home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Segítség a télirevaló beszerzésében
PALKOVICS Fülöp Mária
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám
Segítség a télirevaló beszerzésében

Megérkezett a Kolping segélye - előtérben Pozsár Ottó elnökMint ahogyan már lapunkban többször is olvashatták, a tavaszi árvizek Káptalanfalvát és Módost teljesen elöntötték, így ezeknek a településeknek a szorgos lakossága hontalanná vált, szinte minden nélkül maradt. A nyári esőzések sem...

Megérkezett a Kolping segélye - előtérben Pozsár Ottó elnök

Mint ahogyan már lapunkban többször is olvashatták, a tavaszi árvizek Káptalanfalvát és Módost teljesen elöntötték, így ezeknek a településeknek a szorgos lakossága hontalanná vált, szinte minden nélkül maradt. A nyári esőzések sem igen kedveztek a munkálatoknak, állandóan elodázva az így is rövid időre ütemezett építkezést. A tél viszont már kopogtat, jeges leheletét már érezzük a nyakunkon, amikor reggelenként biztonságos meleg otthonainkból a kinti világba indulunk. Rágondolni is rossz, hogy mi van azokkal az emberekkel, akik az árvíz sújtotta térségben élnek, hogyan boldogulnak, megvan-e mindenük, ami a mindennapi szükségleteiket fedezi. A válasz után kutatva indultunk útnak.
A különböző humanitárius szervezetek már az első naptól jelen vannak a térségben, és önzetlenül, tiszta szívből nyújtanak segítő kezet a bajbajutottaknak. Az első élelmiszercsomagokat, tisztálkodási szereket, gumicsizmákat a Caritas ajánlotta fel, de később is igyekezett mindent megadni az embereknek, amire igény mutatkozott. A Magyar Karitász célszerűen mintegy húszezer eurót irányozott elő, amit a nagybecskereki Caritasszal a szükségleteknek megfelelően költenek el. Így például a tavasszal napos csibéket és csirketápot küldött, valamint a teheneknek mintegy húsz tonna tápot, a lakosságnak pedig cukrot, lisztet és tűzifát. A hideg közeledtével a télirevalóra is gondolni kell, ezért nemrégiben 14 tonna krumplit osztottak ki, Káptalanfalván 33, Módoson 433 család részesült belőle. A nagybecskereki Caritas azt tervezi, hogy a továbbiakban minden családnak juttatnak egy-egy zsák vöröshagymát, öt kiló zöldséget, öt kiló sárgarépát és négy kiló fokhagymát.
A télirevaló bekészítésében jól jön, ha több emberbaráti szervezet fog össze. Így többet lehet segíteni, és a terepen válnak igazi munkatársakká az emberek. Szép példának lehettünk tanúi nemrégiben, amikor Káptalanfalvára megérkezett a Kolping Társaság küldeménye, amelyet a becskereki Caritas közreműködésével szállítottak a helyszínre. Az adomány konzervekből (zöldborsó, zöldbab, vegyes zöldség, levesek) állt. A lakosság hálásan fogadta az ajándékot, amelyből bőségesen jutott a rászoruló családoknak.
Munkájukról és jövetelük céljáról Pozsár Ottó, a Szerbia és Montenegró-i Kolping Társaság elnöke így nyilatkozott:
- Ez a nemzetközi szervezet öt éve működik az országunkban, attól kezdve kisebb-nagyobb sikerekkel, keresztény összefogással megpróbáltunk segíteni a bajbajutottakon. Tudomásunkra jutott, hogy milyen nehéz körülmények között él ez az árvíz sújtotta lakosság, ezért gyűjtési akciót szerveztünk. Ekkor a Magyar Kolping Társaság felajánlotta segítségét, hogy gondoskodik egy ruhaneműből és élelmiszerből álló küldeményről. Mint tudjuk, az emberek kertje tönkrement, így konyhakerti veteményeket sem termelhettek az idén, ezért a csomagjaink főleg ilyen tartalmúak. Reméljük, ezzel is egy kicsit hozzájárulunk ahhoz, hogy valamivel javítsunk a rászorulók életkörülményein.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..