home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Segítségnyújtás a választási regisztrációban
2024.04.15.
LXXIX. évf. 15. szám
Segítségnyújtás a választási regisztrációban

Május 15-éig lehet regisztrálni, vagy adatot módosítani a Nemzeti Választási Iroda központi adatbázisában.

Az Európai Parlament (EP) magyarországi választását június 9-én tartják meg. A Magyarországon vagy az EU más tagállamában lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok Vajdaságban levélszavazat útján voksolhatnak.

Ahhoz, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező személy élhessen a választói jogával, szerepelnie kell a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi adatbázisában, amelybe regisztrációval lehet bekerülni. A regisztráció mellett módosítani is lehet azokat a személyi adatokat, amelyek a legutóbbi választás óta megváltoztak, vagy meg kell hosszabbítani a regisztrációt, amennyiben valaki 2014 óta egyszer sem szavazott.

A NVI iroda már megkezdte a regisztrációval kapcsolatos értesítők kiküldését Vajdaságba, a szerbiai lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak. A kitöltött űrlapot a mellékelt borítékban lehet visszajuttatni az NVI-nek, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán is át lehet adni. Az űrlap, melyet online is ki lehet tölteni, a következő linken található: https://magyarorszag.hu/valasztas-nevjegyzek.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával és a CMH irodákkal karöltve a VMSZ is segítséget nyújt a választási regisztrációban azoknak a vajdasági magyaroknak, akik ezt igénylik.

A szabadkai főkonzulátus munkatársai május 14-éig minden héten hétfőtől csütörtökig 15 és 16.30 óra között előzetes időpont egyeztetés nélkül fogadják a polgárokat és válaszolnak a kérdéseikre, illetve segítenek a regisztrációs űrlap kitöltésében is.

Annak, aki postai úton küldené vissza a regisztrációs űrlapot, tudnia kell, hogy a küldeménynek legkésőbb május 15-e, 16 óráig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodába. A nyomtatványt online ugyancsak május 15-e, 16 óráig lehet kitölteni.

A CMH irodák is segítséget nyújtanak a polgároknak, ezért közzé tették azoknak a helyszíneknek, munkatársaknak a jegyzékét (címmel, telefonszámmal, munkaidővel), ahova az érdeklődők fordulhatnak. A táblázatot internetes kiadásunk mellett a Hét Nap 16. számában is megtalálhatják a 64. oldalon.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..