home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sikeres évad a Népszínházban
Szakáll Laura
2022.06.24.
LXXVII. évf. 25. szám
Sikeres évad a Népszínházban

Mivel a szabadkai közönség szereti a vidám, zenés produkciókat, a Népszínház magyar társulatának évadzáró gáláján sanzonokat, operett- és musicalrészleteket, valamint régi filmslágereket hallhattak az érdeklődők Merényi Nicolette magánénekes és Kiszely Zoltán színművész előadásában.

Az est folyamán hirdették ki a Pataki-gyűrű díj jelöltjeinek névsorát. A legrangosabb vajdasági színészi elismerésre Balázs Áron színművész döntése értelmében Banka Lívia (Amikor Isten hasba rúg, Kosztolányi Dezső és Újvidéki Színház), Mészáros Árpád (III. Richárd, Újvidéki Színház), Hajdú Tamás (Élőhomok, Népszínház), Pámer Csilla (Három nővér, Népszínház), Szilágyi Áron (Művészet, Zentai Magyar Kamaraszínház) esélyes. Az előző évadból még ketten kerültek a nomináltak listájára, mivel a vírushelyzet nem tette lehetővé a zsűri számára az előadás megtekintését: Fülöp Tímea és Német Attila (Anna Karenina, Újvidéki Színház). 


Az évadzáró gála vendégei

A 2021/2022-es színházi évadban négy bemutatóval készült a Népszínház magyar társulata. Az ősszel egy klasszikussal, Csehov Három nővérével indított, majd Mezei Kinga produkciója, az Élőhomok következett. Az idény második felében Fekete Ádám Délmezopotámia című darabját és a Banović Strahinját láthatta a közönség Mirko Radonjić rendezésében. A színészek örülnek annak, hogy a mögöttük álló évadban már a megszokott módon, közönség előtt játszhattak. Pámer Csilla, a Pataki-gyűrű díj egyik várományosa szívesen emlékezik vissza az évadnyitó előadás, a Három nővér próbafolyamatára.

— Jó utat jártunk be, melyben voltak nehézségek, de a rendezővel, Sebestyén Abával és a színésztársakkal, akikkel már tíz éve dolgozunk együtt, segítettük egymást. Mindenki tudta, hogy kiváló anyag van a kezünkben, mely színészben, nézőben egyaránt megmozgatott valamit. Szeretem ezt a szerepet, és noha eddig kevésszer játszottuk, remélem, még lesz alkalmam.

— Az anyagiak hiánya megnehezíti a munkát — mondja Körmöci Petronella, a magyar társulat vezetője. — Egyre kevesebb pénzből készülnek az előadások, az elmúlt években minden megdrágult, a produkciókra szánt keretösszeg azonban nem követi ezt a folyamatot. Nem indult minden olyan gördülékenyen, mint ahogyan azt szerettük volna, és arról is szó volt, hogy csak három bemutatót tudunk megtartani a szokásos négy helyett, de jött Mezei Kinga a saját produkciójával, két szervezettel maga mögött, és megszülethetett a negyedik előadás is. A tájolást, illetve a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozatát a Magyar Nemzeti Tanács támogatja, mely az egyetlen külső segítségünk, és ezt köszönjük, mert másra nem számíthatunk. Ami a következő évadot illeti, most van kialakulóban. Eddig kétséges volt, hogy az első felében, ősztől decemberig létrejöhet-e a két bemutató, de az igazgató úrtól megerősítő választ kaptam. Nem fog csalódni a közönség. A terveink között szerepel egy új zenés darab, Mezei Kinga is készül a saját civil szervezetével, de ha módunkban áll, azt a produkciót is szeretnénk műsorra tűzni.


Körmöci Petronella

Fényképezte: Slobodan Gabrić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..