, illetve akik egy műhelymunkára jönnek. Azt kell mondanom, hogy a régi épület elbontása szinte tovább tartott, mint az építkezés. Rendkívül jól haladnak a munkálatok: a pincefödémig már az idén elkészülnek vele a kivitelezők. Egyrészt mert nagyon igyekszik bizonyítani, másrészt az időjárás is kedvez. A Nagy József Kreatív Műhely megépítéséhez tartozik majd még egy munkálat: a Cnesa udvarának a rendezése, a hivatalos bejáró hátulról lesz, s a kapun belül készül el a parkoló.
* Egyszerűen lenyűgöz az, amit itt látok. Öt évvel ezelőtt, amikor a Censa új épületének látványtervét mutatta nekem, csodálatosan szépnek találtam a tervet, de őszintén bevallom, úgy voltam vele, hogy ebből az álomból a mi körülményeink között 1015 éven belül aligha lesz valami... Ráadásul akkor Nagy József próbaterméről még szó sem volt. Hogy csinálták!?
- Az ember tervez, aztán a körülmények és a lehetőségek mentén módosítja a terveket. 2001-ben, amikor a moziterem folytatásaként megépült a színpad, elkészült a Művészetek Háza, úgy terveztük, hogy a következő lépés a régi munkásegyetem épületének az átépítése lesz. Nem ültünk ölbe tett kézzel. Az eredeti terv szerint a könyvtár is ebben az épületben maradt volna. Aztán felépült Magyarkanizsán a Könyvtár és az Alkotóház, ahol a művelődési egyesületek is helyet kaptak (Ozoray, Tiszavirág). Ez eleve változtatott a helyzeten. Másrészt nemzetközi dzsesszfesztiválunk, a Jazz, improvizatív zene... keretében Nagy József három bemutatót tartott, s azt is megtudtuk tőle, hogy Franciaországból hazajönni készülődik, itt kíván letelepedni. Ez egy új szituációt teremtett. Tudtuk, hogy nekünk kell lépni, munkafeltételeket teremteni, felkínálni a lehetőséget. Megelégedéssel mondhatom, hogy Belgrádban a művelődési minisztérium és Újvidéken a művelődési titkárság is támogatta az ötletünket, a kezdeményezésünk, a projektumunk mellé állt. A kreatív műhely megépítéséről szóló szándéknyilatkozatot 2003-ban, a község napján, október 20-án itt, a Művészetek Házában írtuk alá. A protokoll értelmében a beruházás pénzelésében a község 25, a tartomány 40, a köztársasági minisztérium 35%-kal vesz részt, a beruházó pedig a Cnesa lesz. Az épület átadásának határidejét akkor 2007 január 1-jében határoztuk meg: ettől a pillanattól van itthon József, aki a kreatív műhely igazgatója lesz. Fontosnak tartottuk biztosítani a számára a munkafeltételeket. Megtettük, most átadjuk neki az épületet. A nemzetközi alkotóműhely mellé azonban szálláshely is kell, hiszen a vendégművészek sokszor éjszakába nyúlóan dolgoznak. Fontos, hogy ez a szálláshely a próbateremhez közel legyen, és legalább annyira fontos, hogy mindig a rendelkezésükre álljanak a vendégszobák. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve ért a dolog, és a két igény szerencsésen találkozott. Csak át kellett alakítani a tervet. Színházépületünk van, nem kell építeni: ez a továbbiakban is befogadó-színházként, koncertteremként és moziként üzemel. Tehát próbaterem és szálláshely kell. Ez a két szempont volt az, amely mentén módosítani kellett a 2001 februárjában Tóth Vilmos és Valkay Zoltán által készített épületterven.
* Öt évvel ezelőtt remélte volna, hogy a tervből ilyen ,,hamar valóság lesz?
- Igen, reménykedtem. De azt nem hittem volna, hogy a köztársasági minisztériumban és a tartományi titkárságban ilyen jó partnerre találunk. Magyarkanizsán ugyanis eddig mindig minden beruházást az önkormányzat állt. Községi pénzen épült a mozi, a színház, alkotóház és könyvtár. Most történik meg először, hogy a pénzek zömét más forrásból sikerül biztosítani. Nyilvánvaló, hogy Nagy József neve volt az, amiért a projektumunk mellé álltak. Ha az embernek van valami különleges értéke, s vannak emberek, akik ebben az értékben projektumot látnak, akkor a kölcsönös érdekek mentén eredmény születhet.
* És született. Gratulálok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..