home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Sikerek szárnyán
Tóth Tibor
2024.03.18.
LXXIX. évf. 11. szám
Sikerek szárnyán

A Spartacus Teniszklubban a téli időszakban sem áll meg a munka. Az edzések a ballon alatt folynak, hiszen közeleg az idénykezdet, melyben a szabadkai teniszezők a tavaly elért kiváló eredmények megismétlését tűzték ki célul.

A 2023. év legnagyobb sikere a felnőttférfi-csapathoz fűződik, mely nyáron a Szabadkán rendezett négyesdöntőben 4:3-ra legyőzte a Crvena zvezda együttesét, és egy év kihagyás után újra elhódította a serleget.

— Büszkék vagyunk a Dušan Obradović, Juhász Krisztián, Aziz Kijametović, Matej Sabanov, Ivan Sabanov, Zoran Ludoški, Miloš Vuković, Kovács Ádám összeállításban pályára lépett csapatunkra, hiszen sokkal nagyobb költségvetésű együtteseket megelőzve jutottak fel újra a csúcsra. A junior korosztályú játékosokból álló felnőtt női csapatunk a legjobb nyolc között esett ki a további küzdelmekből, amit szintén jó eredményként könyvelünk el. A férfi-juniorcsapatunk és a 14 éven aluli együttesünk is döntőt játszhatott, ám a fináléban mindkettő vereséget szenvedett, és meg kellett elégedni a 2. hellyel. Utánpótláscsapataink szereplésével is elégedettek vagyunk, hiszen mi vagyunk Szerbiában az egyetlen klub, mely az országos csapatbajnokságokon minden utánpótlás-korosztályban bejutott legalább a legjobb négy közé. Egyéniben Lana Virc bizonyult a legsikeresebbnek, aki több rangos, európai, korosztályos tornát nyert, az év végi Mestertornán az 5. helyen végzett, az Európai Teniszszövetség pedig megválasztotta az év legjobb női játékosának a 16 éven aluli korosztályban. Az ATP-világranglista 650. helyén álló Dušan Obradović szeptemberben megnyert egy profiversenyt, az 1000. hely környékén lévő Juhász Krisztián azonban sérüléssel bajlódott, így a tavalyi nem a legsikeresebb éve volt. Jelentős erősítést hoztak a páros ranglista 150. helyén álló Sabanov testvérek, akik Belgrádból, a Đoković Akadémiáról tértek vissza hozzánk. A 12 éven aluli korosztályban Mila Polovina egyéniben megnyerte a Vajdaság-bajnokságot, Filipás Barna pedig a 14 évesek között a vajdasági mestertornát, úgyhogy valóban elégedettek lehetünk az eredményekkel — összegezte az elmúlt idényt Demeter László, a Spartacus Teniszklub vezetőedzője.


Az országos bajnok felnőttférfi-csapat (Fotók: A Spartacus Teniszklub Facebook-oldala)

A jól bevált rendszer szerint dolgozó egyesület eredményeire a közvélemény is felfigyelt, és az év sportolója választáson a Spartacus Teniszklub a csapatok között a 2. helyen végzett, Lana Virc a juniorok között a 3. helyet szerezte meg, a Spartacus Vasutas Sportegyesület pedig a legjobb sportegyesületnek választotta a teniszklubot.

2019-ben az egyesület felnőttférfi- és női csapata, valamint a junior fiúk és lányok együttese is megnyerte az országos csapatbajnokságot, ami korábban egyik szerbiai teniszklubnak sem sikerült. Ezekből a csapatokból több játékos azóta az Egyesült Államokban tanul és teniszezik, ám nem kell sokat várni, és beérhet egy újabb generáció, mely megismételheti elődei sikereit, a 10 és a 12 éves gyerekekből álló, tenisznyelven zöldlabdás korosztályban ugyanis több tehetség bontogatja szárnyait. A Szerb Teniszszövetség által első alkalommal szervezett korosztályos csapatbajnokságon a Spartacus volt az egyetlen klub, mely saját játékosokkal indult. A csapatba kerülésért is meg kellett küzdeni, hiszen a fiúk számára fenntartott két helyre többen pályáztak, így selejtezővel döntötték el, mely két versenyző indulhat a tornán.

A szövetség adatai szerint a tenisziskolákban a koronavírus óta visszaesés tapasztalható, ami alól a szabadkai egyesület kivétel, hiszen tavaly a tenisziskolát záró versenyen 85-en ragadtak ütőt. Az egyesületben több edző dolgozik a kezdőkkel, a haladókkal és a versenyekre készülő sportolókkal. A legfiatalabbakkal Klonka Gábor és Juhász Dániel foglalkozik, Veselin Rakočević és Demeter László a versenyzőket készíti fel a tornákra, de a munkába besegít Branka Bojović és a Szabadkára visszatért Denis Bejtulahi is.


Lana Virc (jobbról) több korosztályos, európai tornát nyert meg, a felvétel a szófiai verseny után készült

A teniszklub salakkal borított pályái több olyan rangos tornának adtak otthont, amelyet az idén is megrendeznének.

— A 18 éven aluli ITF-torna az évben az első szerbiai nemzetközi verseny, melyet áprilisban rendezünk. Emellett legalább tíz éve a 16 és a 14 éven aluli korosztály számára is szervezünk erős nemzetközi tornákat. Az elmúlt évben megrendeztük a szabadkai sikerrel zárult országos csapatbajnokság döntőtornáját a felnőtteknek és az egyéni országos bajnokságot, ahol Juhász Krisztián döntőt játszott. A nemzetközi tornák mellett az idén szeretnénk megrendezni a 16 éven aluli országos bajnokságot, ahol Lana Virc három 2. hely után hazai pályán szerezhetné meg a bajnoki címet. Az országos csapatbajnokság döntőtornájára újra pályáznánk, ha csapatunk bejut a legjobb négy közé — mondta Demeter.

Az elmúlt évben több jelentős fejlesztés is történt a klubban. Szabadka Önkormányzatának támogatásával a teniszcsarnokban kicserélték a nyílászárókat, és új szigetelést kapott az épület, jelenleg pedig a tetőszerkezet javítása van folyamatban. Szintén az önkormányzatnak köszönhetően az 1-es, a 2-es és a 10-es pálya is kapott megvilágítást, melyre nagy szükség volt, hiszen a szülők nagy része csak 18 óra után tudja elhozni a gyermekét edzésre. Ezzel mind a tíz pályán este is folyhatnak az edzések, aminek nemcsak a gyerekek, hanem a klub veteránszakosztályának tagjai is örülnek, akik szintén kedvezőbb feltételek között készülhetnek saját versenyeikre. Októberben a tenisziskola záróversenyén részt vevő fiatal játékosok

Az idei évi célok között az országos felnőtt-csapatbajnoki cím megvédése szerepel az első helyen, emellett az ATP-világranglistán jelentősebb előrehaladást szeretnének elérni a szabadkai teniszezők.

— Lana Virc megérdemelné a korosztályos országos bajnoki címet, mely eddig mindig kicsúszott a kezéből. Sikere esetén indulhatna a korosztályos egyéni Európa-bajnokságon, ami további fejlődést hozna számára. Az idén betölti a 16. életévét, így már a 18 éven aluli ITF-tornákon is játszik majd, ahol megpróbál az év végéig minél több pontot gyűjteni. Ebben az esetben a rangosabb versenyeken nem kellene selejteznie, hanem azonnal a főtáblán kezdhetné szereplését — mondta Demeter, aki tíz éve a szerbiai U16-os válogatott szövetségi kapitánya is egyúttal. — A válogatottal az év elején a törökországi Bursában, a Téli Kupán szerepeltünk, ahol az elődöntőig jutottunk, ott azonban kikaptunk a végső győztes Spanyolországtól. Készülünk a salakon megrendezendő Nyári Kupára, majd Olaszországba utazunk, Parmában rendezik meg ugyanis az U16-os Európa-bajnokságot, melyen reményeim szerint Virc is indulhat.

A napokban az edzések még a ballonban zajlanak, néhány héten belül azonban már a kinti pályákon pattoghat a labda, áprilisban pedig a tenisziskola is megkezdi munkáját. Az érdeklődők felkereshetik a teniszklub bármelyik edzőjét, de írhatnak a közösségi oldalakra is, ahol a beiratkozással kapcsolatos minden szükséges információhoz hozzájuthatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..