home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Se országom, se hazám
Koncz Erzsébet
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
Se országom, se hazám

A hontalan keserveiAz óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör vezetője, Ricz Róbert egész estet betöltő műsort szervezett március 12-én a Városi Színházban. Szemet és fület gyönyörködtető fergeteges táncot láthatott a közönség. Fellépett a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művészeti Központnak a...

A hontalan keservei

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör vezetője, Ricz Róbert egész estet betöltő műsort szervezett március 12-én a Városi Színházban. Szemet és fület gyönyörködtető fergeteges táncot láthatott a közönség. Fellépett a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művészeti Központnak a Kisimre Szerda Árpád és Kisimre Szerda Anna vezette Cirkalom táncegyüttese, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence táncegyüttese, melynek előadását szintén Kisimre Szerda Anna és Kisimre Árpád rendezte. A talpalávalót a Csalóka zenekar szolgáltatta. A szintén topolyi Auróra Beszédművészeti Műhely tagjai, Beretka Katinka és Rácz Lívia közben Vas Albert: A hontalan keservei és Jung Károly: Dal a hazáról, valamint Télvíz idején című verseket tolmácsolták. A nagy és csonka Magyarország térképét videó segítségével Sörfőző Kornél mutatta be.
A Se országom, se hazám című díjnyertes előadás valójában magában foglalta a Kárpát-medence magyar hagyományainak azt a rétegét, amely a történelmi Magyarország széthullása után a határon túlra került, és amely nagyobbik részét adja az egyetemes magyar kultúrának. Láthattunk: ördöngösfüzesi, Küküllő menti, szilágysági, kalotaszegi, gömöri, doroszlói csirajt, zempléni karikázót, csallóközi lakodalmast és szlavóniai dalokat.
A műsor a magyarság nemzeti öntudatának sorsfordulóit jelenítette meg a tánc, a dal, a zene, valamint a szép szó erejével.
Csoportok művészeti vezetői: Kisimre Árpád és Savelin László.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..