home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Segítsünk Olivérnek!
2020.07.29.
LXXV. évf. 31. szám
Segítsünk Olivérnek!

Februárban ismerhették meg olvasóink Pál Gajódi Olivért, az akkor három hónapos, bajmoki kisfiút, aki már akkor napról napra kemény harcot vívott az életéért.

A kicsi fiúnál spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Becslések szerint 6000 élve született gyermekből mindössze 1-et érint ez a génhiba. Az Olivér számára életmentő gyógyszert, a Spinrazát akkor még támogatta a szerb állam, az első kezeléseket meg is kapta, a kórházból is hazaengedték, és mivel a szülei állandóan tornáztatták, lassan a mozgása is fejlődni kezdett. Ahhoz azonban nem volt elég erős, hogy a tüdejében lerakódott váladékot felköhögje, ez idővel tüdőgyulladást okozott nála, így április eleje óta ismét az újvidéki kórházban fekszik, géppel segítik a légzését az intenzív osztályon. Az állapota stabil, viszont időközben gégemetszést és gyomorszonda-beültetést is el kellett végezniük az orvosoknak. Olivér a körülményekhez képest jól van, a szülők viszont egyre nehezebben viselik, hogy kisfiukat négy hónapja csak a kórház dolgozói által készített fényképeken és videókon láthatják, hiszen a vírushelyzet miatt eddig egyáltalán nem engedélyezték számukra a látogatást.

— Mivel Olivér állapota rosszabbodott, a szerb állam nem támogatja tovább a gyógyszerét — mondja Gajódi Tímea, a kisfiú édesanyja. — A remény a Zolgensma nevű gyógyszer lenne, illetve a génterápia, de ennek ára körülbelül 2 millió euró.

Ekkora összeget a szülők önerőből képtelenek előteremteni. Az újvidéki orvosok Tímea elmondása szerint bizakodóak, azt mondják, Olivér kezelése folytatódhatna külföldön, ha egy kicsit megerősödne — és persze, ha összegyűlne a terápiához szükséges pénz. Szerencsére Magyarországon is felfigyeltek a kisfiú történetére, így több fórumon is gyűlnek az adományok. Vajdaságban több módon is segíthetnek a jó szándékú emberek: a Facebookon a Vajdasági jótékonysági licit nevű csoportban a tagok tárgyakat, szolgáltatásokat ajánlhatnak fel, és licitálhatnak is a már felajánlottakra. Aki viszont közvetlenül szeretne segíteni, azt is megteheti, a következő számlaszámokon:

PayPal

Szerbiai számlaszám:

Számlanév: Jozsef J. Pal

Számlaszám: 220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)

IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45

SWIFT: PRCBRSBG

ProCredit Bank A.D., Milutina Milankovica 17., 11070 New Belgrade, Republic of Serbia

Magyarországi számlaszám:

Számlanév: Bodnárné Nagy Tünde Olivér SMA

Számlaszám: 11773346-03357813

IBAN: HU63 1177 3346 0335 7813 0000 0000

SWIFT KÓD: OTPVHUHB

Olivér hogylétéről, illetve a gyűjtés állásáról az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak az Olivér – SMA baby Facebook-oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..