home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Shabby chic, a hanyag elegancia
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.11.20.
LXXIV. évf. 46. szám
Shabby chic, a hanyag elegancia

A shabby chic stílus alapját a használt bútorok, a visszafogott tónusok, a gazdagon alkalmazott textilek és a kopott felületek adják. Ahhoz azonban, hogy ilyen stílusban alakítsuk ki az enteriőrünket, alapos tervezésre van szükség, hogy a lakberendezési elemek ne kaotikus módon kerüljenek be a lakásunkba.

KIALAKULÁSA

A shabby chic egy újabb kori irányzat, 1989-ben látott napvilágot, megalapítója Rachel Ashwell volt. Eleinte inkább a nagyvárosokban (pl. Los Angelesben, San Franciscóban) terjedt el. A shabby szó jelentése kopott, fakult, roskadozó, a chicé pedig stílusos, elegáns. Ez ugyan ellentmondásosan hangzik, mégis a kettő együttese alkotja a stílust.

 

ÉLETFILOZÓFIA

Könnyen beilleszthető bármilyen otthonba, keverhető más irányzatokkal. A shabby chic nem csupán lakberendezési stílus, hanem inkább életfilozófia — lényege, hogy nézzünk körül a nagyvilágban, találjuk meg, amit kínál számunkra, ezt tervezzük át, adjunk neki új életet, átgondolva, felújítva.

A buzgó romantikusok nagy kedvencének is nevezhetjük, így nem meglepő, hogy a leánylakásokban kezdett leginkább teret hódítani magának, ahol felfedezhetjük a romantikus, bohókás, régimódi stílusjegyeket.

Ami a színvilágot illeti, a fehér a vezérszín, melyet a pasztelltónusok erősítenek. Tört fehérrel, halványbarnával, rózsaszínnel, türkizzel és mentaszínnel kombinálva könnyedséget sugall, ám ezt fontos óarannyal és ezüsttel is kiegészíteni.

 

 

BÚTOROK

Lényeges, hogy a terekben nem zsúfolják össze a bútorokat. A shabby bútorok kecses alakúak, rendkívül elegáns darabok. Nélkülözhetetlenek az antik hatású, vintage elemek, melyek leginkább fehér vagy pasztellszínűek. Fontos, hogy réginek tűnjenek, emiatt gyakran akár új bútordarabokat öregbítenek vissza, hogy elérjék ezt a hatást. Ha nem találunk elegáns, csupán egyszerűnek tűnő bútort, akkor a kiegészítőknek kell arisztokratikusabb hatást kelteniük. Ellenben ha a bútorok kecsesek, fenségesek, akkor a dekorációs tárgyaknak kell szerényebbnek, visszafogottabbnak lenniük. Ha ezt az elvet követjük, elkerülhetjük a zsúfoltság érzését, illetve azt, hogy a miliő zsibvásárnak tűnjön.

 

TEXTÍLIÁK

A stílus követői elvétve használnak szőnyegeket, viszont a függönyök, ágytakarók, párnák fontosak. Drága textilekre nem fordítanak, inkább a könnyed vásznak jellemzőek, illetve a pamut használata. Egy-egy virágmintás darabbal igazán romantikus hangulat kelthető. A könnyed textileket masnikkal, fodrokkal, csipkével koronázhatják meg. A shabby chic lényege nem a szabályos rend, hanem a hanyag elegancia, mely a kanapéra, ágyra ledobott takarókkal, párnákkal tovább hangsúlyozható.

 

 

KINEK VALÓ?

Aki túlzottan romantikusnak vallja magát, aki nem tud ellenállni a gyűjtögetésnek, ami a teáscsészéket és az apróbb kiegészítőket illeti, aki imádja a csipkés ágyneműt, a kristályt és a régi, ám újjávarázsolt bútorokat, annak ez a stílus való. Azoknak azonban, akik tartanak a túlcsorduló romantikától, ajánlatos inkább csak néhány darabot beszerezniük. Ehhez egy letisztult, fehér bútorokkal berendezett otthon lehet az alap, mely néhány bájos kiegészítővel, finom dizájnertapétával kombinálható — ez a shabby chic visszafogottabb változata.

Saját magunk is nekiállhatunk berendezésünk elkészítéséhez, ha igazán bátrak vagyunk. Ehhez elegendő, ha fehérre festjük a meglevő bútorainkat, majd csiszolópapírral finoman visszakoptatjuk a festést. Mindezt a padlóval is megtehetjük. Kiegészítőként pedig a dekupázs technikával is folytathatjuk a munkát akár nagyobb bútorelemeken vagy kisebb dekorációs darabokon is.


Még több kép!▼

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..