home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Segítő kéznyújtás
Zséli Ágnes
2021.01.11.
LXXVI. évf. 1. szám
Segítő kéznyújtás

A mögöttünk lévő esztendő végén Törökbecse községben 25 leendő elsős vehette át a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját. A Mátyás királyról szóló mesekönyv és a csoki mellé a kicsik a helyi Teleház Polgárok Egyesülete, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából karácsonyi csomagot is kaptak.

Amíg a törökbecsei végzős ovisoknak az ajándékokat a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában kézbesítették, a beodrai gyermekekhez mindez meglepetésként, a családi otthonba érkezett. A kicsik igazán örültek a mesekönyvnek és a csokinak, valamint az ajándékcsomagnak is, mely a többi közt a Teleház színjátszó csoportja által bemutatott, Igazmondó juhász című mesejátékot megjelenítő CD-t is tartalmazta.

A szülők úgy vélik, a Rákóczi Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programja segítő kéznyújtás. Ezt vallja a beodrai Rózsa Anita, aki azt is megjegyezte, hogy a beodrai Dr. Đorđe Joanović Általános Iskolában a gyerekek csak az alsó osztályban tanulhatnak magyarul, a kisfia, Viktor viszont a felső osztályokat a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában végzi majd el, hiszen rendkívül fontosnak tartják, hogy magyar nyelvű oktatásban részesüljön. Ehhez nap mint nap mintegy 50 km-t kell majd megtennie, a beodrai felsős diákok utaztatását azonban 2011-től a Magyar Nemzeti Tanács iskolabuszprogramja, valamint Törökbecse Önkormányzata támogatja, vagyis a szülőknek semmit sem kell fizetniük.

Báló Bordás Gizella, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetője kiemelte, örömükre szolgál, hogy a szülők igen szép számban döntöttek amellett, hogy gyermeküket magyar osztályba íratják. Ahogyan eddig is tette, a Rákóczi Szövetség végigkíséri őket egészen az egyetemig, sőt tovább is, különösen azok esetében, akik aktivisták maradnak. A szövetség különféle kirándulásokkal, pályázatokkal és más módon ösztönzi a szülőket meg a gyerekeket az anyanyelv megőrzésére, a magyar kultúra fenntartására és továbbfejlesztésére.

A mostani tanévben Törökbecsén 10, Beodrán 6 elsős van, szeptemberben viszont Törökbecsén 20, Beodrán pedig 5 diák indul majd magyar nyelvű iskolába.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..