home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Sikeres zentai előadások és filmek
(Tha)
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám
Sikeres zentai előadások és filmek

Részlet a Fi-Fi-sek előadásából - Tóth Lívia fotójaZentán tartották meg a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét, melyen az idén hat előadás és hét film versengett. A Zentai Színtársulat két produkcióval is készült: Jean Genet: A cselédek és Presser Gábor--Stevanovity Dusán: A p...

Részlet a Fi-Fi-sek előadásából - Tóth Lívia fotója

Zentán tartották meg a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét, melyen az idén hat előadás és hét film versengett. A Zentai Színtársulat két produkcióval is készült: Jean Genet: A cselédek és Presser Gábor--Stevanovity Dusán: A padlás című darabját adták elő, az utóbbit Mácsai Endre irányításával. Az Adai Színtársulat a Pálmapagony című összeállítással érkezett, melyet Domonkos István verseinek a felhasználásával Máriás Endre írt és rendezett. Ezúttal három szabadkai csoport is bemutatkozott. Basity Gréta vezetésével a Szabadkai Rádió Fiatalokról fiataloknak című ifjúsági műsorának népes csoportja Broadcasting 2., avagy Valami bűzlik Vajdaságban címmel igazi spontán színházat hozott. Dobó Inesz, aki maga is tagja volt a Vegyészeti-technológiai iskola Divat Ördögei elnevezésű csoportjának, Karinthy Frigyes műve alapján Kivégzés a tükrök közt címmel írt és rendezett darabot, a Középiskolások Diákotthonának tanulói pedig Viszonylagosságok címmel, Bicskei Gabriella és Papp Bartusz Karolina segítségével Kosztolányi Dezső novelláit használták fel.
A zentai Bolyai Filmműhely tagjai a helybeli Régi Mesterségek Házába látogattak el, valamint Jó, ha sok a forgács! és Az utolsó vashajlítók címmel egy idős asztalos és három kovácsmester munkáját dokumentálták. Szintén a ''bolyaisok” készítették a Szabados Noémi, avagy vélemények egy tiniről és a Macskamorfózis című kisfilmeket, de a szabadkai középiskolásoktól is érkezett két film. A díjak zömét a Bolyai Filmműhely nyerte el, a legjobb rendezésért azonban a szabadkai Márton Dávid érdemelt ki elismerést A videónaplóm, avagy élet a képernyő előtt című alkotásáért.
A zsűri: Gyarmati Kata dramaturg, Hernyák György rendező és Siflis Zoltán filmrendező a beszélgetések során dicsérte a jelenlévők ötleteit, kezdeményezőkészségét, bátorságát. Fontosnak tartotta, hogy fiatalok jól érzik magukat, miközben színházat ''csinálnak”, filmeket forgatnak. Több előadásban volt aktualizálás, a közelmúlt feldolgozása, szóba kerültek a divatirányzatok, a mai kedvencek, mint például Lady Ga Ga, de a népszerű közösségi oldal, a Facebook sem maradhatott ki. Jólesősen tapasztaltuk, hogy a Bolyai Filmműhelyben továbbra is arra törekszenek, hogy a veszendő értékeket, mesterségeket mentsék meg az utókornak. Egy-egy új csoport jelentkezése, mint amilyen az idén a szabadkai vegyészeti középiskolásoké, nagy örömet szerez a nézőknek és a fellépőknek egyaránt.
A vetélkedő legjobb előadása A padlás lett, és ebből a darabból került ki az egyik díjazott női főszereplő, Surányi Emese, valamint a legjobb női és férfi mellékszereplő, Kanyó Fruzsina és Katona Gábor. A női főszereplők közül kiemelték még Molnár Gábor Nóra alakítását A cselédekben, valamint a férfiak közül Szalai Bencét a Pálmapagonyból. A két legjobb filmnek Az utolsó vashajlítók és a Macskamorfózis bizonyult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..