home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sikeres projektum a szegedi Közép–kelet-európai Rekreációs Társasággal
Tóth Tibor
2022.10.12.
LXXVII. évf. 41. szám
Sikeres projektum a szegedi Közép–kelet-európai Rekreációs Társasággal

A Palicsi Vitorlásklub az Interreg IPA Szerbia—Magyarország határon átnyúló programnak köszönhetően egy nemzetközi projektumot valósít meg a szegedi Közép–kelet-európai Rekreációs Társasággal közösen. A projektum tavaly szeptemberben kezdődött és idén novemberben fejeződik be. Kikity Andrea, a Palicsi Vitorlásklub titkára, a projektum menedzsere elmondta, hogy a program keretében több rendezvényt valósítottak meg Palicson és Magyarországon egyaránt.

— Az aktivitások Magyarországon kezdődtek, ahol a partnereinknek köszönhetően versenyzőink két téli felkészítő edzőtáborban voltak, edzőink két alkalommal előadás-sorozaton, majd haladó vitorlázóinkkal együtt háromnapos, nemzetközi versenyszabály-ismertető képzésen vehettek részt. A projektum Palicson három vitorlásiskola szervezését irányozta elő, viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel végül öt vitorlásiskolát szerveztünk, valamint a haladó versenyzők részére két vitorlástábornak adtunk otthont, és a Szüreti Napok alkalmával egy versenyt is rendeztünk, melyen 59 haladó és 14 kezdő vitorlázó szállt hajóba. A projektum keretében a kezdő vitorlázók számára egy hajót is vásároltunk. A nautika egyre népszerűbb a világon, ami Szabadkán és Szerbiában sincs másként. A korábbi években 30-40 kezdő vitorlázó jelentkezett a vitorlásiskolába, az idén ez a szám 61-re nőtt. Az IPA-projektumok lényege a határon átnyúló együttműködés, a határ menti régióból, Magyarországról is érkeztek fiatalok a vitorlásiskolába. A határ menti régióban nincs megfelelő tó vagy vízterület, ahol lehetne vitorlázni, ezért időnként a szegedi vitorlázni vágyók ide jönnek hozzánk, sőt, olyan vitorlázónk is volt, aki Magyarországon országos bajnok lett, de a sportág alapjait nálunk sajátította el — mondta Kikity, hozzátéve, hogy ebben a szezonban még az országos bajnokság áll a palicsi versenyzők előtt, majd a csapat decemberben a horvátországi Pula városába utazik.

Dr. Fritz Péter, a szegedi Közép-kelet-európai Rekreációs Társaság elnöke, illetve oktatója a sajtótájékoztatón elmondta, fő feladatuk az oktatásképzés és a táborok Magyarország területén való megszervezése volt.

— A célokat hiánytalanul elértük, sőt, túl is szárnyaltuk. Az elméleti képzésben tapasztalatunk van, a gyerekek és az edzők oldaláról is nyitottságot láttunk. Az egyik cél az volt, hogy elméleti tudást kapjanak, másrészt beszélgessünk a gyakorlati részekről, a sport-, az egészség-, a táplálkozástudományról és a vitorlázás szabályrendszeréről. A táborok Szentesen, egy rekreációs-központban voltak megrendezve, ahol egyfajta közösségépítés is megvalósult. Nagyon cukik a vajdasági kis vitorlázók, számomra feltöltődést adott a több tábor, mert sokat kaptam tőlük. A gyerekek kérdéseket fogalmaztak meg, aminek nagyon örülök, mert fontos, hogy merjenek kérdezni. Bízom benne, hogy az együttműködés folytatódik — mondta Fritz.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..