home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Segítség a bajban
2005.01.05.
LX. évf. 1. szám

A gyermek a szemünk fénye. A szülő azt reméli, ha mindentől óvja, elkerüli a baj, a szenvedés. Sajnos, a betegség szétrombolja az álmot, a reményt, amikor a családba beköltözik a szomorúság és a gond. A gondtalan játék helyett az orvoshoz járás lesz az elsődleges elfoglaltság.A 2003. év szomorú esem...

A gyermek a szemünk fénye. A szülő azt reméli, ha mindentől óvja, elkerüli a baj, a szenvedés. Sajnos, a betegség szétrombolja az álmot, a reményt, amikor a családba beköltözik a szomorúság és a gond. A gondtalan játék helyett az orvoshoz járás lesz az elsődleges elfoglaltság.
A 2003. év szomorú eseményei - halálesetei indíttatták Szabadka önkormányzatának vezetőségét arra, hogy olyan alapítványt hozzon létre, amely segíti a községben élő beteg gyermekeket és fiatalokat. Mindannyian tudjuk, hogy a pénz néha ,,életet ment”, főleg sürgős esetekben.
Az országunkban érvényes törvények szerint 15 éves korig ingyenes a betegellátás, viszont egyes műtéteket nem végeznek el hazánkban, emiatt a kifizetendő összeg sokkal nagyobb. Az állam ezeket csak részben pénzeli, a maradék összeget a szülőnek kell fedeznie - ha van miből. A beteg gyermek hozzátartozói siralmas kínnal indulnak adományokért, de többször előfordult, hogy minden erőfeszítés hiábavaló, nincs elég pénz az életmentéshez.
A súlyos beteg gyermekek és fiatalok alapítványa Szabadka község képviselő-testületének 2004. júniusi ülésén került a nyilvánosság elé, majd a nyár folyamán elkészült a statútum, megfogalmazódtak a célok és a feladatok. December közepe táján sikerült a hivatalos formaságok (a bejegyzéssel kapcsolatos engedélyek, a folyószámla megnyitása stb.) végére érni, így létrejött az Alapítvány.
Az Alapítvány igazgatóbizottsága már többször összeült, az utolsó ülését ebben az évben, decemberben tartotta, amikor megbeszéltük a 2005. év munkamenetét. Az igazgatóbizottság öt tagból áll, közülük három orvos, kiknek szaktudására bármikor támaszkodhatunk.
A szülőknek, a gyermeknek először a hazai, állami egészségügyi támogatást kell felhasználniuk, csak ezután fordulhatnak Alapítványunkhoz. Amennyiben sürgős beavatkozásról van szó, és az egészségügyi biztosítás összege nem érkezett meg a műtéthez, az Alapítvány kölcsönadja a szükséges összeget - természetesen a lehetőségeihez mérten. Ezt a családnak vissza kell fizetne, amikor a biztosítótól megérkezik a pénz, ezzel segítve egy másik beteg gyermeknek. Az Alapítvány a fiatalokat 18 éves korig támogatja.
Az Alapítványhoz fordulóknak át kell adniuk az orvosi leleteket, a konzílium ajánlatát, az egészségügyi biztosítótól kapott arról szóló bizonylatot, hogy az állam egészségbiztosítását már felhasználta. Az igazgatóbizottság célja, hogy minél előbb érkezzen a segítség.
Községünk költségvetéséből 500 000 dinár áll rendelkezésünkre, s ez az összeg növekedhet, ha vannak jóakaratú emberek, akik hajlandóak segíteni a fiataloknak.
Polgármesterünk, Kucsera Géza jóvoltából az újévi koncert bevételének egy részét az Alapítvány számára utalták át.
A támogatás módja azonban különböző lehetőségeket kínál:
- a bérleti díjak és kamatok összegéből,
- a mezőgazdasági termékek eladásából,
- a szabadalmaztatási jogokból származó bevételből,
- különböző ajándékok árverezéséből származó pénzből,
- kulturális és egyéb megmozdulások bevételéből és egyebek.
Az Alapítvány elérhetősége telefonon: 024/553 583, fax. 024 525 755.
Székhelye Szabadka, Szabadság tér 1, I. emelet 112 szoba (elnökség).
A folyószámla száma a Vajdasági Banknál: 355000000106668797.
Pintér Molnár Edit,
a súlyos beteg gyermekek és fiatalok alapítványának elnöke
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..