home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Sikeres évet zárt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége
Kónya-Kovács Otília
2019.04.13.
LXXIV. évf. 14. szám
Sikeres évet zárt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) Tordán tartotta meg rendes évi közgyűlését, valamint a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának regionális ülését is, hiszen mindkét egyesület ugyanazokat a tagszervezeteket tömöríti.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Elsőként említette a falugazdász-hálózat bővítését, ma már ugyanis húsz falugazdász fedi le Vajdaság magyarlakta területeit, vagyis nyolc új embert tudtak alkalmazni. Második mozzanatként sikeres akciójukról, a Magyarok Kenyere programról beszélt, melynek keretében Vajdaságban 15 tonnányi búzát gyűjtöttek össze. A gabonából őrölt lisztet a nagycsaládosok egyesülete és a sérült gyerekekkel foglalkozó intézmények által rászoruló gyerekeknek továbbították, valamint az iskolák mellett működő kollégiumok bentlakóinak az étkeztetésére fordították. Harmadikként emelte ki a Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázatán a székház vásárlására nyert támogatást. Zentán vettek egy épületet, mely tatarozásra szorult, de január derekától már átköltözhettek az új helyükre, ahonnan koordinálni tudják a falugazdászok munkáját és fogadhatják a gazdákat.

Dr. Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója elmondta, örülnek ennek a példaértékű összefogásnak, melyet a VASZ kiépített. A kamara egyébként a falugazdászprogram Kárpát-medencei hálózatában oktatói szerepet is kap, és szervezete működteti a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát, melynek a VASZ is tagja.       

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője, a köztársasági képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, pártjának fontos, hogy milyen pozícióban van a VASZ, hiszen mindent megtesznek annak érdekében, hogy jó legyen a kapcsolatuk a szövetséggel. Az elmúlt hetekben olyan fórumokon vettek részt a szakpolitikusok, amelyeken találkoztak a termelőkkel, és a jövőben közösen próbálják meg a gazdatársadalom gondjait képviselni, megoldani. Fontos, hogy elindult a falugazdász-hálózat, az a tanácsadói rendszer, amelyhez az érintettek nemcsak a gazdaságok újrabejegyzése kapcsán fordulhatnak, hanem a különféle pályázatok ügyében is.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár fontosnak tartja a különféle előadás-sorozatokat, melyek jóvoltából szinte minden községbe eljutnak. Ezeket a rendezvényeket a falugazdászok szervezik, és az ott megjelentek hasznos információkat kapnak, egyúttal pedig a szakpolitikusok is megismerkedhetnek mindazokkal a nehézségekkel, amelyekkel a gazdák küzdenek.

Erdélyi Imre immár tíz éve falugazdászként tevékenykedik Csóka községben, illetve Szajánba is eljár, hogy segítsen az ottani termelőknek. A csókai körzetben hét település tartozik hozzá, ezért állandóan terepen van. A kezdetekre emlékezve elmondta, az emberek eleinte bizalmatlanok voltak, de később rájöttek, mekkora segítséget tud nekik nyújtani.

A magyarcsernyei Szent Anna Egyesület a mostani közgyűlésen vált a VASZ tagjává. Tóth László elnök elmondta, több nagy rendezvényük is van, például a regionális borásztalálkozó és borverseny. A tagok évről évre jobb nedűket készítenek, szívesen járnak különféle előadásokra, illetve más borászok összejövetelein is részt vesznek. Az egyesület jelenleg mintegy 30 tagot számlál, nemrégiben a tordai borászok is csatlakoztak.

Az összejövetelen Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes az aktuális tartományi pályázatokról számolt be. Dr. Torda Márta, a budapesti Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködési Osztályának főosztályvezetője, valamint Szekér Klára, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa, mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata is köszöntötte a jelenlevőket.


A nyitókép a szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..