home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Segítsünk, hogy segíthessenek
Kartali Róbert
2021.11.09.
LXXVI. évf. 44. szám
Segítsünk, hogy segíthessenek

Most hétvégén tartják meg a Caritas-vasárnapot, amikor a templomokban adományokat gyűjtenek a szervezet számára. A hívek így járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a szervezet munkáját támogatva segítsék a rászorulókat.

— A Caritas Internationalis Szent Erzsébet napját, azaz november 17-ét jelölte ki a világszervezet szegénység elleni küzdelem napjának. Ezt a világnapot minden évben azon a vasárnapon szoktuk megünnepelni, amelyik legközelebb van ehhez a dátumhoz. Ez az idén november 14-e lesz, ezt a vasárnapot hívjuk mi Caritas-vasárnapnak — emelte ki lapunknak Ric Gábor, a Caritas igazgatója. Mint mondta, ezen a napon az egyházmegyében minden plébánián külön gyűjtést szerveznek a Caritas számára, a hívek beadhatják adományaikat, amivel a Caritas munkáját támogatják.


Ric Gábor (a szerző felvétele)

— Ezek a pénzbeli adományok összegyűlnek a püspökségen, ezt átutalják nekünk. Krízishelyzetekben szoktunk besegíteni családoknak és embereknek. Az adományokból leginkább élelmiszercsomagokat vásárolunk, illetve olyan szituációkban segítünk, amikor más szervezet már nem tud. Ez az egyetlen ilyen szervezett hivatalos módja annak, hogy a hívek direkt úton tudjanak segíteni a Caritas működésén. A Caritasnak viszonylag nagyszámú családra van rálátása, ezeket az embereket évről évre segíti. Rajtuk kívül sajnos egyre több család jön segítséget kérni — világított rá Ric. — Évekre visszamenőleg mindig nagy a kereslet a tüzelő iránt is, de mi csak a legsürgetőbb szituációkban tudunk segíteni, konkrétan, ha a kérelmezők valóban nem tudják önerőből beszerezni a tüzelőt, illetve valamilyen okból még a szociális védelmi központtól sem tudnak segítséget kapni.

Magyarázata szerint ugyanis a központnak vannak listái, melyekre nem kerülhetnek fel azok, akiknek például van valamennyi föld a nevükön. Csak azok kaphatnak ilyen és más jellegű segítséget a központtól, akik szerepelnek ezen a bizonyos listán.

— A Caritas minden évben megszervezi ezt a gyűjtést, tavaly mintegy 600 000 dinár körüli összeg jött össze, ez egy nagyon-nagyon szép szám, és nagyon-nagyon meg voltunk lepődve, elégedve, hiszen sok jót tudtunk csinálni — összegezte az igazgató az előző év tapasztalatát. — Az összegyűlt összeg nagysága azonban sok mindentől függ, még az időjárástól is, hogy hányan mennek el a templomba egy-egy vasárnap. Ha többen mennek el, akkor természetesen nagyobb összeg is szokott összejönni. Tavaly azonban meglepődtünk, és nagyon büszkék voltunk a hívekre, hogy ekkora összeggel támogattak bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..