home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sárosi Bálint emlékére
Dr. Csermák Zoltán
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
Sárosi Bálint emlékére

Július közepén hunyt el Sárosi Bálint erdélyi származású népzenekutató. A tudós számos szállal kötődött a Hagyományok Házához, munkásságáról az augusztus 4-én kezdődő gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.

Atyai barátságban voltam Sárosi Bálinttal – idézi fel a tudóshoz fűződő emlékeit Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. – Nagyon fontosnak tartotta a közös földet, én ugyan gyergyói, ő pedig csíkrákosi volt, de ez Budapestről nézve nem jelentett távolságot. Nyomon követte pályafutásomat, s amiben csak kértem, támogatott. Emlékezetes közös pillanat volt, amikor a Prima Primissima Díjat átvette, akkor én kísérhettem fel a színpadra. Híven őrizzük, amit Sárosi Bálint szakmailag letett a nemzet asztalára. Amikor mi a táncházmozgalomban a cigányzene ellen próbáltuk pozícionálni magunkat, ezt ő a fiatalság túlkapásának tekintette. Zseniálisan látta, hogy ez a zene egységes és egy: nevezhetjük cigányzenének, avagy parasztzenének. Valóban, ugyanazok a cigányzenészek játszották, az ő fejükben nem különültek el a műfajok. E témában sokat publikált, s számos alkalommal több tézisére is felhívta a figyelmemet. Kisugárzása, gondolatai mindig velünk voltak, s részben neki köszönhető, hogy a Hagyományok Házában elindult a cigányzenét támogató, Muzsikáló Magyarország program. Visszatekintve, e szemléletmód nekünk nagy hasznunkra volt.”

Sárosi Bálint népzenekutatóval a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál a 80-as években ismerkedtem meg, abban az időben, amikor a híres zenész, Zerkula János hangfelvételét adtuk ki. Nem felejtettem el a találkozást, s mikor egy zenei sorozatomban 2021-ben Zerkula Jánosról írtam, ismét felvettem Sárosi Bálinttal a kapcsolatot. Felkészülve a beszélgetésre, a Nap Kiadónál megjelent Bejárt utak – önéletrajzi jegyzetek című könyvét is kezembe vettem. Az idős tudóst Áldás utcai otthonában kerestem fel. Otthona egy kis múzeumként hatott, erdélyi relikviák, faragások sorakoztak a polcokon, a falakat neves mesterek képei díszítették. A bevezető beszélgetés után bekapcsoltam a magnót. Lassan, megfontoltan szólt prímás-földijéről, Zerkula Jánosról, hiszen mindketten Csíkrákosról származtak. Néprajzos alapossággával vázolta fel az akkori erdélyi zenei életet, az emberek mindennapjait és mulatságait. Végül két interjút készítettem vele. A házon lévő emléktáblára kérdeztem rá, miszerint ebben a házban lakott egykor Kodály Zoltán is, s kiderült, hogy Sárosi Bálint lakásában élt egykor a híres zeneszerző-zenepedagógus. Kodály nevének említésekor a Mesterhez fűződő emlékeit osztotta meg.

Sárosi Bálintról szülőföldjén, az augusztus 4-én kezdődő gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..