home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Selyembalzsam — avagy a titok a természetben rejlik…
Martinek Imre
2019.08.06.
LXXIV. évf. 31. szám
Selyembalzsam — avagy a titok a természetben rejlik…

Merta Judit vajdasági származású fiatal hölgy. Gimnáziumi osztálytársnőm Újvidékről, aki családjával jelenleg Vác környékén, Sződligeten él és alkot. Végzettségét tekintve gyógyszertári szakasszisztens, tevékenységét illetőleg pedig…

Nos, ezt igyekeztünk kideríteni legutóbbi beszélgetésünk alkalmával. Áldás havának első napjaiban. Budapesten. A Bakáts tér vonzáskörében.

Az apropót a dm dmStart! néven kiírt és ez év májusában lezárult termékpályázatának eredményhirdetése hozta, a nyertesek névsorában ugyanis Juditék családi vállalkozását, az Officina Merta márkát is fellelhettük. Mint megtudtuk, egy olyan, magyar gyógyszerészek által megálmodott gyűjtőnév ez utóbbi, amely a napjainkra feledésbe merült, természetes gyógymódokat igyekszik visszacsempészni a mindennapi bőrápolásba.

Egyébként Judit pályaválasztásának idején egyaránt volt számára mérvadó az élőlények, a természet és a gyógyítás iránti személyes kötődése, illetve a patikába járások illatélménye. Eredmény? Idővel valóban sikerült elérnie azt, hogy a saját főnöke lehessen.

— A ’90-es évek második felében egyre gyakrabban jártam Magyarországra, ami persze abból is adódott, hogy az otthoni tanulmányaim után itt csak a nulladikról indulhattam. Innen léptem tovább másfél évig Londonba, ahol az intenzív nyelvtanulás került előtérbe. Majd visszatértem Budapestre. Szakgyógyszerész végzettségű Zsófi barátnőmmel összefogódzva, szüleim korábbi lakásának konyhácskáját kísérleti laborrá alakítottuk át. Mindketten dolgoztunk, és emellett magánszorgalomból kísérletezgettünk. Recepteket próbáltunk friss, természetes alapanyagokkal feltöltve újratervezni. És saját receptúrákat is kidolgoztunk. Méhészeti termékekkel, természetes olajokkal. A várva várt nagy áttörés a barátnőm nagynénjének képében érkezett, aki egy kacifántos bőrtünetére keresett és kapott gyógyírt annak idején unokahúga házi patikájában. A lehengerlő eredmény nemcsak futótűzként terjedt el a lelkendező nagynéni révén, de a kínálkozó lehetőségeink átgondolását is előmozdította. Főleg azután, hogy egyre több pozitív visszajelzés érkezett termékünk hatékonyságát illetőleg. Tégelyeket kezdtünk vásárolni, ezekre matricákat szerkeszteni. A terméket regisztráltuk, és beinduló termelésünk igényeinek megfelelő labort béreltünk… A szüleim által is védnökölt vállalkozáshoz Zsófi barátnőm viszont már nem társult.


Merta Judit (a szerző felvételei)
 

* Mertáék kozmetikai palettáján eleinte két termék szerepelt: a Selyembalzsam és az ajakír. Majd jött egy szappan, egy testápoló…

— A kínálat bővítgetéséhez a szinte házalásnak is nevezhető termékértékesítési igyekezetekre is szükség volt. Míg a kiskerekkel és a bioboltokkal viszonylag gyorsan megleltük a közös nevezőt, a nagykerek sokáig zsigerből elutasítottak bennünket. A dolgok gördülékenységét végül a portékák, a kitartó termékbemutatók, a termékbe vetett bizodalmam és a rengeteg szétosztott ingyen minta tették lehetővé. A kiköltözés ötlete Sződligetre négy évvel ezelőtt öltött testet. Egy olyan lakóházat találtunk, amely egyúttal a termékeink gyártásához szükséges feltételeknek is eleget tesz. Nagymamáink féltve őrzött titkait a legmodernebb eljárásokkal ötvözve olyan kiváló minőségű, natúr és bőrbarát termékeket alkottunk, amelyek napról napra hatékonyan segítenek a bőr természetes szépségének megőrzésében, helyreállításában. Méhviaszból, propoliszból és olívaolajból készítünk természetes balzsamot, kellemes levendula- és mézillattal — gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló, nyugtató hatással. Valamivel több mint két éve megnyitottuk első mintaboltunkat Vácon. Egy apró szigetet a rohanó világban, ahova betérve elmerülhetünk a bájos békeidők hangulatában és a természet csodálatos gyógyító erejében.

* A nevezett kisbolt átmenetileg nem üzemel. Mi több, a dm-nek köszönhetően a szabadalmaztatási folyamatba helyezett termékek gyártása is bérbe adatott. Juditék családi vállalkozása pillanatnyilag a fejlesztésre helyezi a legfőbb hangsúlyt. S mik a következő lépések?

— Cégfilozófiánk eleve elutasítja a termékbőséget. Amit elértünk, önerőből értük el, és ezt tudnunk, mernünk kell megbecsülni. Célunknak tekinthető tehát termékeink minőségének megtartása, illetve a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés hangsúlyozása. Továbbra is ökotermelők szeretnénk maradni, hogy általunk maguk a hazai (kis)termelők is bemutatkozhassanak.  Egészséges alapanyagokhoz jutni eleve kihívás. Ennek okán közvetlen együttműködési kapcsolatokat építettünk ki a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Parkjaink vidékén legeltető méhészekkel, illetve a Vác környéki és a pannonhalmi levendulatermesztőkkel. Megbízható beszállítóink továbbá a hazai gyógyfürdőink is. Olyan gyógyhatású alapanyagokkal, mint a hévízi iszap meg a termálvíz… Termékünk egy rebrandingen is átesett. Újat már szinte lehetetlen adni. Kiváltképp a XXI. században. Ennek ellenére vannak csodák, titkok a természetben. Azokkal szeretnék foglalkozni. Nagyon sok érdekes alapanyag van Magyarországon is. Jó minőségű, gyógyhatású. Mi egy ideje a selyemfűmézzel dolgozunk, mely köztudomásúan az egyik legjobb gyulladáscsökkentő méz.

* S igen, ma már a jó bornak is kell cégér! Mertáék kozmetikumával nemcsak a Hungexpo, de a zágrábi kiállítás látogatói is találkozhattak.

— Bármilyen nehéz elsőre elhinni, a nagyvásárok forgatagában hamarabb kap pozitív visszajelzést az ember, mintsem hogy elveszne benne. Mi a termékforgalmazóinknak is mintákat viszünk. Hogy ne csak az online prezentációink és/vagy a nyomtatott katalógusaink vizuális, de a tapintás és a szaglás érzékszerve által kapott élményekre is támaszkodhassanak. Együttműködő partnereink vannak Ausztriában, Angliában, Horvátországban, Szlovákiában, sőt a párom szülővárosában, Pancsován is. A határon túli vidékek közül Erdélyben is megfordultunk, ahonnan egyelőre még várjuk a visszajelzéseket. Mindeközben pedig folyamatban vannak a tárgyalások a tengerentúli értékesítéssel kapcsolatban is.

* S végezetül újból egy kis személyes szféra. Legyen szó ugyanis bármilyen kezdeményezésről, az elképzelés, illetve a tervek megvalósításának dinamikája szoros összefüggésben áll a családi háttértámogatással.

— A párom ebben is hatalmas támaszom. Mindvégig ő állt kapcsolatban a viszonteladókkal, vitte az árut, ő tárgyalt velük… Szüleink is rengeteget segítettek, mert látták, szívvel és lélekkel tesszük, amit vállaltunk. Persze, voltak nehéz pillanatok is, nem is egyszer, viszont közös erővel mégiscsak sikeresen vettük az akadályokat. Szóval, ez egy hullámvasút. Van úgy, hogy a padlón vagy, de akkor sem szabad feladni! Ha bármikor is, akárcsak egy picinyt is kényszerből ténykedtünk volna, eddig már százszor bedobtuk volna azt a bizonyos törölközőt. Rengetegszer kerültünk kilátástalannak tűnő helyzetbe. Az ember szerencsére a rosszat is elfelejti, nem csak a jót. Az újrakezdéshez szükséges plusztöltetet pedig a pozitív visszajelzések adják. Hogy amiben hittél és hiszel, egyáltalán nem volt hiába! Nekem ez a munka valójában kikapcsolódás. Hobbi. Életforma. A személyes megjelenés és a termék élő megjelenítése a döntő, viszont addig a szintig a legnehezebb eljutni, hogy legalább csak egy aprócska esélyt kaphass a bemutatkozáshoz. De a dolgok végül mindig a helyükre kerülnek.


(Külső hivatkozások: www.selyembalzsam.hu és https://marieclaire.hu/szepseg/2019/06/03/palyagyoztes-magyar-kozmetikumok-az-egyik-legnagyobb-drogeria-polcain/)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..