home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sikeres csantavéri beruházások
Mecserik Anita
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Sikeres csantavéri beruházások

Csantavéren számos beruházás és felújítás történt az elmúlt évek alatt. A legutóbbi, sikeresen megvalósított tervek között szerepel a temető ravatalozójának felújítása, valamint a Hunyadi János Általános Iskola keretében működő óvoda és napközi fejlesztése, illetve a tornaterem ablakainak kicserélése. Ezeket a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott beruházásokat tekintették meg a Magyar Összefogás lista tagjai.

A csantavéri temetőben már negyven éve működik a ravatalozóház — mesélte a jelenlévőknek Balassa Miklós csantavéri lakos. Temetésekkor a ravatalozó előtt gyűlnek össze a lakosok, és a pap is ezen a helyen végzi el a búcsúztató szertartást. Rossz idő esetén viszont gondot okozott, hogy a ravatalozóból kilépve nincs tető az emberek feje felett, így sokszor az esőben kellett állniuk. Tavaly viszont erre a gondra is sikerült megoldást találni. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a ravatalozóház előterébe tetőburkolatot helyeztek, mely megkíméli a jelenlévőket az esőtől vagy akár az erős napsütéstől. Emellett a tetőtér előtt egy látványos boltív is díszíti a falu temetőjét.

A küldöttség útja ezután a falu iskolájába vezetett, ahol az óvodában és a napköziben történtek jelentős beruházások. Ezek a fejlesztések hat év alatt három fázisban valósultak meg a Magyar Nemzeti Tanács hozzájárulásával. 2018-ban elkezdődött egy óvodai csoportszoba felújítása, majd az intézmény teljes tetőszerkezetét cserélték ki. 2020 és 2021 között pedig a napközis csoport termét és az ebédlőt is sikerült kiépíteni. Ezek a példaértékű beruházások lehetővé tették, hogy létrehozzák a napközis csoportot a faluban, amire már huszonöt éve nem volt példa Csantavéren. Ez a napközis csoport húsz gyereknek nyújt egész napos ellátást, négy étkezéssel — mondta Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója.

Az intézmény másik épületében, a tornateremben is felújítások folytak. A tartományi oktatási titkárság pályázatán sikerült megnyerni azt az összeget, amellyel korszerűbbé tehetik a tornaterem ablakait. Az előzőek ugyanis kevésbé tartották meg a meleget a beltérben, ez pedig sokszor kellemetlenséget okozott mind a tanároknak, mind a diákoknak. Az új ablakok termolemez-borítással vannak ellátva, melyek több fényt és melegebb környezetet adnak az épületben.

A csantavéri iskolában jelenleg 499 diák tanul, 90 százalékban magyar nyelven folyik az oktatás. Az intézmény által működtetett óvodába 160 gyermek jár, emellett pedig húsz napközisük is van. A következő tervek között szerepel, hogy újabb napközis csoportszobát alakítsanak ki az épületben, amivel további napközis vagy akár bölcsődei csoport számára tudnak teret adni.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási, kulturális, tájékoztatási, az írás- és a nyelvhasználatot érintő, valamint egyházi kérdésekben támogatja a közösséget. Elmondta, a tanács mindig szem előtt tartja azokat a kéréseket, amelyeket a lakosság vagy az egyház szeretne megvalósítani. A csantavéri iskola a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt oktatási intézménye. A Magyar Összefogás listavezetője arra is rámutatott, fontos, hogy a diákok magyar nyelven tanuljanak, ehhez pedig megfelelő és minőségi oktatást, valamint környezetet szükséges teremteni számukra.

Fényképezte: Mecserik Anita

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..